De beste telescopen om vogels te kijken
Vogels kijken doe je met een verrekijker en liefst ook met een telescoop. Vaak staan de vogels net iets te ver weg om met je verrekijker alle details te zien. Dan heb je toch echt een telescoop nodig. Om aan de rand van een natuurgebied het hele gebied te kunnen afspeuren. Of om vanuit een vogelkijkhut de vogels voor je neus te toveren. Een goed telescoop verricht wonderen, echt waar. Opeens zie je de details super goed. En met de moderne techniek van tegenwoordig kun je met een telescoop ook heel aardig foto’s maken en soms zelfs filmen. Heb je het geld beschikbaar en is vogels kijken je grote hobby, schaf dan een goede telescoop aan. En heb je het budget niet, ga dan sparen. En spaar lekker door. Want: een telescoop hoeft niet duur te zijn. Maar een goede telescoop, die kost een lieve duit. Besef daarbij altijd: een telescoop gaat je leven lang mee en behoudt zijn waarde. Hoe langer je hem gebruikt, hoe lager de kosten.

De beste telescopen

Wat de beste telescopen zijn, dat blijkt uit productvergelijkingen. Daarom heb ik een paar testen geraadpleegd om een beeld te krijgen. Daarnaast ken ik een aantal vogelaars die allemaal een ander merk bezitten. En heb ik een vergelijking gemaakt. Per model en merk een korte omschrijving. Voor de technische details verwijs ik je naar de website van een leverancier.

#1. Swarovski
Ben je op zoek naar de absolute top, dan kom je uit bij Swarovski. De beste telescoop van dit moment is zonder twijfel de Swarovski ATX 30-70×95. Wat een genot om door deze telescoop te mogen kijken! Vandaag had ik nagenoeg witte kleine plevier in beeld. Maar dat wist ik op dat moment nog niet en ik had geen telescoop bij me. Gelukkig stopten twee vogelaars vlak voor me en die hadden dit topmodel van Swarovski in de kofferbak. En toen was het meteen duidelijk, inderdaad, een kleine plevier. De details spatten zo ongeveer perfect mijn oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk. Voor de beste telescoop tel je ook een lieve duit neer. Maar heb je het geld beschikbaar, aarzel dan niet. Later kun je deze telescoop ook weer voor een goede som verkopen. Wat ook zo prettig is: de schuine oculair kun je kantelen. Heel handig als je net niet boven het oculair uitkomt, bijvoorbeeld in de auto.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken! Dit model is een stuk goedkoper dan de ATX, maar let op: hij bestaat uit twee delen: de body en het oculair.

#2. Leica
Pas zag ik iemand in de Crezéepolder met een telescoop staan. Het was een Leica Televid 82 mm Apo 45 graden telescoop. Wat een geweldige telescoop ook. En weet je wat ik zo prettig vond? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Nu zul je niet zomaar een bijeneter op vier meter zien. Maar als je ook vlinders kijkt, dan is dit wel geweldig hoor. Ook dit model bestaat uit een body en een oculair.

#3. Kowa
Good old Kowa. Zeer geliefd vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het paradepaardje van Kowa is op dit moment de TSN883. Evenals de meeste telescopen is ook deze modulair opgebouwd en moet je het oculair er apart bij aanschaffen.

#4. Carl Zeiss
Het Duitse merk Carl Zeiss is altijd een topmerk geweest. Het model Carl Zeiss DiaScope 65 T* FL combineert een uitstekende helderheid met een laag gewicht. Dat is echt een verschil met de vorige generatie telescopen. Toen ik nog jong was sjouwde ik met kilo’s telescoop op mijn nek door de meest ruige natuurgebieden. Dat hoeft tegenwoordig gelukkig niet meer. De DiaScope 65 T* FL is het topmodel van Zeiss waarbij je het oculair los moet aanschaffen.

#5. Vortex
Dit is een voor mij wat minder bekend merk. Ik ontdekte het op een Amerikaanse website die vermeldde dat een verrekijker van Vortex absolute wereldtop is. En nu zie ik ook de Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop terugkomen in testen. En hoog ook. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Hecht je niet zo aan die modulaire opbouw dan is het voordeel van de Vortex dat het oculair deel uitmaakt van de telescoop. Een telescoop die uit één stuk bestaat, dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is.

Schuine of rechte inkijk?
Zelf ben ik niet anders gewend dan een schuine inkijk. Ben je gewend om buiten vogels te kijken waarbij je de telescoop voor je op een telescoop hebt staan, dan vind ik een schuine inkijk het meest prettig. De telescoop hoeft niet zo hoog te staan waardoor hij minder gevoelig is voor trillingen. En is het lengteverschil met andere vogelaars aanzienlijk, dan is een schuine inkijk ook wel prettig. Je hoeft hem niet telkens omhoog of omlaag te schuiven. Lees hier mijn uitgebreide artikel over een schuine of rechte inkijk.

Maar een rechte inkijk heeft ook zijn voordelen. Als je vaak vanuit de auto vogels kijkt, dan kun je eigenlijk niet om een rechte inkijk heen. Met een schuine inkijk moet je jezelf in je autostoel omhoog drukken. En dat is niet ideaal. En daarbij komt dat bij een schuine inkijk je hoofd klem kan komen te zitten tussen oculair en dak. Een rechte inkijk is ook prettiger bij digiscopen vanonder een kleed of vanuit een schuiltent. Je zit dan immers pal achter je telescoop en kijkt recht de buis in.

Advies
Wat voor jou de beste telescoop is, weet ik niet. Dat hangt helemaal af van het budget dat je voor een telescoop wilt vrijmaken. En van de vraag hoe je de telescoop wilt gebruiken. Ga in elk geval niet over één nacht ijs. Probeer eerst zo veel mogelijk door telescopen van anderen te kijken. Je krijgt dan al snel een beeld van de prestaties van de verschillende modellen. En wie weet ontdek je nog een merk of model dat ik hierboven niet vermeld. Ga in elk geval niet voor het goedkoopste. Echt waar, heb je niet meteen het budget beschikbaar voor een duur model, vraag je dan af of je niet beter wat langer kunt sparen. Een telescoop waarvan het beeld niet haarscherp is, of waarbij de randen van het beeld wazig zijn, die gaat op den duur irriteren. Van zo’n aanschaf krijg je geheid spijt zodra je kameraad met een topmodel op komt dagen. Spaar dan een jaar of zo door voor een duurder model. Voordeel van de duurdere modellen is bovendien dat de garantie levenslang of op zijn minst ontzettend lang is.

Ik hoop dat ik je hiermee (een beetje) heb geholpen. Veel succes en plezier met het kiezen van een telescoop. Het is een keuze voor het leven!
 

 

 

Tips van visdief
Zakgids Vogels van Nederland en België er
alle vogels van europa
digiscoping
roofvogels en uilen van Noordwest Europa

Geef een reactie