De beste vogelgebieden in Utrecht

Utrecht was voor mij relatief onbekend terrein om vogels te kijken. Toch heb je ook in deze provincie ontzettend goede vogelgebieden. Utrecht kent bovendien een een grote variatie in landschappen. Van veengebied tot uitgestrekte bossen. In dit artikel lees je wat de beste vogelgebieden in Utrecht zijn.

(Dit artikel gaat verder onder het kaartje)

(vervolg artikel)

Amerongse Berg, Amerongen
Wie over de Amerongse Berg wandelt, loopt 69 meter boven NAP. Bos wordt afgewisseld met open terreinen en daarom kun je op de Amerongse Berg veel vogelsoorten zien. Lees meer.

Amerongse Bovenpolder, Amerongen
Bij het lieflijke Kasteel Amerongen ligt een fraai natuurgebied waar je nader kennismaakt met het rivierenlandschap. De Amerongse Bovenpolder. Je ziet hier verrassend veel zangvogels, watervogels en roofvogels. Lees meer.

Arkemheen, Nijkerk
Of natuurgebied Arkemheen nu echt in de provincie Utrecht ligt, ik betwijfel het. Toch las ik het ergens. Het zal dan vast een heel klein deeltje zijn. Maar toch vermeld ik het gebied in dit overzicht omdat ik nog geen gebieden in Gelderland heb beschreven. Dit is echt een topgebied! Lees meer.

Blauwe Kamer, Rhenen
In natuurgebied de Blauwe Kamer bij Rhenen heeft de rivier de Nederrijn vrij spel. De afwisseling van nat en droog werkt als een magneet op vogels. En bijzonder: in de Blauwe Kamer broedt de lepelaar. Lees meer.

Bossenwaard, IJsselstein
Even de snelweg beu? Dan bij Nieuwegein-Zuid op de A2 even de snelweg verlaten en op naar de Bossenwaard. Hier kun je kort pauzeren door naar vogels te kijken. Lees meer.

grutto uitsnede

Eempolder, Eemnes
Bij Eemnes ligt een schitterend weidegebied waar je in de winter talloze wintergasten kunt zien in soms adembenemende aantallen. In het voorjaar broedt de grutto er, en zelfs de watersnip. Breng dan zeker een bezoek aan de Eempolder. Lees meer.

Elster Buitenwaard, Elst
Ga je vogels kijken in de Elster Buitenwaard, dan maak je kennis met de uiterwaarden van de Nederrijn. Je kunt er zangvogels, watervogels, steltlopers en ganzen zien. Wandel altijd even naar het vogelscherm. Lees meer.

Everdingen, uiterwaarden
De uiterwaarden bij Everdingen zijn een vermaard vogelgebied. Je kunt er heerlijk wandelen en je kunt er mooie soorten zien als roerdomp, baardmannetje, ijsvogel én de eerste grutto’s in het voorjaar! Lees meer.

Kaapse Bossen, Doorn
Lekker dwalen in een bos en ondertussen genieten van allerlei soorten vogels? Ga dan naar de Kaapse Bossen bij Doorn. Lees meer.

Landgoed Den Treek Henschoten, Leusden
Bij Leusden en Amersfoort ligt een prachtig landgoed: Den Treek Henschoten. In dit gebied wisselen heide, bos en water elkaar af en dat is de reden dat je er veel soorten bosvogels kunt zien. Lees meer.

Landgoed Heidestein, Zeist
Bij Zeist ligt een aantal uitgestrekte bos- en heidegebieden, en één ervan is Landgoed Heidestein. Hier kun je een lange vogelwandeling maken op zoek naar zangvogels en roofvogels. Ook de schaapskudde is een bezienswaardigheid. Lees meer.

Leersumse Plassen, Leersum
De Leersumse Plassen liggen op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt er heerlijk vogels kijken en maakt dan kans op soorten als geelgors, boomleeuwerik, zwarte specht, kleine bonte specht en bosuil. Het is ook een ideale plek wanneer je even van de snelweg A12 wilt om te pauzeren. Lees meer.

Leersumse Veld
Eigenlijk het verlengde of een aanvulling op mijn informatie over de Leersumse Plassen. Het Leersumse Veld is een schitterend bosgebied waar je heerlijke vogelwandelingen kunt maken. Lees meer.

Plantage Willem III, Elst
Vogels kijken in de Plantage Willem III is vooral kijken naar vogels van het bos. In het voorjaar wemelt het er van de zangvogels als geelgors, roodborsttapuit en boomleeuwerik. Lees meer.

Steenwaard, Schalkwijk
De Steenwaard bij Schalkwijk onder Houten is een uitgestrekt uiteraard in de rivier de Lek. Het stroomgebied is helemaal in ere hersteld en hier kun je geweldig vogels kijken. Lees meer.

Stulpse Heide, Lage Vuursche
Achter Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche ligt een prachtig bosgebied dat afgewisseld wordt met heide. Hier wemelt het van de bosvogels die zich met name in het voorjaar uitbundig laten horen. Ze laten zich ook vaak zien. Lees meer.

Wageningse Bovenpolder
In de uiterwaarden van de rivier de Nederrijn bij Wageningen ligt natuurgebied de Wageningse Bovenpolder waar je vooral in het voorjaar ontzettend goed vogels kunt kijken. Lees meer.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Westbroekse Zodden, Westbroek
Op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland ligt een prachtig laagveenmoeras: de Westbroekse Zodden. Je kunt hier heerlijk vogels kijken. Lees meer.

Zeist
De omgeving van Zeist is totaal anders dan de weidegebieden en de uiterwaarden elders in de provincie. Bossen en zandverstuivingen bepalen hier het landschap. En dat trekt vogels van bos en park aan. Ransuilen bijvoorbeeld, en raaf of zwarte specht. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)