De beste veldgidsen over orchideeën

Orchideeën zijn fascinerende planten. En natuurlijk geweldig mooi! Orchideeën zijn een van de grootste families van bloeiende planten met naar schatting 27.000 soorten. Ongeveer 300 daarvan komen in Europa voor. Probleem is helaas dat orchideeën best lastig zijn om te herkennen. Gelukkig is een aantal goede veldgidsen beschikbaar. De beste veldgidsen over wilde orchideeën in Europa vind je in dit overzicht.

De veldgidsen over orchideeën

Beschrijft alle 55 orchideeensoorten van de Benelux.

Voorzien van handige determinatiesleutels.

Bij elke soort meerdere gedetailleerde foto's.

Dé gids voor iedereen die zich met wilde orchideeën bezig houdt.

Bevat alle 300 taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten) plus 70 natuurlijke hybriden van Europa en het mediterrane gebied.

Geschreven door de belangrijkste wetenschappers op het gebied van orchideeën in Europa.

Meer uitgebreide veldgids van Europese orchideeën!

Beschrijft alle soorten orchideeën die in Noord-Nederland voorkomen.

Voorzien van tientallen foto's die de herkenning eenvoudiger maken.

Ook aandacht voor uitgestorven soorten.

Alle orchideeën van Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg in één uitgave die bestaat uit twee delen. Te samen maar liefst 1.300 pagina's!

Alle voorkomende en uitgestorven taxa van de Benelux.

Met uitgebreide inleidende hoofdstukken.

In tegenstelling tot orchideeën uit de tropen, groeien alle Europese soorten orchideeën in de aarde of op bladafval. Ze groeien dus ‘op de grond’. Het zijn bovendien vaste planten die het ritme van de seizoenen volgen. De meeste soorten bloeien in de lente of vroege zomer. En als de zomer vordert, gaan ze in ruststand. Het spreekt vanzelf dat het ritme wordt beïnvloed door de lengtegraad. Hoe noordelijker, hoe later de orchideeën in bloei komen. Hun populariteit hebben orchideeën te danken aan hun prachtige bloemen waar veel mensen hun verbeelding op loslaten. Ze zien er bijen in, wespen, dansende vrouwen, kikkers, soldaten of hagedissen.

Heel veel veldgidsen over orchideeën bestaan er niet in het Nederlands taalgebied. De twee beste gidsen staan als nummer één en twee in het overzicht hierboven. Het zijn de Basisgids Orchideeën, een uitstekende gids voor iedereen die in Nederland orchideeën wil leren kennen. Het is een toegankelijke gids met duidelijke omschrijvingen en fraaie foto’s.

Wil je over de grens orchideeën zoeken, dan raad ik je de Veldgids Orchideeën aan. In deze kloeke veldgids zijn alle Europese orchideeën die in het wild voorkomen, opgenomen. Plus een aantal natuurlijk hybriden. De teksten zijn toegankelijk en bij elke soort staan duidelijke full colour foto’s. Waar ik wel aan moet wennen is dat niet elke soort een Nederlandse naam heeft. Heel veel orchideeën hebben uitsluitend een wetenschappelijke naam. Maar dit is werkelijk de meest complete veldgids van dit moment.

De andere twee boeken beschouw ik meer als naslagwerken voor thuis, dan als gidsen die je mee neemt het veld in.

Ben je geïnteresseerd in planten en op zoek naar de beste plantengidsen van dit moment? Bekijk dan dit overzicht van de beste plantengidsen.