leica noctovid

De beste verrekijkers van Leica

Ben je op zoek naar de beste verrekijker om vogels te kijken, dan kom je automatisch uit bij de merken Zeiss, Swarovski en … Leica. Sinds jaar en dag bieden deze merken de beste modellen aan. Elke zoveel jaar vernieuwen ze hun topmodellen of introduceren ze een alles overtreffend nieuw model aan. Zo introduceerde Leica aan paar jaar geleden het model Noctivid, een nieuw model dakkantkijker waar professionele testers in superlatieven over spreken. In dit artikel toon ik je de beste modellen van Leica. Helemaal onderaan vind je overzichten van de andere merken.

Ik las een verslag van een tester die een bezoek bracht aan de fabriek van Leica om de Noctivid te testen. Van de manier van testen stond ik versteld. De kijker werd getest bij -25 graden om te kijken of de knoppen dan nog soepel draaien. Daarna is de test overgedaan bij -40 graden voor op de Noordpool. En daarna bij +55 en +80 graden voor in de woestijn. Ook werd de Noctivid in een bak met een extreem hoge luchtvochtigheid gelegd en besprenkeld met een zoutspray. Tenslotte werd hij 18 keer vanaf 1 meter hoogte op de grond gegooid. Je ziet: aan een topmodel worden extreem hoge eisen gesteld. Maar wat zijn nu de beste verrekijkers van Leica? Ik zet ze voor je op een rij:

De beste verrekijkers van Leica

Ik noemde hierboven al de Leica Noctivid. Bovenal wordt deze verrekijker geprezen om zijn scherpte-diepte. Dat betekent dat je nauwelijks hoeft scherp te stellen als een vogel wat heen en weer springt. Het beeld blijft (binnen een bepaalde range natuurlijk) ontzettend scherp. Geen wonder dat de Leica Noctivid de ranglijst aanvoert.

Review Leica Noctivid 8×42 Verrekijker

N°1 Leica Noctivid

De Leica Noctivid is het paradepaardje van Leica. De scherpte-diepte wordt geprezen. De beeldkwaliteit is uitmuntend en het formaat lekker compact. Dat laatste is het kenmerk van vrijwel alle Leica verrekijkers. Ze ogen robuust en compact. Dit model is verkrijgbaar als 8×42 en 10×42. Een review op CameraNu bij de 10×42: ‘Dit is een fantastische kijker met een prachtig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp. Ligt goed in de hand en laat geobserveerd object zeer fraai zien.’

leica-ultravid-8x42-hd-plus-verrekijker

N°2 Leica Ultravid 8×42 HD-Plus

De Leica Ultravid is het iets aantrekkelijker geprijsde model wat nog altijd behoort tot de absolute top. Hik je aan tegen de prijs van de Noctivid, overweeg dan dit model. Het verschil in kwaliteit met de Noctivid zal de ‘gewone’ vogelaar nauwelijks opvallen. Daarvoor ligt de kwaliteit van beide modellen te dicht bij elkaar. Oftewel: voor een iets lagere prijs krijg je met de Leica Ultravid gewoon een meer dan uitstekende kijker in handen.

leica-ultravid-8x32-hd-verrekijker

N°3 Leica Ultravid 8×32 HD

Met de Leica Ultravid 8×32 heb je een nóg iets compactere en lichtere verrekijker in handen. De voordelen zijn evident: je hebt minder gewicht om je nek hangen en de verrekijker neemt minder plaats in beslag. Handig voor de reizende vogelaar of voor wie een lichtere uitvoering zoekt, maar wel hecht aan een uitstekende beeldkwaliteit. Met een 8×32 zal je in de schemering iets minder uit de voeten kunnen, maar zeg nu zelf: hoe vaak kijk je nu vogels als het donker wordt of nog is? Tel daarbij op dat de prijs ook weer iets milder is dan de eerder genoemde modellen.

leica-ultravid-8x20-br-verrekijker

N°4 Leica Ultravid 10×25 

Heb je het helemaal wel gehad met de zware gewichten om je nek, dan kun je de aanschaf van de Leica Ultravid 10×25 overwegen. Dit is het meest compacte formaat verrekijker dat Leica aanbiedt. Het gewicht is slechts 265 gram. En in gevouwen staat past de verrekijker in elke tas of zelfs in een jaszak. Ook ideaal voor wandelaars en fietsers. En voor wie met het vliegtuig reist natuurlijk, want ook dan telt elke gram. Trilt minder, licht heerlijk in de hand. Tja, het nadeel is natuurlijk dat dit model bij minder licht het sneller laat afweten. Dat moet je je wel realiseren.

Mijn advies

Ben je op zoek naar het beste van het beste en speelt de prijs geen rol, dan is de keuze snel gemaakt: de Leica Noctivid. Dit is hét paradepaardje van Leica.

Maar speelt de prijs wel een rol en vind je de grens van € 2.000,00 iets te hoog, dan heb je met de Ultravid HD Plus ook nog altijd een ware topkijker in handen. De gemiddelde vogelaar zal het verschil in beeldkwaliteit met de Noctivid nauwelijks zien. Bedenk dat de verschillen in kwaliteit over het algemeen vooral onder moeilijke omstandigheden zichtbaar worden. Stel jezelf de vraag: hoe vaak kijk ik vogels onder moeilijke omstandigheden? Valt dat wel mee, dan zou ik eerlijk gezegd een Ultravid kiezen. En welke uitvoering of welk gewicht is helemaal afhankelijk van je wensen op dat gebied.

De beste verrekijkers van Swarovski en Zeiss

Bekijk hier het overzicht van de beste verrekijkers van Swarovski.

Bekijk hier het overzicht van de beste verrekijkers van Zeiss.