De beste verrekijkers voor aan boord

Alweer een tijdje geleden voerde de ANWB een test onder met verrekijkers voor aan boord: de ANWB Verrekijkertest. Een aantal verrekijkers die speciaal zijn ontwikkeld voor aan boord werden door het testteam onder de loep genomen. Met deze verrekijkers kunt je natuurlijk vogels kijken aan boord. Minstens zo belangrijk is dat je een verrekijker aan boord gebruikt om jezelf te oriënteren. Het is dus heel belangrijk dat je een verrekijker aan boord hebt! In een extreme situatie kan hij zelfs levensreddend zijn. Daarom op deze pagina een overzicht van de beste verrekijkers voor aan boord waarbij ik naast de ANWB Verrekijkertest ook testresultaten op buitenlandse websites heb geraadpleegd. Wil je meer weten, lees dan mijn toelichting onder het overzicht.

De beste verrekijkers uit de ANWB Verrekijkertest:

Wordt in de ANWB Verrekijkertest geroemd vanwege het goede beeld, de zuivere en makkelijke scherpstelknop(pen), het lichte gewicht en het compacte formaat. 

Dit is de eenvoudige uitvoering van het model van Talamex hierboven. Het is de voordelige keus uit de test. 

Voorzien van een kompas. 

Een stuk zwaarder dan de andere modellen in dit overzicht.

By far de beste verrekiijker voor op het water. Maar ook de duurste!

Het testteam oordeelt dat de Steiner Commander vooral in de schemering het verschil maakt. Dan zie je dat de beeldkwaliteit van dit model stukken beter is dan de rest.

Ook dit model is licht en compact.

Het beeld van de Bynolyt Searanger is scherp en blijft lang helder, ook onder schemerige omstandigheden. 

Het kompas is verlicht, stabiel en goed af te lezen.


De helft goedkoper dan de Steiner Commander en dat vertaalt zich vooral in een eenvoudiger uitvoering.

Dit model is nog altijd een van de beste verrekijkers voor aan boord, aldus ook de Amerikaanse website BoatUS.

De meest heldere verrekijker van dit moment voor gebruik op zee. Zelfs 's nachts zou de beeldkwaliteit absurd goed zijn.

Toelichting bij de ANWB Verrekijkertest:

Nooit heb ik me gerealiseerd dat een verrekijker ook aan boord, op een schip dus, een onmisbaar instrument is. Ja, een heel enkele keer schrijf ik bij een bepaald natuurgebied dat je er heerlijk vanaf een boot vogels kunt kijken. Op het Veerse Meer bijvoorbeeld. Maar de verrekijkers voor aan boord zijn minder bedoeld om vogels te kijken (hoewel dat natuurlijk best mag), maar hebben vooral een praktische functie. De verrekijker wordt bijvoorbeeld gebruikt om een ton te vinden, de naam van een brug te lezen of om een peiling te maken. Varend over een breed water als de Oosterschelde kun je met je verrekijker ook je positie bepalen door te zoeken naar kenmerken op het vasteland. Een kerktoren of grote fabriek bijvoorbeeld.

Wordt voor vogels kijken een verrekijker geadviseerd met een vergroting van 8 of 10 keer, daar wordt voor gebruik op het water een vergroting van 7 keer aanbevolen. De reden? De golfslag. Een boot te water ligt nooit stil. Kijk je door je verrekijker, dan zal het beeld altijd bewegen. Een relatief lage vergroting van 7 x levert veel minder trilling op als je er door kijkt. Deze vergroting levert dus het meest stabiele resultaat op.

Of je nu vogels kijkt op het water of dat je je verrekijker alleen gebruikt voor functionele doeleinden, feit is dat je een goede verrekijker nodig hebt. Liefst ook nog eens eentje met kompas. De ANWB testte veertien verrekijkers, al dan niet met kompas. Niet alle verrekijkers zijn even goed. Sterker nog, in de test waren ook een aantal wel heel goedkope modellen begrepen die ik niet goed genoeg vind. Heb je een vaartuig, dan moet je een goede verrekijker aan boord hebben. En die hoeft beslist niet duur te zijn, maar ook weer niet zo goedkoop dat het niet veel voorstelt. Dit overzicht bevat de beste verrekijkers voor aan boord. Om de resultaten van de ANWB Verrekijkertest te checken en te verrijken raadpleegde ik ook een aantal buitenlandse websites.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)