De beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen (en te filmen)

Wie begint met het fotograferen van vogels, zal merken dat dit een uitdagende bezigheid is. Vogels zitten zelden stil, en dat vergt al veel van jou als fotograaf. Heb je het ene onder de knie, dan wil je verbeteren op een ander punt. En loop je tegen de grenzen aan van je huidige camera, dan begin je je stiekem en steeds vaker te oriënteren op een nieuwe camera met als eis: meer mogelijkheden, betere kwaliteit. Op deze pagina plaats ik de beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen in één handig overzicht. Het zijn stuk voor stuk ook uitstekende camera’s om mee te filmen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Waarom alleen systeemcamera’s?

Spiegelreflex of systeemcamera? De vraag die menig fotograaf bezig houdt. Zelf ben ik geneigd om te kiezen voor een systeemcamera. Deze camera’s hebben over het algemeen een snellere sluitertijd, noodzakelijk om vliegende vogels goed te kunnen fotograferen. Ook het aantal beelden per seconden is bij systeemcamera’s hoog en soms flink hoger. Ik raak zelf altijd een beetje in de war wanneer ik een vogel aan het filmen ben en naast me staat een fotograaf het ene na het andere salvo af te vuren. Maar ik snap hem of haar natuurlijk ondertussen opperbest! Die salvo’s bevatten vaak toch op zijn minst één geslaagde foto. Op het gebied van de autofocus wint de spiegelreflex het dan weer vaak van de systeemcamera. Hou daar dus rekening mee. Snelle autofocus is een genot hoor, niet alleen bij het fotograferen van vogels trouwens. Ook bij filmen gaat dat op. Gelukkig hebben veel systeemreflexcamera’s daar iets op gevonden: eye-tracking bijvoorbeeld. Niet alleen handig om vogels te fotograferen trouwens. Ook om zoogdieren en mensen te fotograferen is eye-tracking ideaal.

Last but nog least: het gewicht. De systeemcamera is over het algemeen een stuk lichter dan de spiegelreflex. Hoe lichter de camera, hoe comfortabeler de handligging en hoe prettig je uit wandelen gaat met de camera om hals of in de hand.

Om deze reden heb ik me bij het bepalen van het overzicht met de beste camera’s om vogels te fotograferen beperkt tot de systeemcamera’s. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat dit overzicht uitsluitend full frame camera’s bevat. Die functioneren onder alle lichtomstandigheden optimaal. Ik verwijs naar de websites van CameraNu.nl en Cameraland.nl voor meer informatie.

Onder de tabel geef ik een korte verantwoording voor bepaalde keuzes.

De beste systeemcamera’s om vogels te fotograferen (en te filmen)

Camera

Megapixels

Foto's per seconde

Video

Prijsvergelijker

(Met een bestelling via één van deze partners steun je de visdief; dit kost je niets extra's.)

45

120

7680 x 4320 pixels

24,6

120

3840 x 2160 pixels

Global shutter (geen vervorming)

Pre-capture

45

120

7680 x 4320 pixels

50

30

7680 x 4320 pixels

45

20

7680 x 4320 pixels

61

10

7680 x 4320 pixels

61

10

3840 x 2160 pixels

24

20

3840 x 2160 pixels

24

12-40

3840 x 2160 pixels

33

10

3840 x 2160 pixels

45

10

3840 x 2160 pixels

47.3

6-60

3840 x 2160 pixels

Met deze camera maak ik mijn vogelfilmpjes.


Lees mijn ervaringen met deze camera.

24.7

10

3840 x 2160 pixels

42.4

10

3840 x 2160 pixels

20.1

20

3840 x 2160 pixels

24.2

9

3840 x 2160 pixels

24.2

7

3840 x 2160 pixels

24.5

14

3840 x 2160 pixels

(de enige APS-C camera in dit overzicht)

26

11

3840 x 2160 pixels

20. OM SYSTEM OM-1 Mark II

(de enige Micro Four Thirds camera in dit overzicht)

20,1

120

3840 x 2160 pixels

Hoe ben ik tot deze selectie gekomen?

Het aanbod van systeemcamera’s verandert voortdurend. Stond in mijn vorige versie van deze tabel de Sony A1 bovenaan, nu is dat de Nikon Z9. Om meerdere redenen, waarvan de belangrijkste zijn:

  1. de prijs (een stuk goedkoper dan de wel erg dure Sony A1),
  2. het belachelijk grote aantal foto’s per seconde,
  3. de even belachelijke razendsnelle scherpsteltijd en
  4. ook dat je 4K kunt filmen in 100 en 120 frames per seconde.

De Nikon Z9 is werkelijk een belachelijk goede camera. Ik heb deze zelf in de praktijk gezien toen ik een dag mee ging vogels kijken met een vogelaar die met deze indrukwekkende camera’s vogelfoto’s maakte. Ik stond er versteld van! En het goede nieuws is: inmiddels heeft Nikon ook de Z8 op de markt gebracht en die doet qua prestaties nauwelijks onder voor de Z9. Je ontdekt in dit artikel de verschillen en overeenkomsten tussen de Nikon Z8 en Nikon Z9. En ander interessante vergelijking zou die tussen de Sony A1 en de Nikon Z9 kunnen zijn.

De revolutionaire Sony A9 III met zijn global shutter staat op nummer 2, vooral vanwege de prijs. De innovatieve features zullen professionals aanspreken, of ze voor amateurfotografen nodig zijn, betwijfel ik. De Nikon Z8 en Nikon Z9 leveren nagenoeg dezelfde prestaties.

De Canon EOS R5 C ontdekte ik ook tijdens een dag vogels kijken. Iemand maakte er op grote afstand een foto mee van een vliegende roodkeelduiker. Ondanks de grote afstand was de foto weergaloos mooi! De prestaties van deze camera zijn op alle vlak ook werkelijk top. Ik ben zelf een liefhebber van Sony camera’s en zal niet zomaar overstappen op een ander merk, maar de Nikon Z9 en Canon EOS R5 C brengen me wel aan het twijfelen. Ik sta op het punt om mijn Sony A7 III te vervangen door een andere. Ik neig naar de Sony A7R V, het nieuwste model in de Alpha reeks, maar ik ga toch ook onderzoeken welke lenzen er voor de Nikon en Canon beschikbaar zijn. Het belangrijkste euvel van de Sony-camera’s (met uitzondering van de Sony A1) vind ik dat deze in 4K tot maximaal 60 fps gaan. Ik mis bij Sony na de Sony A1 een hybride camera die ook 4K in 120 fps kan filmen. Ik ben bepaald geen techneut, maar Sony zou toch ook een 24 of 33 megapixel camera in het middensegment moeten kunnen ontwikkelen waarmee je in 4K en 120 fps kunt filmen?

De overige camera’s in het overzicht zijn aardig aan elkaar gewaagd. De ene is op een bepaald punt sterker dan de andere. Die indeling is wat mij betreft relatief.

Goedkopere camera’s om vogels te fotograferen?

Voor de beginnende vogelfotograaf en -filmer zijn er gelukkig ook nog goedkopere alternatieven. Zelf filmde ik jarenlang met een compactcamera met een enorme zoom. Het voordeel van een compactcamera boven een systeemcamera is natuurlijk het compacte formaat en dat je alles in één hebt. Vaak zoom je meer dan vijftig keer in met een uitschieter naar 125 keer zoom bij de Nikon P1000. Hét nadeel van de compactcamera’s is dat de sensors stukken kleiner zijn dan de full frame systeemcamera’s. In omstandigheden met minder licht laat een compactcamera het al snel afweten, weet ik helaas uit eigen ervaring. Een bruiloft vastleggen is haast niet te doen, omdat je vaak binnen staat te fotograferen. Veel ruis en donkere foto’s zijn het gevolg, en de foto’s laten zich maar matig uitvergroten.

Bekijk hier het overzicht van de beste compactcamera’s om vogels te fotograferen.

Waar let je op bij de keuze van een nieuwe systeemcamera?

Waar let je op als je toe bent aan de aanschaf van een nieuwe systeemcamera? Ieders persoonlijke situatie is weer anders. En daarbij komt dat iedereen weer zo zijn of haar eigen voorkeuren heeft. In mijn artikel Waar moet je op letten bij de aanschaf van een systeemcamera heb ik allerlei afwegingen op een rijtje gezet die een rol spelen bij de aanschaf van een nieuwe camera. Ik heb daarbij ook geput uit mijn eigen ervaringen met mijn systeemcamera en het feit dat ik zelf bijna toe ben aan een nieuwe systeemcamera. Ik doorloop het proces momenteel dus ook zelf.