De eerste rotganzen zijn alweer gemeld aan de kust! Tot ver in mei kun je deze bijzondere gans weer bekijken in ons land. En dat is genieten, want rotganzen zijn leuke dieren om te zien. Omdat rotganzen in de broedgebieden (Siberië) nauwelijks iets van mensen te duchten hebben, zijn ze redelijk dicht te benaderen. Let maar eens op dat prachtige zwart op borst en keel. En wat te denken van het karakteristieke geluid waaraan de rotgans zijn geluid te danken heeft? Met een beetje verbeeldingskracht hoor je hem zijn eigen naam roepen.
Weet je wat ook zo bijzonder is? Vrijwel de hele wereldpopulatie rotganzen overwintert in Nederland. Dat betekent dat Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft voor deze ganzensoort.
Alle reden om eens een tochtje door Zeeland te maken om de rotgans te zien. En op je tocht zie je natuurlijk tal van andere ganzen, eenden en steltlopers. Rotganzen overwinteren ook in de Waddenzee. Op de Waddeneilanden bijvoorbeeld. Maar ja, ik kom nu eenmaal regelmatig in Zeeland en vanwege de afstand zelden in het Waddengebied. Vandaar dat ik me beperk tot gebieden in de provincie Zeeland.
Op en rond de Oosterschelde kun je eigenlijk overal rotganzen tegenkomen. In de Westerschelde gek genoeg nauwelijks. Een paar gebieden zijn ware hotspots. De beste gebieden in Zeeland om rotganzen te zien vermeld ik hieronder in willekeurige volgorde:
#1. Prunjepolder op Schouwen-Duiveland
De Prunjepolder is een vermaard natuurgebied en een waar vogelparadijs. Het ligt achter Zierikzee, pal tegen de Oosterschelde aan. Zout kwelwater dringt het gebied binnen, waardoor er tal van zoutminnende planten groeien. En die staan nu net op de menu van de rotganzen (naast gras). Even verderop liggen de Karrenvelden bij Koudekerke. Wie weet heb je vanaf de toren een fraai uitzicht op een groep rotganzen.
#2. Het Stinkgat op Tholen
De Van Haaftenpolder op het eiland Tholen is aangewezen als ganzenopvanggebied. Duizenden brandganzen foerageren er, naast grote groepen rotganzen. De rotganzen wagen natuurlijk regelmatig te oversteek naar de kwelders aan andere kant van de dijk waar de Krabbenkreek stroomt, een schitterende uitloper van de Oosterschelde.
#3. Philipsdam en de kwelders in het Slaak
De Philipsdam vormt een harde scheiding tussen het zoute water van de Oosterschelde (het Slaak heet het hier) en de zoete Krammer-Volkerak. Op de slikken foerageren grote groepen rotganzen. Bij hoogwater lopen ze in de berm langs de provinciale weg. Aan de kant van het eiland Sint-Philipsland liggen in het Slaak uitgestrekte kwelders. Langs de hele zeedijk tot aan de werkhaven Zijpe kun je rotganzen zien. Je hebt hier prachtige vergezichten over de Oosterschelde.
#4. Brouwersdam
In de winterperiode is de Brouwersdam een van de hotspots om kustvogels te bekijken. Op het rotsige talud aan de Noordzeekant grazen rotganzen het wier af. Je kunt ze vanuit de auto vaak van heel dichtbij bekijken. Ook aan de kant van het Grevelingenmeer kun je rotganzen zien. Een goede plek is het jachthaventje aan de kant van Schouwen-Duiveland.
#5. Grevelingendam bij Bruinisse
Aan de kant van de Oosterschelde vallen bij eb langs de Grevelingendam grote stukken slik droog. Als het niet te druk is met wandelaars en kitesurfers maak je hier altijd kans op groepen rotganzen. Ze foerageren bij hoogwater ook in de berm bij de kruising met de Philipsdam. Kijk ook altijd even bij de werkhaven bij het Grevelingenrestaurant. Vaak foerageren ze tussen de hangmosselen die in de werkhaven gekweekt worden.
#6. Karrenvelden op Tholen
In de Schakerloo Polder op het eiland Tholen ligt een charmant natuurgebied: de Karrenvelden. Van oudsher foerageren hier in najaar en winter rotganzen. De laatste jaren zij aan zij met brandganzen. Vergeet het achterste deel van de Karrenvelden niet te bekijken. Je ziet hier niet veel steltlopers, maar rotganzen zitten er regelmatig. Ben je hier dan toch, rij dan ook even door naar de Scherpenissepolder. Ook hier foerageren rotganzen, maar vaak op iets grotere afstand.
#7. Karrenvelden bij Scharendijke
Vlak bij de Brouwersdam ligt op Schouwen-Duiveland het dorpje Scharendijke. Net buiten dit toeristische oord, tegen het Grevelingenmeer aan, liggen uitgestrekte Karrenvelden. De Langendijk heet het hier. In de weilanden overwinteren jaarlijks grote groepen rotganzen.
#8. De westkant van het eiland Sint-Philipsland
Ten westen van het eiland Sint-Philipsdam liggen hier en daar stukken kwelder. Bij eb vallen grote stukken slik droog. Maak eens een lange dijkwandeling. Je frist er van op en je ziet er geheid rotganzen.
#9. Het Veerse Meer
Het Veerse Meer is een van de belangrijkste gebieden voor de rotgans. In de natuurgebieden Middelplaten en Kwistenburg verzamelen zich soms een paar duizend rotganzen. Soms ook op de eilanden in het Veerse Meer en die zijn wat lastig bereikbaar.
#10. Koude- en Kaarspolder en de Yerseke Moer
Gelukkig ook nog een gebied op Zuid-Beveland. Bij Yerseke ligt de Yerseke Moer, een uitgestrekt drassig natuurgebied dat je kunt vergelijken met de Karrenvelden. Op de punt van het Kanaal van Hansweert, tegenover het dorp Wemeldinge, ligt een charmant gebiedje, de Koude- en Kaarspolder. In beide gebieden kun je rotganzen zien.
Wat is jouw favoriete gebied om rotganzen te zien? Laat een reactie achter zodat ook anderen van deze markante ganzensoort kan genieten. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot Zeeland.
In De rotgans ontrafelt Barwolt Ebbinge de geheimen van deze kleine zeegans. Een meeslepend boek dat ook nog eens prachtig is uitgevoerd!