De beste veldgidsen van dit moment

Een goede veldgids is een onmisbaar hulpmiddel tijdens je tochten door de natuur. Of je nu op zoek bent naar vogels, insecten, zoogdieren, amfibieën, planten, schelpen of nog iets anders. Je wilt toch weten wat je ziet? Ben je op zoek naar de beste veldgidsen van dit moment, bekijk dan dit overzicht. Of je nu op zoek bent naar een veldgids voor vogels, zoogdieren, dagvlinders, zweefvliegen, libellen of bijen, ik heb per categorie de beste veldgidsen op een rijtje gezet, en dan alleen echt alleen de allerbeste gidsen! Van al deze veldgidsen vind je elders op mijn website uitgebreide recensies.

De beste veldgidsen voor vogels

De beste veldgids voor paddenstoelen

De beste veldgidsen voor roofvogels

De beste veldgidsen voor insecten

De beste veldgidsen voor amfibieën en reptielen

De beste veldgidsen voor planten

De beste veldgidsen voor schelpen

Dit overzicht van de beste veldgidsen vul ik regelmatig aan, mits er natuurlijk nieuwe gidsen verschijnen. Ik vind het elk jaar weer verrassend om te zien hoe veel kwalitatief hoogstaande veldgidsen er weer verschijnen. En soms laat ik me ook verrassen door een update van een gids die stukken beter is dan de vorige editie. Wie de natuur goed wil leren kennen, heeft een veldgids nodig. En liefst meerdere zodat je kunt vergelijken. Zo let ik zelf nu wat meer op meeuwen, en dat klinkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Meeuwen behoren tot de moeilijkste categorie vogels om te herkennen, zeker als het een juveniel of eerstejaars vogels betreft. Dan is het handig dat je meerdere gidsen op de plank hebt staan, want elke gids let toch weer op andere details. Ik raad je ook aan om foto’s te maken van je waarnemingen als je een camera hebt. Dan kun je later, na afloop van de vogeltocht, altijd nog je gidsen raadplegen om uit te zoeken wat je precies hebt gezien. Zeker wanneer je geen deskundige bent, kan dat heel handig zijn. Zelf doe ik dat in de zomer altijd met dagvlinders in Zuid-Europa. In het veld kan ik ze nauwelijks onderscheiden, maar eenmaal gefilmd zie ik meestal wel de details waarmee ik ze kan determineren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een veldgidsgids?

De keuze voor een veldgids is vaak heel persoonlijk. Het begint al met de illustraties. Heb je een voorkeur voor foto’s of heb je liever tekeningen? Het voordeel van tekeningen is dat details makkelijker uitvergroot kunnen worden. Maar foto’s brengen de vogel vaak levensechter in beeld. Zo zie je ze immers ook in het veld. Maar foto’s kunnen ook een vertekenend beeld opleveren. Als bijvoorbeeld het winterkleed ontbreekt. Of wanneer alleen het mannetje op de foto staat en het vrouwtje er totaal anders uitziet. En wat dacht je van het licht? De foto in je gids zal meestal de perfectie benaderen, terwijl je in het veld altijd invloed hebt van het zonlicht dat er al dan niet is. De veldgidsen in dit overzicht heb ik puur op de inhoud geselecteerd. Dit zijn echt de toonaangevende gidsen van dit moment. Het zijn stuk voor stuk wel uitgebreide gidsen. Je stopt ze beslist niet in je broekzak. Nee, het gaat om de inhoud in dit overzicht. Het beste van het beste.