De beste verrekijkers om vogels te kijken
Ik sla de inleiding over en ga direct naar het overzicht van beste verrekijkers.

 

Is er iemand die beter kan beschrijven wat een goede verrekijker met je doet dan Hans Dorrestijn in zijn klassieker Dorrestijns Vogelgids?

‘Wees verstandig en koop meteen een goed apparaat. Ikzelf schaf pas iets duurs aan als ik vind dat ik er recht op heb en dat ik het werkelijk heb verdiend. De eerste vijftien jaar van mijn vogelkijkend leven heb ik verprutst doordat ik met mijn stomme kop vond dat ik te weinig vogelkeek om een dure verrekijker te mogen kopen. Over de ellendige gevolgen daarvan gaat dit halve boek.’

En over het moment dat hij door de topverrekijker van zijn vogelvriend keek:

‘Ik kijk door Robs verrekijker en la Cartuja wordt een stortvloed van details. Ik zie de steentjes van de halfvergane muren in de verte, als het ware stuk voor stuk, compleet met de aangevreten voegen en de groengrijze plakjes korstmos. Van de enorme Bosuilenboom zie ik de blaadjes afzonderlijk. Een minuut geleden was zijn kroon een vage groene vlek. Al die blaadjes bewegen door elkaar; het begint me te duizelen. Ik krijg een Puttertje in beeld en dan begint het tot me door te dringen hoe een rijk bezit een goede verrekijker is.’

Baardmannetjes
Ik krijg regelmatig de vraag welke verrekijker Hans Dorrestijn en Nico de Haan, de ‘Baardmannetjes’ gebruiken. Om de nek van Hans Dorrestijn bungelt een Swarovski, vrijwel zeker de Swarovski EL 8.5×42 W B. Welke verrekijker Nico de Haan gebruikt? Dat is ongetwijfeld de Carl Zeiss Victory 8×42.

Verrekijker schoonmaken
Trouwens, door je verrekijker goed te onderhouden, gaat hij natuurlijk nog veel langer mee. Je leest hier hoe je de lenzen op de juiste manier kunt schoonmaken.

De Grote Verrekijkertest van magazine Roots
En toen kwam ik in een nummer van Vogels een advertentie van Technolyt tegen met daarin een verwijzing naar De Grote Verrekijkertest die het magazine Roots uitvoerde. Drie verrekijkers van Technolyt waren verkozen tot ‘beste verrekijker in hun categorie’.  Je vindt ze hieronder. Eerst de winnaars in de lagere prijsklasse, dan de duurdere modellen.

De beste verrekijkers volgens Roots magazine: