De beste verrekijkers
Is er iemand die beter kan beschrijven wat een goede verrekijker met je doet dan Hans Dorrestijn in zijn klassieker Dorrestijns Vogelgids?

‘Wees verstandig en koop meteen een goed apparaat. Ikzelf schaf pas iets duurs aan als ik vind dat ik er recht op heb en dat ik het werkelijk heb verdiend. De eerste vijftien jaar van mijn vogelkijkend leven heb ik verprutst doordat ik met mijn stomme kop vond dat ik te weinig vogelkeek om een dure verrekijker te mogen kopen. Over de ellendige gevolgen daarvan gaat dit halve boek.’

En over het moment dat hij door de topverrekijker van zijn vogelvriend keek:

‘Ik kijk door Robs verrekijker en la Cartuja wordt een stortvloed van details. Ik zie de steentjes van de halfvergane muren in de verte, als het ware stuk voor stuk, compleet met de aangevreten voegen en de groengrijze plakjes korstmos. Van de enorme Bosuilenboom zie ik de blaadjes afzonderlijk. Een minuut geleden was zijn kroon een vage groene vlek. Al die blaadjes bewegen door elkaar; het begint me te duizelen. Ik krijg een Puttertje in beeld en dan begint het tot me door te dringen hoe een rijk bezit een goede verrekijker is.’

Beste verrekijkers
Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn, schreef ik al eerder in mijn artikel over goede verrekijkers. En dat klopt. Maar aldoor prangt de vraag: wat zijn nu de áller- állerbeste verrekijkers? Massa’s mensen zijn op zoek naar de beste verrekijker, maar betekent dit automatisch dat je diep in de buidel moet tasten voor een Leica of Swarowski? De keuze voor een van deze topmerken betekent inderdaad dat je een verrekijker in handen hebt in de categorie beste verrekijkers. Dat mag wel ook voor dat geld! Maar wat wanneer je iets minder geld te makken hebt? Ben je ook dan nog in staat een verrekijker in de categorie beste verrekijkers te kopen? Ik verzeker je: dat kan! Lees maar verder.

top 10 de allerlaatste

Gelukkig zijn er instanties die af en toe een vergelijkend warenonderzoek uitvoeren. Aanbieders van goede verrekijkers werken daar graag aan mee. Zij willen immers maar al te graag laten zien dat hun verrekijkers tot de beste behoren. Je kunt het ook negatief benaderen: aanbieders die niet in testen voorkomen, moet je gewoon links laten liggen. Die bieden sowieso geen verrekijkers in de categorie beste verrekijkers aan. Wie zich niet wil meten met de allerbeste aanbieders, die weet van zichzelf dat hij niet de beste verrekijkers aanbiedt. Houdt daarbij de wijze raad van Hans Dorrestijn in gedachten!

Verrekijker schoonmaken
Trouwens, door je verrekijker goed te onderhouden, gaat hij natuurlijk nog veel langer mee. Je leest hier hoe je de lenzen op de juiste manier kunt schoonmaken.

De Grote Verrekijkertest
En zo kwam ik in het nieuwste nummer van Vogels (tijdschrift van Vogelbescherming Nederland) een advertentie van Technolyt tegen met daarin een verwijzing naar De Grote Verrekijkertest die het magazine Roots uitvoerde. Drie verrekijkers van Technolyt waren verkozen tot ‘beste verrekijker in hun categorie’.  Dat is voorwaar geen geringe prestatie!

De beste verrekijkers van 2016 volgens Roots:

#1. Bynolyt Stork WPR 8×42 verrekijker

Slanke, open vorm. robuust van bouw, waterdicht en gevuld met droog stikstofgas tegen het inwendig beslaan van de lenzen. Dat betekent dat de kijker onder alle weersomstandigheden probleemloos kan worden gebruikt. De beste verrekijker in zijn – aantrekkelijke – prijsklasse.

bynolyt-stork-wpr-8x42-dcf-verrekijker

meer-details

#2. Bynolyt Buzzard III 8×42 SHR verrekijker

Gemaakt voor verschillende gebruikersgroepen; natuurvorsers, vogelliefhebbers, wandelaars en alle andere gebruikers die een lichtsterke kijker met hoog gebruikscomfort zoeken. De beste kijker in het middensegment.

bynolyt-buzzard-iii-8x42-shr-verrekijker

meer-details

#3. Swarovski SLC 8×42 W B verrekijker

Absoluut een uitstekende koop. Is een echte topkijker zoals je van het befaamde merk Swarovski mag verwachten.

swarovski-slc-8x42-w-b-verrekijker

meer-details

#4. Swarovski EL 8.5×42 W B verrekijker

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment. Voldoet helemaal aan de hoogwaardige standaard die Swarovski hanteert.

swarovski-el-8-5x42-w-b-swarovision-verrekijker-incl-fieldpro-package

meer-details

#5. Zeiss Victory 8×42 T* SF verrekijker 

Ook een absolute topkijker die zijn geld meer dan waard is. Gaat je hele leven mee.

carl-zeiss-victory-8x42-t-sf-verrekijker-zwart

meer-details

#6. Leica Ultravid 8×42 HD-Plus verrekijker

De beste compacte verrekijker uit de test.

leica-ultravid-8x42-hd-plus-verrekijker

meer-details

#7. Leica Noctivid 8×42 Verrekijker

Het nieuwste model van Leica met een enorme scherptediepte. Wordt alom beschouwd als een indrukwekkend model dat vogels kijken een nieuwe impuls geeft. Kan zich volgens testers meten met de modellen van Swarovski, of overtreft die zelfs.  NB: Deze kijker stond niet in de Roots Verrekijkertest 2016.

 
6 thoughts on “De beste verrekijkers

Geef een reactie