De beste plekken om meeuwen te kijken

Meeuwen, wie kijkt daar nu naar om? Als ik voor mezelf mag spreken: dat is echt iets van de laatste jaren. Ik groeide in Zeeland op tussen de meeuwen en dus hebben meeuwen voor mij ongeveer de status van een huismus. Daar ga je toch ook niet al te lang naar staren door je verrekijker of telescoop? Maar toch. Meeuwen kijken is uitdagend genoeg. Herken jij de juveniele grote meeuwen in alle kalenderjaren? En onderscheid jij makkelijk kokmeeuw en zwartkopmeeuw wanneer ze in winterkleed zijn? Uitdaging genoeg dus en dus: erop uit om meeuwen te kijken. In dit artikel beschrijf ik de beste plekken om meeuwen te kijken in Nederland.

Nog even over de uitdaging van het kijken naar meeuwen

Nog niet zo heel lang geleden keken veel mensen op wanneer je vertelde dat in Nederland ook Pontische meeuw en geelpootmeeuw voorkomen. En nog altijd doen zeldzame soorten als kleine burgemeester, grote burgemeester en ivoormeeuw de harten van veel vogelaars op hol slaan. Daarom kijk ik nu ook veel aandachtiger naar meeuwen. En zoek ik bewust goede plekken om meeuwen te kijken op. Je weet eigenlijk van te voren dat er altijd iets te zien is.

De beste plekken om meeuwen te kijken

Denk je aan de beste plekken om meeuwen te kijken, dan denk je vast meteen aan de kust. De meeste meeuwen zijn kustvogels en dus op naar Zeeland, Zuid-Holland of één van de interessante kustlocaties in de andere provincies. En dat klopt. Maar ook in het binnenland kun je op sommige plekken uitstekend meeuwen kijken. Ik geef je hieronder een paar voorbeelden. Maar ik begin natuurlijk met de kustlocaties.

 • Westkapelle. De zeedijk van Westkapelle is zonder meer één van de beste locaties om meeuwen te kijken. Je kunt hier alle soorten die in Nederland voorkomen zien, en in alle kalenderjaren. Zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, grote mantelmeeuw, Pontische meeuw, geelpootmeeuw, stormmeeuw, kokmeeuw, zwartkopmeeuw en in de winter soms de kleine burgemeester en grote burgemeester. Het grappige aan de zeedijk is dat je er met de auto aan de buitenkant mag rijden. En bij de eerste de beste overgang is het vrijwel altijd al raak: daar zitten massa’s meeuwen op het talud en ze lijken nog naar je uit te kijken ook. De meeuwen zijn gewend aan mensen (vissers, wandelaars en fietsers genoeg) dus heel schuw zijn ze niet. Trouwens, ga je in de winter met je telescoop op de dijk zitten en volg je de zwermen meeuwen achter de zeeschepen die kort voor de kust voorbij stomen, dan maak je ook zomaar kans op de drieteenmeeuw. Zou je de jagers ook tot de meeuwen rekenen, dan kun je in Westkapelle helemaal je hart ophalen.
 • Brouwersdam. De Brouwersdam is één van de beste locaties om de zeevogeltrek te volgen, zeker in najaar en winter. Qua meeuwen is het iets tammer dan de zeedijk van Westkapelle. Je ziet hier vooral de gangbare soorten zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en kokmeeuw. Ben je hier toch, dan stoom je even door naar de buitenhaven van Stellendam, waar de aantallen meeuwen weliswaar niet heel groot zijn, maar waar je toch altijd wel kans maakt op een Pontische meeuw.
 • De Zuidpier van IJmuiden (en dan doen we de Noordpier er meteen maar bij). Dit is een geweldige plek om meeuwen te kijken. Laat in het najaar en in de winter maak je hier een beste kans op de drieteenmeeuw. Tijdens de trekperioden maak je bovendien goede kans op de dwergmeeuw. In de havens van IJmuiden speur je naar de Pontische meeuw.
 • Alle plaatsen waar zich een vismijn bevindt. Een visafslag en het bijbehorende afval werkt als een magneet op meeuwen. Colijnsplaat, Vlissingen, Stellendam, IJmuiden, Scheveningen, Den Oever en Urk zijn daarom uitstekende plaatsen om meeuwen te kijken.

Natuurlijk kun je overal langs de kust meeuwen kijken. Maar meestal zie je daar uitsluitend de gangbare soorten. Op de locaties die ik hierboven noemde, maak je altijd kans op een soort als de Pontische meeuw, geelpootmeeuw of zwartkopmeeuw.

Ook in het binnenland vind je locaties waar je grote kans hebt op het zien van een Pontische meeuw of geelpootmeeuw. Ik geef je een paar voorbeelden;

 • Aan de Dordtse kant van de Merwedebrug bevindt zich een afvalvwerkingsbedrijf. Op het dak van dit bedrijf kun je soms heel veel meeuwen zien zitten, waaronder af en toe een zeldzame soort als de kleine burgemeester. In de winter 2020-2021 hing hier maandenlang een kleine burgmeester rond die zich tot ver in de omtrek liet zien. Je maakt hier ook kans op Pontische meeuw en geelpootmeeuw.
 • De pont bij Groot-Ammers. Ook hier bevindt zich een bedrijf dat meeuwen aantrekt. Juist de binnenlandse locaties zijn aantrekkelijk voor soorten als de Pontische meeuw en geelpootmeeuw. Vooral de Pontische meeuw is een meeuw van het rivierenland. Vanaf de rivierdijk naast de pont kun je de meeuwen op het water zien dobberen. Ze vliegen hier heen en weer tussen rivier en bedrijf.
 • De haven van Almere. Dit is een gekende locatie om Pontische meeuwen te zien, omdat er in de buurt een meeuwenkolonie is waar ook ‘ponten’ broeden.
 • In de havens van Rotterdam en Amsterdam is het ook best meeuwen kijken. In de winter hangen daar altijd wel wat Pontische meeuwen, geelpootmeeuwen en zelfs kleine burgemeesters rond.

De haven van Boulogne-sur-Mer

Wil je jezelf echt eens een keer onderdompelen in de meeuwen, boek dan eens een najaar- of wintervakantie in de Franse kustplek Boulogne-sur-Mer. Hier bevindt zich een enorme vismijn. Om het gebouw en in de haven hangen enorme massa’s meeuwen rond. Een paar jaar geleden was ik in de eerste week van januari hier op vakantie (in het dorpje Wimereux). Ik heb er toen ook opvallend veel zwartkopmeeuwen gezien.

En hoe zuidelijker (en oostelijker) je in Europa op vakantie gaat, hoe groter de kans op andere soorten meeuwen. In de Camargue kun je bijvoorbeeld dunbekmeeuwen zien. En Italiaanse en Franse meren zijn goed voor geelpootmeeuwen.

Tips voor het kijken van meeuwen

Wil je jezelf een beetje voorbereiden op het kijken van meeuwen, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips:

 • Oriënteer je via waarneming.nl (Nederland) of observation.org op de meeuwensoorten die je op de plaats van bestemming kunt zien.
 • Bereid jezelf voor. Blader eens aandachtig door je vogelgids, schaf de gids Onze meeuwen en sterns aan (of de Nederlandse Meeuwengids).
 • Volg de twee online workshops van SOVON:
 • Schaf lokvoer aan waarmee je zwermen meeuwen om je heen ‘organiseert’. Visafval is echt een gouden greep, alleen gaan je auto en jezelf er een beetje naar stinken. Oud brood is natuurlijk ook goed, maar neem liever hele of halve broden mee in plaats van losse boterhammen of kleine stukken ‘meeuwenbrood’. Die kleine stukken brood zijn namelijk in een mum van tijd verorberd, of de meeuwen gaan ermee vliegen. Zijn ze alsnog heel snel er vandoor. Met hele broden hou je ze veel langer om je heen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje op weg heb geholpen met het kijken naar meeuwen.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)