De beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen (en te filmen)

Wie begint met het fotograferen van vogels, zal merken dat dit een uitdagende bezigheid is. Vogels zitten zelden stil, en dat vergt al veel van jou als fotograaf. Heb je het ene onder de knie, dan wil je verbeteren op een ander punt. En loop je tegen de grenzen aan van je huidige camera, dan begin je je stiekem en steeds vaker te oriënteren op een nieuwe camera met als eis: meer mogelijkheden, betere kwaliteit. Op deze pagina plaats ik de beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen in één handig overzicht. Het zijn stuk voor stuk ook uitstekende camera’s om mee te filmen.

Waarom alleen systeemcamera’s?

Spiegelreflex of systeemcamera? De vraag die menig fotograaf bezig houdt. Zelf ben ik geneigd om te kiezen voor een systeemcamera. Deze camera’s hebben over het algemeen een snellere sluitertijd, noodzakelijk om vliegende vogels goed te kunnen fotograferen. Ook het aantal beelden per seconden is bij systeemcamera’s hoog en soms flink hoger. Ik raak zelf altijd een beetje in de war wanneer ik een vogel aan het filmen ben en naast me staat een fotograaf het ene na het andere salvo af te vuren. Maar ik snap hem of haar natuurlijk ondertussen opperbest! Die salvo’s bevatten vaak toch op zijn minst één geslaagde foto. Op het gebied van de autofocus wint de spiegelreflex het dan weer vaak van de systeemcamera. Hou daar dus rekening mee. Snelle autofocus is een genot hoor, niet alleen bij het fotograferen van vogels trouwens. Ook bij filmen gaat dat op. Gelukkig hebben veel systeemreflexcamera’s daar iets op gevonden: eye-tracking bijvoorbeeld. Niet alleen handig om vogels te fotograferen trouwens. Ook om zoogdieren en mensen te fotograferen is eye-tracking ideaal.

Last but nog least: het gewicht. De systeemcamera is over het algemeen een stuk lichter dan de spiegelreflex. Hoe lichter de camera, hoe comfortabeler de handligging en hoe prettig je uit wandelen gaat met de camera om hals of in de hand.

Om deze reden heb ik me bij het bepalen van het overzicht met de beste camera’s om vogels te fotograferen beperkt tot de systeemcamera’s. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat dit overzicht uitsluitend full frame camera’s bevat. Die functioneren onder alle lichtomstandigheden optimaal. Ik verwijs naar de website van CameraNu.nl voor meer informatie.

De beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen (en te filmen)

Camera

Megapixels

Foto's per seconde

Video

50

30

7680 x 4320 pixels

61

10

3840 x 2160 pixels

33

10

3840 x 2160 pixels

24.2

20

3840 x 2160 pixels

47.3

6-60

3840 x 2160 pixels

45.7

10

3840 x 2160 pixels

Met deze camera maak ik mijn vogelfilmpjes.


Lees mijn ervaringen met deze camera.

24.7

10

3840 x 2160 pixels

42.4

10

3840 x 2160 pixels

20.1

20

3840 x 2160 pixels

24.2

9

3840 x 2160 pixels

24.2

7

3840 x 2160 pixels

24.3

4.5

3840 x 2160 pixels

Goedkopere camera’s om vogels te fotograferen?

Voor de beginnende vogelfotograaf en -filmer zijn er gelukkig ook nog goedkopere alternatieven. Zelf film ik met een compactcamera met een enorme zoom. Het voordeel van een compactcamera boven een systeemcamera is natuurlijk het compacte formaat en dat je alles in één hebt. Vaak zoom je meer dan vijftig keer in met een uitschieter naar 125 keer zoom bij de Nikon P1000. Hét nadeel van de compactcamera’s is dat de sensors stukken kleiner zijn dan de full frame systeemcamera’s. In omstandigheden met minder licht laat een compactcamera het al snel afweten, weet ik helaas uit eigen ervaring. Een bruiloft vastleggen is haast niet te doen, omdat je vaak binnen staat te fotograferen. Veel ruis en donkere foto’s zijn het gevolg, en de foto’s laten zich maar matig uitvergroten. Ik realiseer me dat door de keuze voor systeemcamera’s met een full frame sensor ik radicaal het andere uiterste heb gekozen, maar zoals in het overzicht kunt zien is de goedkoopste full frame systeemcamera niet veel duurder dan de Nikon P1000. Realiseer je wel dat je de systeemcamera nog wel moet voorzien van een telelens.

Bekijk hier het overzicht van de beste compactcamera’s om vogels te fotograferen.