De beste tijd om de ijsvogel te zien

Onlangs kreeg ik de vraag wat de beste tijd is om de ijsvogel te zien. De vraag kwam via mijn website binnen en werd niet nader toegelicht. Wordt hiermee het tijdstip bedoeld of de tijd in het jaar? Wat kan ik beter doen dan op beide mogelijkheden te reageren? In dit artikel dus de vraag wat de beste tijd is om de ijsvogel te zien.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De beste tijd om de ijsvogel te zien

Om met het eerste te beginnen: het beste tijdstip om de ijsvogel te zien. Is dat in de ochtend, of juist in de middag of avond?

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Mijn algemene ervaring is dat ijsvogels al heel vroeg actief in de morgen actief zijn. IJsvogels verbruiken veel energie en dat betekent dat ze vrijwel voortdurend aan het jagen zijn. ‘s Nachts hebben ijsvogels geen zicht en rusten ze dus. Hongerig komen ze de nacht uit. Ze worden dan ook meteen na zonsopkomst actief en gaan uit jagen. De vroege ochtend is dus een uitstekend tijdstip om ijsvogels te zien. Weet je een plek waar ijsvogels jagen, dan kun je daar gaan posten. Camoufleer jezelf goed zodat de ijsvogels je niet zien, want ze zijn heel schuw.

IJsvogels blijven echter ook overdag actief. Niet alleen tijdens de periode dat ze broeden en jongen hebben, maar ook in alle andere seizoenen. Wist je dat ijsvogels zo ongeveer elk uur wel iets moeten eten? Ze zijn dus aldoor actief. Je hebt overdag dus ook een goede kans om de ijsvogel te zien.

Heb je al enige tijd een ijsvogel in het vizier, dan zal je opvallen dat hij (of zij) een vast ritme aanhoudt. Ze doen vaak hetzelfde rondje en bezoeken hun vaste jaaglocaties op vaste tijdstippen. Probeer die vaste tijdstippen en die jaaglocaties te ontdekken en het is helemaal bingo!

Het beste jaargetijde om de ijsvogel te zien

De ijsvogel is een standvogel en trekt dus niet weg in de herfst. En dat betekent dat je de ijsvogel het hele jaar door kunt zien. In die zin is er dus geen beste jaargetijde om de ijsvogel te zien.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Toch kun je grofweg stellen dat de periode waarin de ijsvogel broedt en kuikens heeft, de beste periode is om de ijsvogel te zien. Ze moeten dan immers jagen voor tien en zijn ontzettend actief. Er wordt druk gecommuniceerd tussen de oudervogels en hun jongen, ze piepen dus wat af. En door dat harde gepiep verraden ze hun locatie. Soms hoor ik vanuit een ondoordringbaar oeverbos langs de rivier dat opvallende gepiep. Dan weet ik dat de ijsvogels actief door de kreken vliegen en aan het jagen zijn. De periode maart tot en met juli is dus goud waard, want dan broeden ze en brengen ze hun jongen groot. En vaak hebben ijsvogels een tweede leg en kun je er dubbel zo lang van genieten. Let wel op: ijsvogels zijn ontzettend schuw. Verstoor hun nesten niet, want ze komen pas weer terug zodra jij weg bent. Jongen die niet op tijd gevoerd worden, leggen vaak het loodje. En dat wil je toch niet op je geweten hebben?

De winter is echter ook een heel goede periode om de ijsvogel te zien. De bomen zijn kaal en zit een ijsvogel op een overhangende tak, dan zie je hem duidelijk zitten. Gaat het weer een keer streng vriezen en ligt er overal ijs, hou dan de wakken in de gaten, zeker de wakken onder een overhangende boom of bij een waterdoorlaat of sluisje. Bij zo’n waterdoorlaat of sluisje staat vaak een hek waar de ijsvogel dan op gaat zitten. Dat heb ik in de Biesbosch op meerdere locaties gezien.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Een paar algemene tips om de ijsvogel te zien

  1. Ga op zoek naar een plek bij jou in de buurt waar takken over het water hangen.
  2. Leer het geluid van de ijsvogel herkennen. Vaak kondigt de ijsvogel zich daar als eerste zijn komst mee aan.
  3. Camoufleer je goed als je de ijsvogel wilt fotograferen. Doe camouflagekleding aan, ga in een schuiltentje zitten of verstop je achter een camouflagenet.
  4. Ga nooit bij een nest zitten. De kans dat je het broedpaar verstoort met fatale gevolgen is te groot.
  5. Bekijk mijn overzicht van de beste gebieden om ijsvogels te zien.
  6. Vriest het in de winter en zijn sloten, vaarten en vijvers dicht gevroren? Hak onder een struik een wak. Zo kan de ijsvogel toch blijven jagen.
  7. En wil je een ijsvogel in je tuin? Tja, wie wil dat niet? Maar het kan! Lees mijn praktische tips om de ijsvogel in je tuin te lokken.

Veel plezier met het bekijken en fotograferen van de ijsvogel!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)