De beste vogelgebieden in Zeeland

Zeeland zal altijd mijn favoriete provincie blijven om vogels te kijken. Ik ben er immers geboren en getogen! Maar door de ligging aan Oosterschelde, Westerschelde en nog een paar waterwegen, kun je op elk Zeeuws eiland heerlijk vogels kijken. Natuurlijk vind je er de vogels van wad en polder. Maar Zeeland heeft je véél meer te bieden. Op deze pagina bied ik je een overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland. Klik op Meer om meer te lezen over het gebied.

(Dit artikel gaat onder het kaartje verder.)

De beste vogelgebieden van Zeeland

Binnenhaven en Buitenhaven, Vlissingen
Een havengebied vind ik vrijwel altijd fascinerend. Je kunt er heel verrassende waarnemingen doen. De Binnenhaven en Buitenhaven van Vlissingen is zo’n interessante zeehaven waar je zeker in najaar en winter verrassende waarnemingen kunt doen. Maar ook het voorjaar heeft veel te bieden! Lees meer.

De Blikken, Nieuwvliet
In Zeeuws-Vlaanderen ligt een natuurgebied dat je zeker een keer bezocht moet hebben: de Blikken bij Nieuwvliet. De twee fraaie vogelkijkhutten nodigen elke vogelaar uit. Je moet alleen wel zeker weten dat er water in het gebied staat. En daarom: Lees meer.

Bokkegat, Noord-Beveland
Bij Wissenkerke ligt verscholen in de polder een klein natuurgebied, een plasdrasgebied met wat struweel: het Bokkegat. Hier zie je eenden, steltlopers, waadvogels en zangvogels. Lees meer.

Bootsinlaag, Burghsluis
De Bootsinlaag ligt ten westen van de Koudekerksche Inlaag op Schouwen-Duiveland. Dit natuurgebiedje is prima te overzien vanaf dijk en weg. Het is een trekpleister voor eenden, rotganzen, steltlopers, reigers en roofvogels. Ben je in de buurt, dan zeker even vogels kijken in de Bootsinlaag! Lees meer.

Broedeiland Heideweg, Sint-Maartensdijk
Aan de binnenkant van de dijk bij de Slikken van de Dortsman is een nieuw broedeiland aangelegd. Het is zeer geliefd onder visdiefjes en kluten die er massaal broeden. Lees meer.

Brouwersdam, Ouddorp
De Brouwersdam verbindt de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland. De Noordzeekant is beroemd vanwege de zeevogels die er elk jaar in grote getale overwinteren en dicht onder de kust komen. Vogels als parelduiker, roodkeelduiker en ijsduiker zijn er heel gewoon. Lees meer.

Bruintjeskreek, Sint-Philipsland
De Bruintjeskreek is een oude kreek die in vroeger tijden het eiland Sint-Philipsland in twee stukken deelde. Nu is het een natuurgebiedje waar je rietvelden, waterpartijen en weilanden aantreft. Je ziet er dus vooral watervogels. Lees meer.

Colijnsplaat
Pal op de zeedijk bij Colijnsplaat staat een prachtige vogelkijkhut die uitzicht biedt op de Oosterschelde. Bij laag water zie je er grote groepen steltlopers. Lees meer.

jako van gorsel met verrekijker

Dijkwater, Schouwen-Duiveland
Krekengebied Dijkwater is een schitterend natuurgebied tussen de dorpjes Sirjansland en Dreischor. Het zilte milieu zorgt voor een interessante flora en fauna. Je kunt prima vogels kijken in Dijkwater. Natuurlijk zie je er veel watervogels als eenden, ganzen, reigers en steltlopers. Maar in de bossen en in het struweel zie je ook veel zangvogels. Zeer geschikt als tussenstop tijdens een vogelexcursie op Schouwen-Duiveland. Lees meer.

Eiland Tholen
Door de centrale ligging is het eiland Tholen een uitstekende start voor je vogeltochten door Zeeland. Er bevindt zich op dit Zeeuwse eiland een aantal prachtige vogelgebieden die je zeker een keer bezocht moet hebben. Zoals bijvoorbeeld de Pluimpot bij Sint-Maartensdijk en het Stinkgat bij Sint-Annaland. Lees meer.

Goese Sas
Bij het Goese Sas, aan het eind van de Havenkanaal bij Wilhelminapolder, bevindt zich een bijzondere hoogwatervluchtplaats: een pier. Een bijzondere plaats om vogels te kijken. Lees meer.

Gorishoek, Tholen
Alleen het uitzicht over de Oosterschelde is al voldoende reden om Gorishoek op het eiland Tholen te bezoeken. Om vogels te kijken is Gorishoek een leuke tussenstop tijdens je vogeltocht. Lees meer.

Goudplaat
De Goudplaat is een uitgestrekt natuurgebied op het eiland Noord-Beveland. Het steekt als de punt van een patatzak het Veerse Meer. Door de afwisseling van biotopen kun je hier (met name in het voorjaar) veel vogels zien. Lees meer.

Grevelingendam, Bruinisse
Aan één zijde van de Grevelingendam heerst de getijdenwerking nog altijd. Elk etmaal vallen grote stukken slik tweemaal droog. De slik zit boordevol leven en dat trekt duizenden wadvogels aan. Dat nodigt uit tot een wadwandeling, maar ook mensen die slecht ter been zijn kunnen op de Grevelingendam uitstekend vogels kijken. Lees meer.

Hooge Platen, Zeeuws-Vlaanderen
Natuurgebied de Hoogte Platen in de Westerschelde is een van de belangrijkste broedgebieden voor grote stern, visdief en dwergstern. Lees meer.

Inlaag Keihoogte, Wissenkerke
In natuurgebied Inlaag Keihoogte op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland staat een state-of-the-art vogelkijkhut. Zo zouden alle vogelkijkhutten moeten zijn: weids uitzicht, kijkgaten op grondhoogte, alle uren van de dag zon in je rug. En het belangrijkste: vogels letterlijk voor je neus. Lees meer.

Inlaag 1887
Bij Ellewoutsdijk, op Zuid-Beveland, ligt een inlaag waar je vanaf het wandelpad heerlijk kunt vogels kijken. Het is prima bereikbaar en je kunt er wadvogels zien die typisch zijn voor Zeeland. Lees meer.

Inlaag 2005
Bij Ellewoutsdijk, op Zuid-Beveland, ligt een typisch Zeeuwse inlaag waar je bij hoog water in de Westerschelde veel steltlopers kunt zien. Dit gebied is heel goed toegankelijk. Lees meer.

Karrenvelden bij de Oesterdam, Tholen
De karrenvelden bij de Oesterdam op het eiland Tholen (Schakerloopolder) vind ik één van de meest prettige vogelgebiedjes. Je kunt er namelijk prima vanuit de auto, vanaf de fiets of gewoon te voet vogels kijken. En je ziet er het hele jaar door ontzettend veel wadvogels. Hoogtepunt is het voorjaar, wanneer broedvogels als kluut, kokmeeuw, zwartkopmeeuw, tureluur en visdief zich laten gelden. Lees meer.

Klein Beijerenpolder, Ouwerkerk
De Klein Beijerenpolder is een nieuw natuurgebied dat is ingericht voor kustvogels. Bontbekplevier, dwergstern, kluut, zwartkopmeeuw en veel meer vogels laten zich van dichtbij bekijken. Lees meer.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Koude en Kaarspolder bij Yerseke, Zuid-Beveland
Een natuurgebied dat, zoals zoveel laaggelegen polders langs de Oosterschelde, wordt gedomineerd door kreken, weiland en zilte grond. Dit is het land van steltlopers en andere wadvogels. Lees meer.

Koudekerkse Inlaag, Schouwen-Duiveland
De Koudekerkse Inlaag is een karrenveld pal tegen de Oosterschelde aan. In het najaar is dit interessante vogelgebied rood vanwege de verkleurde zeekraal. Vanaf de Plompe Toren heb je een verbluffend uitzicht over het natuurgebied en de wijde omgeving. Lees meer.

Krabbenkreek, Tholen
Een bezoek aan de Krabbenkreek op het eiland Tholen betekent een kennismaking met een van de laatste restanten oernatuur in Nederland. Je kunt er ook heerlijk vogels kijken. Lees meer.

Neeltje Jans, Oosterschelde
De Neeltje Jans is het pronkstuk van de Nederlandse Deltawerken. De unieke ligging in de monding van de Oosterschelde, waar het water altijd stroomt en de wind altijd waait, garandeert je een overvloed van vogels. Vooral zoutminnende wadvogels, maar in de trekperioden kun je er verrassende waarnemingen doen. Lees meer.

Noord-Beveland
Vogelminnende types vinden ook op Noord-Beveland veel naar hun gading. Het hele eiland wordt omringd door zilt water en dat staat garant voor veel vogels. Lees meer.

Oude Veerseweg, Walcheren
Vogels kijken in natuurgebied de Oude Veerseweg kan het hele jaar door. Eenden, steltlopers, reigerachtigen en zangvogels laten zich hier in grote getale zien en horen. Lees meer.

Oesterdam, Tholen – Zuid-Beveland
De Oesterdam verbindt de eilanden Tholen en Zuid-Beveland. Rond de Bergse Diepsluis en aan het begin op Zuid-Beveland kun je het beste vogels kijken. Met al die slikken en waterpartijen is het wel duidelijk welke vogels je hier vooral ziet: steltlopers, eenden, zwanen, futen en meeuwen. Lees meer.

vogels kijken op de slikken van de dortsman uitsnede 13

Philipsdam, Sint-Philipsland
Deze dam, die de eilanden Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland met elkaar verbindt, zou je dé vogelboulevard van Zeeland kunnen noemen. Zowel de zoete als de zoute kant hebben vogelaars ontzettend veel te bieden. En dat langs de hele dam! Lees meer.

Prunjepolder, Schouwen-Duiveland
Na Nationaal Park de Oosterschelde en de Westerschelde, is de Prunjepolder denk ik het belangrijkste natuurgebied én vogelgebied van Zeeland. In de eerste plaats vanwege de grootte, in de tweede plaats omdat je er simpelweg ontzettend veel vogels kunt zien. En dat het hele jaar door en op veel plekken van heel dichtbij! Lees meer.

Rattekaai, Zuid-Beveland
De Rattekaai bij het dorpje Rilland behoort wat mij betreft tot de mooiste plekjes van Zeeland. Hier vind je nog het authentieke Oosterscheldelandschap met zijn vele wadvogels. Lees meer.

Rammegors, Sint-Philipsland
De Rammegors staat weer in verbinding met de Oosterschelde. Grote groepen steltlopers als kievit, goudplevier en bontbekplevier zie je er. Lepelaar, grote en kleine zilverreiger foerageren in het gebied. De Rammegors is door die enorme rijkdom aan vogels en door haar centrale ligging tussen andere natuurgebieden een hotspot voor vogelaars. Lees meer.

Scherpenissepolder, Tholen
Het natuurgebied in de Scherpenissepolder is ontstaan doordat een deel van de polder is afgegraven. Het karrenveld dat ontstond oefent een aantrekkingskracht uit op talloze wadvogels, eenden, ganzen en steltlopers. Maar ook zangvogels als bosrietzanger en tapuit kun je er tegenkomen. Lees meer.

Schor Alteklein
Bij het stadje Tholen ligt een klein maar charmant natuurgebiedje: Schor Alteklein. Je kunt hier allerlei soorten zangvogels waarnemen. Ga lekker op de dijk zitten, luister en kijk! Lees meer.

Schor Wilhelminapolder, Zuid-Beveland
De omgeving van het dorp Wilhelminadorp is een prima locatie om vogels te kijken. Je kunt er behoorlijke aantallen (wad)vogels zien. Lees meer.

Slikken van de Dortsman
De Slikken van de Dortsman zijn heel interessant voor als je wadvogels wilt kijken en in het bijzonder een hoogwatervluchtplaats. Lees meer.

Sloehaven, Vlissingen
De Sloehaven bij Vlissingen is in de winter vaak een verrassende locatie om vogels te kijken. Het is één van de weinige plaatsen rond de Westerschelde waar je rotganzen kunt zien. En soms scharrelen er sneeuwgorzen rond. Lees meer.

Sint-Philipsland
Het Zeeuwse eiland Sint-Philipsland wordt aan alle kanten omsloten door Nationaal Park de Oosterschelde. Aan de noordelijke kant ligt een uitgestrekt kweldergebied. En ook in de polders valt altijd iets te ontdekken. Lees meer.

Slikken van Bommenede
Boven het dorpje Zonnemaire ligt een verborgen parel: de Slikken van Bommenede. Hier kun je het hele jaar door bijzondere vogelsoorten zien. En natuurlijk vrijwel alle vogels die je in de Zeeuwse delta kunt zien. Lees meer.

Slikken van de Heen, Sint-Philipsdam
De Slikken van de Heen zijn verruigde kwelders. Ooit klotste hier zout water tegen de dijken. Nu is het water zoet en zijn de kwelders begroeid met allerhande planten en struiken. Ideaal gebied om de klapekster en zeearend te ontmoeten. Lees meer.

Stinkgat, Tholen
Het Stinkgat is een restant van een oude kreek in het noordelijke puntje van het eiland Tholen. Je kunt er talloze steltlopers en eenden zien. In de winter is het een opvanggebied voor ganzen. Grote groepen brandganzen en rotganzen overwinteren er. Wist je dat er een leuke wandeling kunt maken langs de kwelders van de Oosterschelde?
Lees meer.

Veerse Meer
Het Veerse Meer is een van de topgebieden in Zeeland om vogels te kijken. Langs en in het uitgestrekte meer bevinden zich tal van locaties waar je uitstekend vogels kunt kijken. Een beschrijving van deze gebieden vind je op deze pagina. Lees meer.

Vlissingen
Wist je dat de Binnenhaven en Buitenhaven van Vlissingen zich in de winter kunnen meten met de beste locaties aan de kust om zeevogels te zien? Lees meer.

Westenschouwen
De ‘Trap der duizend zuchten’ bij Westenschouwen is een van de beste plekken om de najaarstrek te volgen. Zeker wanneer er een oostenwind staat of heeft gedaan. In dit artikel leg ik uit wat je er ziet en waar en wanneer je er moet zijn. Lees meer.

Westkapelle, Walcheren
Westkapelle is het uiterste puntje op het Zeeuwse eiland Walcheren. Het dorp dankt zijn faam aan de zeetelpost op de dijk. Elk jaar worden er de meest mooie waarnemingen gedaan tijdens de trekperioden. Maar Westkapelle biedt meer voor vogelaars. Lees meer.

Yerseke Moer
De Yerseke Moer is een uitgestrekt weidegebied bij het dorp Yerseke op Zuid-Beveland. Dit is weer zo’n typisch Zeeuws natuurgebied waarvan je er rond de Oosterschelde wel meer vindt. Een gebied dat je zeker een keer bezocht moet hebben. Lees meer.

Zak van Zuid-Beveland, Nisse en omstreken
In de Zak van Zuid-Beveland komen allerlei werelden samen. Allereerst het authentieke polderlandschap met zijn heggen en houtwallen. Dwars door dat heggengebied loopt bovendien een schitterende kreek. En tot slot stroomt er de Westerschelde die het gebied haar zilte karakter geeft. Zo veel gebieden levert ook veel vogels op, van zangvogels tot wadvogels. Lees meer.

Zeedijk bij Ritthem
Ga je in najaar of winter vogels kijken op Walcheren, dan kan een bezoekje aan de zeedijk bij Ritthem interessant zijn. Hier kun je namelijk allerlei zeevogels zien. Lees meer.

Zierikzee, karrenvelden en inlagen
Zierikzee staat bekend om zijn historische centrum, maar wist je dat Zierikzee nog een andere attractie heeft: de prachtige natuurgebieden net buiten de bebouwde kom? Inlagen en karrenvelden die wemelen van de zoutminnende vogels? Lees meer.

Zwaakse Weel, Zuid-Beveland
Door de prachtige Zak van Zuid-Beveland loopt een eeuwenoude kreek: de Zwaakse Weel. Hier is het heerlijk vogels kijken, wandelen en fietsen. Vogels als bruine kiekendief, roerdomp en rietzanger kun je er zien. Lees meer.

Zwin, Zeeuws-Vlaanderen
Op de grens tussen Nederland en België ligt een natuurgebied met internationale allure: het Zwin. Hier kun je fantastisch vogels kijken. Lees meer.

kneu uitsnede 2

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?