De beste vogelgebieden in Noord-Holland

Noord-Holland heeft een aantal vermaarde natuurgebieden binnen haar grenzen. Op de allereerste plaats natuurlijk het eiland Texel, dat zich met recht hét vogeleiland van Nederland mag noemen. Maar ook het Naardermeer en de Zuidpier van IJmuiden zijn echte hotspots voor vogelaars. Ontdek hieronder de beste vogelgebieden in Noord-Holland.

[Artikel gaat verder onder dit overzichtskaartje]

(Vervolg artikel)

De beste vogelgebieden in Noord-Holland:

Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een vermaard natuurgebied waar je honderden plantensoorten, insecten en vogels kunt zien. Kleine bonte specht, zwarte specht, wielewaal, roerdomp en ijsvogel om maar eens een paar soorten te noemen. Dit gebied is een bezoek meer dan waard. Lees meer.

Balgzand
Vogels kijken in het Balgzand is een aanrader voor iedereen die kust- en wadvogels wil zien. Op sommige dagen wolken hier tienduizenden steltlopers boven het wad. En in de nazomer geniet je er van de duizenden zwarte sterns die er voorbij vliegen op weg naar het zuiden. Lees meer.

Camperduin, Hondsbossche Zeewering en De Putten
Aan de Noordzeekust schuin boven Alkmaar liggen heerlijke vogelgebieden. De zilte lucht komt je hier te gemoet, geen wonder dat je hier vooral zee- en wadvogels ziet. Een aanrader van de eerste klasse in de periode september tot en met mei. Lees meer.

Hoorneboegse Heide, Hilversum
Op de Hoorneboegse Heide kun je maar liefst vier soorten spechten zien. En door de afwisseling van bos en heide nog veel meer andere vogelsoorten. Lees meer.

Landje van Geijsel, Ouderkerk aan de Amstel
Het Landje van Geijsel dankt zijn faam aan de enorme groepen grutto’s die er vroeg in het voorjaar neerstrijken. Het is een charmant natuurgebiedje om vogels te kijken. Lees meer.

Naardermeer, Naarden
We mogen de oprichters van Natuurmonumenten dankbaar zijn dat hun eerste wapenfeit was de aankoop van het Naardermeer. Anders lag er nu een flinke hoop vuilnis te stinken. Nu kun je er de meest bijzondere vogels zien en heerlijk wandelen. Lees meer.

Schoorlse Duinen, Schoorl
De Kerf is een deel van de Schoorlse Duinen waar de natuur vrij spel heeft. Bij hoog water kan het water van de Noordzee er zelfs vrij in- en uitstromen. Lees meer.

Texel
Als er één eiland uitgeroepen zou moeten worden tot hét vogeleiland van Nederland dan is dat Texel. Het hele jaar door kun je hier heerlijk vogels kijken. Lees meer.

Wieringen
Het voormalige eiland Wieringen is een aanrader voor wie wadvogels wil zien. Wat een prachtige vogelgebieden heb je hier en altijd is de Waddenzee, dat befaamde natuurgebied, dichtbij. Lees meer.

Zuidpier, IJmuiden
De Zuidpier bij IJmuiden is een van de beste locaties van Nederland om zeevogels te bekijken. In het najaar en de winter worden er vrijwel dagelijks jan-van-genten gezien. Ook vogels als roodkeelduiker, parelduiker, paarse strandloper en grote jager worden er regelmatig gezien. Ook tijdens de najaarstrek kun je er verrassende waarnemingen doen. Lees meer.

Zwanenwater, Callantsoog
In het duingebied bij Callantsoog ligt een juweel van een natuurgebied: het Zwanenwater. Er broeden meer dan tachtig vogelsoorten. En het hele jaar door valt er veel te beleven. Ben je in de buurt, dan zeker het Zwanenwater in! Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)