De beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde

Een dagje vogels kijken maakt een mens hongerig. Sjaak en ik kijken althans altijd weer uit naar het moment dat we even ergens kunnen neerstrijken om lekker te lunchen. Dat hoeft vaak niet heel uitgebreid te zijn. Een bezoek aan Bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede is al feestelijk genoeg. Of neem Broodjeszaak Toff langs de N59 in Oosterland. Voor een paar euro krijg je hier een overdadig broodje warm vlees op je bord getoverd. Maar soms wil je meer. Een uitgebreid menu. Een overdadig menu. Uitzicht over de Oosterschelde. Dat kan prima. In dit artikel geef ik je een overzicht van de beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde. En natuurlijk doe ik een aantal suggesties voor een paar andere goede restaurants.

De beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde

beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde

#1. Restaurant Katseveer bij Wilhelminadorp

Ga je voor het allerbeste, dan ga je lunchen of dineren bij Restaurant Katseveer. Dit restaurant is bekroond met een Michelinster. Het staat net achter de Oosterscheldedijk, vlakbij het Schor Wilhelminapolder waar ik ooit deze witkopgors filmde. We zijn hier op Zuid-Bevelad. Tja, dat wordt vogels kijken in een driedelig kostuum, heren. Reserveren zo ongeveer verplicht en zeker even de openingstijden checken om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat.

de beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde

#2. Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland

Op de dijk langs de jachthaven van Sint-Annaland staat Restaurant Buutengaets. Dit restaurant is gespecialiseerd in visgerechten. Hier heb je een fenomenaal uitzicht over de Krabbenkreek, een uitloper van de Oosterschelde. Een paar jaar geleden had ik hier een uitgebreide lunch met Vlaamse vrienden die ik een excursie gaf. Zeer genoten van de prachtige visgerechten. Natuurlijk staat hier in het seizoen Oosterscheldekreeft op het menu. Let op: dit restaurant is een deel van het jaar gesloten (lees: in de wintermaanden). Check daarom op de website de openingstijden. En omdat het ook het clubhuis is van de watersportvereniging altijd even reserveren.

restaurant seafarm kamperland

#3 Seafarm bij Kamperland

Eerlijk is eerlijk: alleen al het zien van de menukaart van Restaurant Seafarm deed mij lekkerbekken! En het gekke is: hoe vaak ik dit restaurant ook al ben gepasseerd op mijn tocht vanuit de Inlaag Keihoogte naar de Neeltje Jans, ik ben er nog nooit gestopt om er te lunchen of te dineren! Wat een gemakzucht zeg. Wie van gerechten houdt die rechtstreeks uit het zilte nat komen, die moet hier echt een keer gaan eten. Raadpleeg de kaart en laat je overtuigen!

beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde b

#4. Restaurant Het Oliegeultje in Burghsluis

Een uitstapje op Schouwen-Duiveland kan niet zonder een bezoek aan Restaurant Het Oliegeultje. Je maakt hier kennis met het beste van wat de Oosterschelde te bieden heeft. Mosselen, vis en een mooie bisque. Prachtig gelegen aan de oever van de Oosterschelde, vlak bij de Koudekerkse Inlaag en de Prunje. Ooit maakte ik met mijn dochter een kanotocht van de Schelphoek naar Burghsluis. Het was een slopende tocht. De lunch was misschien mede daardoor onvergetelijk.

beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde d

#5. Brasserie De Zeester bij Gorishoek op Tholen

Gorishoek heb ik aangemerkt als één van de mooiste plekjes van Zeeland. Verwacht er geen prachtige boulevard of sfeervolle jachthaven. Nee, hier heerst de weerbarstige Oosterschelde. Dat vind ik het mooist. Lekker ruw en bij winters weer onherbergzaam. Slikgebieden die bij eb droogvallen. Bruinvissen die voor de kust jagen. En in de zomer de sportvissers die jagen op makreel en geep. En daar staat Brasserie De Zeester. Een restaurant dat een weids uitzicht biedt over de Oosterschelde. Bij helder weer zie je aan de overzijde Yerseke liggen en in de verte de Zeelandbrug glinsteren. Even lekker iets drinken, lunchen of dineren? Dan neerstrijken in de brasserie of op het terras.

de beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde e

#6. Zee-eterij De Viskêête in Yerseke

Deze locatie moet je maar net kennen. Verstopt in een serre achter een viswinkel. Maar ik verzeker je: mensen komen van heinde en ver om hier van vis en schelpdieren te genieten. Als ik in de buurt van Yerseke ben en wil genieten van een goede lunch, dan strijk ik even neer in Zee-eterij De Viskêête of, in iets beter Nederlands, bij Piet van Oost. Ik verbaas me altijd weer over de aanloop. Een paar oesters, een mooie zeetong? Hier kan het en als je goed zit, zie je de Oosterschelde ook nog.

de beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde f

#7. Restaurant De Heerenkeet op Schouwen-Duiveland

Ga ik vogels kijken in de Prunje, dan rij ik altijd even langs het voormalige landbouwhaventje. Ik filmde er eens een regenwulp. En op de dijk, daar zie ik dan Restaurant De Heerenkeet waar ik ook een paar keer heb geluncht. Het uitzicht over de Oosterschelde is overweldigend. De omgeving is betoverend mooi. De menukaart vermeldt de mooiste gerechten. Ik moet er binnenkort misschien weer eens gaan lunchen of dineren om te kijken hoe het eten er nu is.

beste restaurants met uitzicht over de oosterschelde t

#8. Restaurant Het Veerhuis op Sint-Philipsland

Bij de voormalige veerhaven op het eiland Sint-Philipsland vind je Restaurant Het Veerhuis. Het zal je niet verbazen dat je ook hier kunt genieten van visgerechten. Hier springen sommige vissen regelrecht vanuit het zilte water zo op je bord. Qua interieur is het niet het meest spannende restaurant. Het uitzicht is fenomenaal. Aan de overzijde ligt Bruinisse. Aan de ene kant strekken zich de kwelders uit. Recht voor het restaurant, in de haven, kun je zien hoe de mosselen onder blauwe boeien hangen. En kijk je naar links, dan zie je water zover het oog reikt.

restaurant met uitzicht over de oosterschelde t

#9. Restaurant Grevelingen op de Grevelingendam

Een restaurant dat gericht is op massa. Met een deel zelfbediening en een deel á la carte. Laat ik het zo formuleren: een restaurant voor het hele gezin. Betaalbaar en niet heel spannend. Maar ondertussen kijk je vanuit Restaurant Grevelingen wel uit over de Oosterschelde. Bij eb lopen er soms grote groepen rotganzen over het schor. En anders zie je wel steltlopers als scholekster, tureluur en wulp vanuit het raam.

Overige eetgelegenheden die ik niet onvermeld wil laten

Niet elk restaurant is zo gelukkig dat het uitzicht over de Oosterschelde biedt. En bovendien, wat ik in de inleiding als schreef: de gemiddelde vogelaar heeft lang niet altijd behoefte aan een uitgebreide lunch of dito diner. Even snel opwarmen, een omelet of ander broodje en weer verder erop uit. Welke eetgelegenheden ik regelmatig bezoek tijdens mijn vogeltochten ontdek je hieronder:

vogels kijken zeeland

#10. Bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede

Als je mij vraagt naar de beste bakker in Zeeland, dan weet ik het antwoord wel. Dat is Bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede. De bakker bakt de hele dag door waardoor alles wat je hier koopt kakelvers is. Je waant je bovendien in grootmoeders tijd. Het water loopt je door de mond bij het zien van de authentieke broden, gebakjes en natuurlijk de Zeeuwse bolussen die ik reken tot de beste die er zijn. Je kunt hier genieten van een uitgebreide lunch die speciaal voor jou wordt geserveerd. Bij Bakkerij Sonnemans is het leven goed, zoals het hoort in Zeeland.

restaurants zeeland met uitzicht oosterschelde

#11. Broodjeszaak Toff in Oosterland

Direct langs de N59 heeft een slimme ondernemer de verlopen snackbar omgetoverd tot een fantastische broodjeszaak. Broodjeszaak Toff. Voor een paar euro word je hier een broodje warm vlees geserveerd waar je u tegen zegt. Neem er een portie Zeeuwse frieten bij en je krijgt pas laat in de avond weer trek (afhankelijk van je verbranding uiteraard). Typisch een tussenstop voor wie niet te veel tijd wil verliezen, maar wel iets beters wil nuttigen dan een bakje friet met mayonaise. Wat je er natuurlijk ook kunt bestellen.

restaurant met uitzicht over de grevelingen

#12. Paviljoen Meerzicht op de Grevelingendam

Verscholen op de noordoever van de Grevelingendam bevindt zich PUURR by Rich. Hier geen uitzicht over de Oosterschelde, maar wel over het Grevelingenmeer. En dat betekent dat je midden in een Natura 2000-gebied zit. Op het water dobberen in najaar en winter middelste zaagbekken en brilduikers. En in de bossen kun je er in de winter houtsnippen zien.

#13. Restaurant De Gouden Leeuw in Goedereede

Breng je een bezoek aan de kop van Goeree-Overflakkee en ben je op zoek naar een uitstekend restaurant op een historische locatie, dan op naar De Gouden Leeuw in Goedereede. Hier zijn lunch en diner waarlijk top. Ik verwijs gemakshalve naar eet.nu omdat de website van het restaurant helaas nog geen SSL kent, oftewel: heb je de beveiliging van de computer hoog opgeschroefd, dan opent de website niet. Afgezien van dit technische mankement: in het restaurant is het leven goed. Een stuk beter dan de friethokken en strandtenten op de Brouwersdam.

Ik hoop je met dit overzicht van de beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde van dienst te zijn. Hopelijk geniet je van de culinaire kwaliteiten in het mooie Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)