De beste verrekijkers van Zeiss

Zeiss Terra 8x42 ED verrekijker 2017 Editie Zwart

Meer dan 100 jaar geleden startte een man genaamd Carl Zeiss een lenzenfabriek. Eerst voor microscopen, later ook voor fotocamera’s en natuurlijk voor verrekijkers. De verrekijkers van Zeiss staan garant voor een hoge kwaliteit. Het merk introduceerde de laatste jaren de hoogwaardige Victory-lijn, verrekijkers die zich kunnen meten met de topmodellen van andere fabrikanten. Maar wat zijn nu de beste verrekijkers van Zeiss om vogels te kijken? Ik zet ze hieronder op een rijtje.

De beste verrekijkers van Zeiss

Zoals ik hierboven al aangaf, is de hoogwaardige Victory-lijn hét paradepaardje van Zeiss. Een bekende vogelaar als Nico de Haan heeft een verrekijker uit deze lijn om zijn nek hangen. Althans, in tv-programma Baardmannetjes. Geen wonder dat deze lijn het overzicht van beste verrekijkers van Zeiss domineert. Ik kwam Amerikaanse testen tegen waarin de Zeiss Victory 8×42 T * SF zelfs (iets) beter wordt beoordeeld van de Swarovski EL en de Leica Noctivid. Dat wil dus wel iets zeggen over de kwaliteit.

Review Zeiss Victory 8x42 SF Verrekijker

N°1 Carl Zeiss Victory 8×42 T* SF

Dit is hét paradepaardje van Zeiss. Ik heb hem zelf in de hand gehad en getest. Zijn gewicht is verrassend laag, of beter gezegd: door de uitgekiende gewichtsverdeling ligt deze verrekijker haast onmerkbaar in je hand. De kijker bood me een heerlijke kijkervaring. Uitzonderlijk is het enorm brede gezichtsveld en de zeer hoogwaardige beeldkwaliteit. Waardoor je zelfs in de schemering nog goed kunt vogels kijken met dit model. Een model dat tot de absolute wereldtop behoort.

beste verrekijkers van zeiss

N°2 Zeiss Victory 8×32

Ben je op zoek naar een iets lichtere verrekijker dan de 8×42, dan ben je met de Zeis Victory 8×32 aan het goede adres. Met zijn gewicht van slechts 550 gram is hij niets te zwaar. Terwijl hij er wel stoer en robuust uitziet met zijn compacte uiterlijk. Het gezichtsveld is bijna gelijk aan dat van de 8×42, namelijk 140 meter en dat is echt héél goed. Omdat een review meer zegt dan een korte omschrijving, hier een review op CameraNu:

Ik zocht een perfecte lichtgewicht kijker om mee te nemen op wandeltochten. Veel kijkers vergeleken en volgens mij is er geen kijker die meer goede eigenschappen combineert. Ik draag een bril een de kijker heeft daarvoor net genoeg eye relief, wel even zelf proberen. Het beeld wordt minder scherp aan de randen, maar met het geweldig brede gezichtsveld is dat helemaal niet storend.

Zeiss Victory Pocket 8x25 verrekijker

N°3 Zeiss Victory Pocket 8×25

Ga je voor het allerlaagste gewicht en de beste beeldkwaliteit, dan kun je het beste de Zeiss Victory Pocket 8×25 kiezen. Dit model weegt slechts 290 gram. Ook dit model is ergonomisch heel slim vormgegeven en de beeldkwaliteit is hoogwaardig. Voor zo’n kleine verrekijker (hij pas in je jaszak) is het gezichtsveld van 130 meter ontzettend breed. Een van de beste compacte verrekijkers van dit moment!

Zeiss Terra 8x42 ED verrekijker 2017 Editie Zwart

N°4 Zeiss Terra 8×42 ED verrekijker 

Zeiss heeft met de ED-lijn ook een aanbod van instapmodellen. De verrekijkers in deze lijn zijn weliswaar een paar honderd euro dan de eerste ‘aanvaardbare’ instapmodellen van andere aanbieders, maar je krijgt er wel de nodige hoogwaardige techniek voor terug. Het mooie is dat Zeiss zijn modellen voortdurend verbeterd. Dit model in de ED-lijn is in 2017 geactualiseerd waarbij ook weer de nodige aandacht uitging naar ergonomie en beeldkwaliteit. Een review op CameraNu:

‘Prima artikel, makkelijk te gebruiken. Niet te zwaar. Zit een handige tas bij. Ook ontwerp is over nagedacht. Top product.’


Mijn advies

Ga je voor het aller-allerbeste, dan is de Victory 8×42 de onbetwiste nummer één. Deze verrekijkers kan zich meten met het model dat volgens velen de beste kijker is van dit moment: de Swarovski EL 8,5×42.

Ben je op zoek naar een comfortabele verrekijker dan kies je tussen de Victory 8×32 en 8×25. Het gewicht van deze modellen is licht en superlicht. Terwijl de beeldkwaliteit super is. Natuurlijk laten deze verrekijker het in de schemering sneller afweten dan de 8×42, maar stel je zelf dan wel de vraag: hoe vaak ga ik vogels kijken in de schemering?

Een goede verrekijker maakt het verschil

De meeste vogelaars hebben een verrekijker van een topmerk om hun nek. Zeiss, Leica en natuurlijk Swarovski. Waarom? Omdat met deze verrekijkers alle details voor de volle 100 procent tot hun recht komen. Het kraakheldere beeld werkt verslavend. Topvogelaar Arjan Dwarshuis, bekend van zijn big year waarover hij het boek Een bevlogen jaar schreef, verwoordt het als volgt: ‘Alles wat ik door die verrekijker zag, leek in goud te veranderen: de vliegtuigstreep hoog boven onze tuin, de Nederlandse vlag op het Kurhaus en het kauwtje op de schoorsteen van de achterburen.’ Bedenk dit dus als je nog een beetje terugschrikt van de vaak hoge prijzen die je voor een topmodel betaalt.

De beste verrekijkers van Zeiss en Leica

Bekijk hier het overzicht van de beste verrekijkers van Swarovski.

Bekijk hier het overzicht van de beste verrekijkers van Leica.