De beste plekken om op Oostflakkee grote zaagbekken te zien

Elke winter overwintert er een behoorlijk aantal grote zaagbekken op Oostflakkee. Ze zwemmen op het Krammer-Volkerak of kiezen ervoor om plassen en kanalen achter de dijk te bezoeken, soms tot in de bebouwde kom aan toe. In dit artikel leg ik je uit wat de beste plekken zijn om op Oostflakkee grote zaagbekken te zien. Ik heb het in dit artikel bewust over Oostflakkee, omdat ik me beperk tot locaties rond Ooltgensplaat en Oude-Tonge.

De beste plekken om op Oostflakkee grote zaagbekken te zien

Mijn overzicht begin ik in Ooltgensplaat, het meest oostelijke dorp op Goeree-Overflakkee. In en rond Ooltgensplaat bevinden zich een paar locaties waar je elke winter kans maakt op de grote zaagbek:

  • Het havenkanaal (en soms de haven). De haven kun je eenvoudig overzien vanaf de kade. Het kanaal is minder goed toegankelijk. Vanaf de Havendijk bij Het Fort heb je een stukje dijk waar je uitzicht hebt over het kanaal.
  • Het spui. Hier beginnen we onze vogeltocht op zoek naar de grote zaagbek die je hieronder kunt bekijken. We kijken vanaf de Spuidijk. Je maakt hier ook een goede kans op de ijsvogel.
  • De Weel aan de Oudelandsedijk. Deze plas is ooit ontstaan door een dijkdoorbraak. Nu is het een diepe plas waar regelmatig grote zaagbekken jagen.
  • De Hellegatsplaten. Dit natuurgebied is goed voor van alles, en dus ook voor grote zaagbekken. Ze houden zich meestal links van vogelkijkhut De zwartkopmeeuw op.
  • Het Volkerak. Aan het eind van de Steigerdijk bevindt zich het zogenaamde strandje. Vanaf de oever speur je naar watervogels als brilduiker, geoorde fuut, nonnetje en dus ook de grote zaagbek.

Tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge ligt een voormalig landbouwhaventje: Sluishaven. Als we grote zaagbekken en andere watervogels willen zien, is dit een vaste stop voor ons. Helaas is hier een boothelling aangelegd en die zorgt voor verstoring. We zien er dus niet meer zo vaak grote zaagbekken als voorheen.

Oude-Tonge is ook een prima locatie om grote zaagbekken te zien:

  • Vanaf de Oostdijk heb je uitzicht over het spui. Aan het begin van de Oostdijk heb je zelfs aan beide kanten van de dijk water. Hier overwintert elk jaar een aantal grote zaagbekken die je van dichtbij kunt bekijken. De vogels zijn redelijk gewend aan voorbijgangers, maar o wee wanneer je naar het water toeloopt. Dan vliegen ze geheid op.
  • In het verlengde van het spui, langs de Oudelandsedijk, ligt ook een breed water. Hier kun je ook naar grote zaagbekken speuren. Probeer een beetje ‘door’ de rietkraag heen te kijken.
  • Het havenkanaal is ook één van de beste plekken om grote zaagbekken te zien. Vanaf de Suisendijk heb je een goed uitzicht over het water. Bij het bruggetje maak je de grootste kans.
  • Aan het eind van het havenkanaal beginnen de Krammerse Slikken. Je kunt hier niet met de auto komen. Achter de dammen zwemmen soms behoorlijke groepen grote zaagbekken. Je kunt hier prima rond wandelen, maar pas op: één stap te veel en de hele groep vliegt op. Kijk liever vanaf de sluis met verrekijker en telescoop naar de waterpartijen aan je voeten.
  • Het vakantiepark langs de Suisendijk. De huizen worden omringd door water waar zich ook regelmatig grote zaagbekken begeven.

Dit zijn volgens ons de beste plekken om op Oostflakkee grote zaagbekken te zien. Vraag je je af waarom we nu precies voor deze locatie kozen, dat zit zo. Sjaak woont zijn hele leven in Ooltgensplaat en kent er de weg op zijn duimpje. En ik heb zeven jaar in dit dorp gewoond en ken de omgeving ook een beetje. Bekijk het volgende filmpje voor meer inspiratie:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?