De strandleeuwerik is in ons land een wintergast. Hij broedt in het hoge noorden en overwintert langs de kust, vaak in groepjes. De strandleeuwerik is een fotogenieke zangvogel. Met zijn zwarte masker en gele keel steelt hij de show op het strand of in het kwelder. Geen wonder dat veel natuurfotografen er in de winter op uitgaan om strandleeuweriken te fotograferen. Wat zijn nu de beste plekken om de strandleeuwerik te zien? Je ontdekt het in dit artikel.
De beste plekken om de strandleeuwerik te zien
Strandleeuweriken duiken meestal op langs de kust. En een enkele keer ook in het binnenland. Ga je erop uit om strandleeuweriken te fotograferen, dan kijk je natuurlijk eerst op waarneming.nl. Meestal zie je op deze website in er periode november tot en met februari altijd wel strandleeuweriken staan. Maar let op: lang niet iedereen meldt zijn of haar waarnemingen! Dat ze in een bepaald gebied niet zijn gemeld, wil niet zeggen dat ze er niet zitten. Maar heel eerlijk: ga ik er gericht op uit om strandleeuweriken te filmen, dan ga ik niet zomaar naar een willekeurig strand of kweldergebied. Ik heb een paar beste plekken om strandleeuweriken te zien en dat zijn de volgende locaties:
- De Westplaat bij Oostvoorne. En wel het deel van de Westplaat ten zuiden van de Brielse Gatdam. Je wandelt langs de duinen in de richting van het strand. Je ziet de palen die de grens vormen tussen het openbare strand en het rustgebied voor wadvogels. Tussen de lage duintjes en op het strand ervoor maak je de beste kans op strandleeuweriken. Ze foerageren tussen het zeekraal, op het strand of tussen het aanspoelsel op de zeereep. Zie je een zwermpje zangvogels vliegen, dan is de kans groot dat het strandleeuweriken zijn, maar het kunnen ook sneeuwgorzen, kneutjes, groenlingen of graspiepers zijn. Op de Westplaat overwintert sinds jaar en dag een groepje van enige tientallen strandleeuweriken.
- De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Ook hier overwintert elk jaar een groepje strandleeuweriken. Nadeel van dit gebied is dat het ontzettend uitgestrekt is. Waar ga je ze zoeken? Maak dit nadeel tot je voordeel en maak een lange dwaaltocht door dit prachtige natuurgebied.
- De Oesterdam of de Karrenvelden voor de Oesterdam. Midden op de Oesterdam, aan de kant van de Oosterschelde, overwintert met de nodige regelmaat een groepje strandleeuweriken. Ook in de Karrenvelden maak je kans. De aantallen zijn nooit heel groot, soms is het er maar één, maar vrijwel elk jaar worden hier strandleeuweriken gezien.
- De Slufter op Texel. Wil je strandleeuweriken zien, dan ontkom je niet aan een bezoek aan de Slufter op Texel. In dit magistrale natuurgebied zie je ze vrijwel elkaar jaar.
- De Peazumerlannen in Friesland. Dit gebied staat garant voor strandleeuwerik, sneeuwgors, frater en soms een ijsgors.
- Alle waddeneilanden zijn goed voor strandleeuweriken.
- En tot slot een gebied waar ikzelf nog nooit ben geweest: Ternaard – ‘t Schoor in Friesland waar ik op waarneming.nl op het moment van schrijven (november 2023) enorme groepen strandleeuweriken zie staan, tot zestig aan toe!
Mijn tips om strandleeuweriken te fotograferen
- Strandleeuweriken zijn niet heel schuw, maar dat betekent niet dat ze altijd maar blijven zitten als je komt aanlopen. Gedraag je altijd zo rustig mogelijk. Zeker op plaatsen waar veel wandelaars komen (met honden) kunnen ze behoorlijk schrikachtig zijn.
- Liefst ga je plat op je buik liggen en als dat niet, ga dan zitten. Maak je in elk geval zo klein mogelijk. Fotograferen vanuit laag perspectief is natuurlijk het allermooist!
- Ook als je jezelf rustig gedraagt, hou je een redelijke afstand. Vaak foerageren de strandleeuweriken tien tot twintig meter voor je. Laat ze nu maar uit zichzelf naar jou toekomen. Dat werkt het beste.
- Let op: vliegen de strandleeuweriken op, dan kunnen ze ook plots verdwenen zijn. Je kunt ze natuurlijk achterna lopen, maar heb je ze eenmaal verstoord, reken er dan op dat ze je als een verstorende partij blijven herkennen. Dat is niet fijn voor jezelf, maar voor de vogels natuurlijk al helemaal niet! Ze hebben hun energie nodig om de winter door te komen en elke keer dat ze opvliegen, kost ze dat energie. Probeer ze dus simpelweg niet te verstoren.
- Vaak keren ze terug naar een aantal vaste plaatsen op de zeereep. Even blijven zitten als ze zijn opgevlogen kan dus een goede strategie zijn.
- Neem je grootste lens mee, liefst 600 millimeter. Crop nog een beetje en je krijgt ze alleszins redelijk op de foto.
- En leer natuurlijk de strandleeuwerik te herkennen. Kijk bijvoorbeeld het filmpje hierboven waarin je ook het ijle, parelende geluidje van de strandleeuweriken kunt beluisteren.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |