De beste Sony systeemcamera’s

Sony is één van de grote spelers op de markt voor systeemcamera’s, samen met Nikon, Canon en Panasonic. Zelf film en fotografeer ik al jaren met een Sony camera, eerst met een compactcamera (in dit segment is Sony marktleider) en later met de Sony A7 III, een full frame systeemcamera. De Sony systeemcamera’s behoren tot de beste in de markt, maar wat zijn momenteel de beste Sony systeemcamera’s? In dit artikel leg ik je dit uit.

De beste Sony systeemcamera’s

Sony heeft haar systeemcamera’s opgedeeld in verschillende lijnen:

Omdat de markt voor systeemcamera’s bijzonder competitief is, zijn alle aanbieders en dus ook Sony, voortdurend bezig met het innoveren van hun camera’s. Introduceert de ene aanbieder een beter model dan kan de ander niet wegblijven, want elke fotograaf of filmer kent de drang om alleen met de beste camera te willen werken. Wat overigens lang niet altijd nodig is. Maar wat de beste camera voor jou is, dat hangt helemaal af van wie jij bent. Zaken die een rol spelen zijn:

  • Hoe groot is je budget?
  • Fotografeer je, of ben je een filmer? Of combineer je beide?
  • Ben je natuurfotograaf (of filmer) of ben je een portret- of sportfotograaf?
  • Ben je een amateur of een professional?
  • Kies je voor full frame of aps-c? Ik vind full frame het best en daarom vermeld ik in het overzicht uitsluitend full frame camera’s in dit overzicht.

Met deze overwegingen als uitgangspunt doe ik hieronder een poging om een overzicht te geven van wat ik beschouw als de beste Sony systeemcamera’s van dit moment. Kort geef ik daarbij een toelichting. Voor de uitgebreide specificaties verwijs ik je naar de website van CameraNu, de camerawinkel waar ik zelf al mijn spullen koop en die ik niet anders ken dan als heel klantvriendelijk. Ook Cameraland is een professionele en betrouwbare leverancier.

Sony A1 systeemcamera Body
Sony A1

#1. De Sony A1

De Sony A1 is het vlaggenschip van Sony. Een professionele camera, een razendsnelle alleskunner. Deze full frame camera heeft een 50 megapixel full frame sensor en schiet maar liefst 30 foto’s per seconden. Filmen doet hij in 8K, maar mij spreekt vooral 4K 120p tot de verbeelding. Daarmee kun je schitterende slow motion beelden schieten. Er is nauwelijks sprake van een rolling shutter. Deze camera combineert snelheid met de hoogste beeldkwaliteit. Voor natuur- en sportfotografen is dit momenteel de allerbeste Sony systeemcamera. Hij is tevens de allerduurste.

sony a7r V
Sony A7R V

#2. De Sony A7R V

De Sony A7R V is nog niet lang op de markt. Ik durf wel te zeggen dat deze camera voor portretfotografen de allerbeste Sony systeemcamera van dit moment is. Deze full frame camera heeft een 61 megapixel full frame sensor. Je kunt er verbluffend gedetailleerde foto’s mee schieten die je enorm kunt uitvergroten. Maar ook de filmkwaliteit is uitstekend. Je filmt in 8K of 4K 60p. Helaas geen 4k 120p. De beeldstabilisatie is echt top. De autofocus is razendsnel en door toepassing van AI ingenieus goed. Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan is de kans groot dat het dit model zou worden.

Sony Alpha A7 IV systeemcamera Body
Sony A7 IV

#3. De Sony A7 IV

Voor de ‘gewone’ natuur- en portretfotograaf is de Sony A7 IV een uitkomst. Deze camera is een stuk goedkoper dan de modellen die ik hierboven noem. De Sony A7 IV is een full frame camera met een 33 megapixel full frame sensor. Je kunt je beelden dus behoorlijk croppen. Filmen doet deze camera in 4k 60P. Helaas geen 4k 120p (dit lijkt de heilige graal te zijn die Sony reserveert voor de allerduurste modellen). Het touchscreen kan naar alle kanten worden uitgeklapt. Dat heb ik al bij menig ouder model van andere aanbieders gezien, maar voor Sony schijnt dat een regelrechte doorbraak te zijn. Ik snap eerlijk gezegd niet zo waarom dit soort kleinere maar heel praktische toepassingen niet ‘gewoon’ standaard zijn bij deze dure camera’s. Maar gelukkig, de Sony A7 IV is er dus mee voorzien.

sony a7s iii
Sony A7S III

#4. De Sony A7S III

Film je op korte afstand of heb je aan maximaal 600 millimeter voldoende, dan is de Sony A7S III een goede optie. Alleen voor filmers, niet voor fotografen. Want deze camera is voorzien van een 12,1 megapixel full frame sensor. Wel is hij bijzonder lichtsterk en dus kun je tot ver in de schemering filmen met deze camera. Je kunt er natuurlijk ook mee fotograferen, maar realiseer je dat je je foto’s door het beperkt aantal pixels nauwelijks kunt croppen. Je compositie moet meteen goed zijn. Filmen doe je in 4k 120p. Ook voor het maken van bedrijfsfilmpjes, het maken van bruiloft-filmpjes en andere filmprojecten op korte afstand is dit een beest van een camera.

Sony Alpha A9 systeemcamera Body
Sony A9 II

#5. De Sony A9 II

Is de Sony A7S III geoptimaliseerd voor video, daar is de Sony A9 II geoptimaliseerd voor natuur- en sportfotografie. Hij schiet tot 20 beelden per seconde en kent een goede eye autofocus voor mens en dier. De toepassingen voor video zijn niet heel bijzonder in het licht van het heden. Heel eerlijk: deze camera is in het licht van concurrerende camera’s als de Nikon Z8 en de Nikon Z9 volstrekt verouderd. Sony zou er goed aan doen om dit model in rap tempo te upgraden. Er gaan geruchten dat dit op korte termijn ook gaat gebeuren. We gaan het zien.

sony a7 iii uitsnede
Sony A7 III

#6. De Sony A7 III

Laat ik mijn eigen vertrouwde camera ook nog vermelden in dit overzicht: de Sony A7 III. Deze full frame camera is voorzien van een 24 megapixel sensor. Filmen doet hij in 4k 25p of Ultra HD 120p. Toen ik deze camera kocht, was het een blits apparaat. Nu is hij door de voortgaande innovaties van Sony, Nikon en Canon een beetje achterhaald. Maar let wel: ik film en fotografeer nog altijd met heel veel plezier met de Sony A7 III. Ik wacht met het vervangen van deze camera tot Sony een full frame op de markt brengt die 4k 120p kan filmen en dat doet met een grotere sensor.

Sony ZV-E1 camera beste sony systeemcamera s

#7. De Sony ZV-E1

Speciaal voor vloggers introduceerde Sony de Sony ZV-E1 Content Creators camera. Deze full frame camera met een 12,1 megapixel sensonr oogt voor fotografen wat kaal. Zo ontbreekt de elektronische zoeker. Het is daarmee echt een video voor filmers. Je kunt met 4K 60p filmen en met de gratis firmware update zelfs 4K 120p! De camera is voorzien van enkele creatieve functies waaronder Bokeh Switch waarmee je de achtergrond snel kunt vervagen. De filmische kwaliteiten van deze camera worden door reviewers gelijk gesteld aan de Sony A7S III. Ik verzeker je: dat is echt héél goed.

Oudere modellen

Natuurlijk realiseer ik me dat ook bovenstaande modellen voorgangers hebben. Sommige van die voorgangers zijn nog altijd leverbaar. Maar ja, dit overzicht heet niet voor niets de beste Sony systeemcamera’s. Ik heb de voorgangers daarom niet vermeld. Die zijn immers verouderd, wat niet wil zeggen dat het perse slechte camera’s zijn. Maar als ik ook nog eens die voorgangers zou noemen, dan zie je op den duur door de bomen het bos niet meer.

Ik hoop je met dit overzicht van de beste Sony systeemcamera’s een eindje op weg te hebben geholpen bij je zoektocht naar een systeemcamera.

Andere handige artikelen over camera’s

Bekijk ook mijn overzicht van de beste systeemcamera’s voor vogelfotografie.
Koop je liever een tweedehands camera? Bekijk dan de occasions op CameraNu.
Je kunt ook op Cameraland occasions bekijken. Dit is ook een betrouwbare webshop.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!