De beste plekken om de sneeuwgors te zien

Eerder deze week kon je al lezen wat de beste plekken zijn om strandleeuweriken te zien. Waar strandleeuweriken zijn, zijn echter vaak ook sneeuwgorzen. Ook een vogelsoort die in het Hoge Noorden broedt en die langs onze kust in groepjes overwintert. En ook een vogelsoort die erg geliefd is onder vogelaars. Een sneeuwgors in het vizier te hebben, is de wens van haast elke vogelfotograaf. Maar wat zijn de beste plekken om de sneeuwgors te zien? Op deze vraag geef ik hieronder antwoord.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

De beste plekken om de sneeuwgors te zien

De sneeuwgors is in ons land een wintergast. In het vroege najaar arriveren de eerste sneeuwgorzen, meestal langs de kust en naarmate het najaar vordert, komen er steeds meer. Echt héél grote aantallen zul je zelden zien. Meestal zijn het groepjes van maximaal tientallen sneeuwgorzen. Een enkele keer zie je er zelfs maar één. Sneeuwgorzen broeden in een breed gebied in het Hoge Noorden, vrijwel altijd langs de kust. Ook om te overwinteren kiezen ze meestal kustgebieden: een strand, kwelder, zeedijk of een open terrein. Daar zoeken ze tussen het aanspoelsel op de vloedlijn naar zaadjes. En groeien er zoutminnende planten, dan pikken ze daar ook de zaadjes van af. Omdat sneeuwgorzen niet heel schuw zijn, laten ze zich meestal goed benaderen. Maar pas op: ook aan de acceptatiegraad van sneeuwgorzen zitten grenzen!

Wil je sneeuwgorzen zien, dan zoek je natuurlijk als eerste op waarneming.nl. Daar zie je vrij nauwkeurig de actuele plekken waar sneeuwgorzen worden gezien. Maar niet iedereen meldt zijn waarnemingen, dus er zijn vast ook andere gebieden waar je verrast kunt worden door het zien van sneeuwgorzen. Welke gebieden beschouw ik als de beste plekken om de sneeuwgors te zien?

  • Ga ik vanuit Alblasserdam sneeuwgorzen kijken, dan denk ik allereerst aan de Westplaat, het strand bij Oostvoorne. Daar overwintert vrijwel elk jaar een groepje sneeuwgorzen. Je kunt daar dus niet alleen zoeken naar strandleeuweriken. Soms vliegen beide soorten met elkaar mee op, maar dat is niet vanzelfsprekend. Afgelopen zondag zag ik alleen de strandleeuweriken. Van de sneeuwgorzen geen spoor te bekennen. En een héél enkele keer zie je een frater of zelfs een ijsgors tussen de sneeuwgorzen. Speur tussen de lage duintjes, op de zeereep en tussen het uitgebloeide zeekraal naar deze wintervogels.
  • De Kwade Hoek. Het laat zich wel raden denk ik. In dit geweldige natuurgebied op Goeree-Overflakkee maak je niet alleen een goede kans op strandleeuweriken, maar ook op sneeuwgorzen. Nadeel van dit gebied is wel dat je er kilometers kunt rond wandelen zonder een sneeuwgors of strandleeuwerik te zien.
  • De dijken langs de Oosterschelde. Langs de Oosterschelde overwintert ook altijd wel een aantal sneeuwgorzen. Jammer genoeg niet op een vaste plek. Op de dijken spoelen veel plantenresten aan en daartussen zoeken de sneeuwgorzen naar voedsel. Let tijdens je wandeling of fietstocht langs de Oosterschelde daarom altijd op sneeuwgorzen.
  • De Peazumerlannen. Dit fantastische kweldergebied in het noorden van Friesland is één van de beste plekken, zo niet dé beste plek om sneeuwgorzen te zien, samen met strandleeuwerik en frater. Ook in de kweldergebieden rond de Peazumerlannen maak je altijd grote kans op sneeuwgors, strandleeuwerik en frater. Ik wilde wel dat ik meer in het noorden woonde, dan zou ik wel weten waar ik vogels ging kijken!
  • Het strand voor de Zuidpier bij IJmuiden. Vrijwel elke winter kun je voor en tussen de lage duinen sneeuwgorzen zien.
  • Wil je op hét vogeleiland van ons land sneeuwgorzen zien, dan maak je op de kop van van het eiland een wandeling naar de Eierlandse Dam. Je parkeert je auto bij de vuurtoren en wandelt richting het westen. Rond de Eierlandse Dam, niet meer dan een rij lage stenen en in en voor de duinen is de kans ontzettend groot dat je in najaar en winter sneeuwgorzen ziet. Je hebt het al begrepen: je moet naar Texel!
  • Ondertussen doen ook de andere waddeneilanden helemaal mee, want ook hier vind je heel veel kust en dus ook de perfecte overwinteringsgebieden voor de sneeuwgors.
  • Andere plaatsen waar je incidenteel sneeuwgorzen kunt zien, of vaak slechts één of twee zijn de Oesterdam (midden op de dam, langs de parallelweg), de Buitenhaven van Vlissingen, het Sloegebied bij Ritthem en het strand bij Hoek van Holland. Soms laten ze zich ook in het binnenland zien. In de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer laten ze zich elk jaar wel een keer zien.

Mijn tips om sneeuwgorzen te fotograferen

  • Sneeuwgorzen zijn in de regel niet schuw. Ze laten je vaak tot dichtbij naderen. Beweeg je echter altijd rustig en ga liefst liggen of zitten om je zo klein mogelijk te maken. Vaak komen ze na verloop van tijd steeds dichterbij. Heb je de sneeuwgorzen eenmaal opgejaagd, dan is de kans heel groot dat ze je als gevaar blijven zien. Zodra ze je dan zien, vliegen ze al snel van je vandaan. Probeer dat moment dus te voorkomen.
  • Fotograaf liefst van zo laag mogelijk perspectief. Dat levert geweldige foto’s op. Neem desnoods een rijstzak mee, altijd handig voor dit soort fotografie.
  • Neem je grootste telelens mee, liefst eentje van 600 millimeter. Dan hoef je niet op een paar meter van de sneeuwgorzen te gaan zitten en kom je met nog een beetje extra croppen heel dichtbij.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.