De beste plek om de alpengierzwaluw te zien

Op de dag dat we aankwamen, vroeg in de avond, hoorde ik al het vrolijke gehinnik. De volgende dag was het gehinnik nog veel sterker. Eerst dacht ik aan een soort roofvogel, maar toen ik op het pleintje achter Palazzo Penotti Ubertini stond, wist ik genoeg: alpengierzwaluw! Een van de grootste genoegens van onze vakantie in Orta San Guilio, een middeleeuws stadje in Noord-Italië. Het pleintje achter ons appartement is vermoedelijk een van de beste plekken om de alpengierzwaluw te zien. In de toren van het palazzo hebben de bouwers rekening gehouden met gierzwaluw en de veel grotere alpengierzwaluw: men heeft nestplaatsen ingemetseld. Deze gaten zagen we ook in andere gebouwen in Orta San Guilio. In de ochtend vlogen de zwermen gierzwaluwen en alpengierzwaluwen druk heen en weer. Om halverwege de ochtend te vertrekken en ‘s avonds terug te keren. Voor het geval je niet weet hoe een alpengierzwaluw eruit ziet: héél groot! Soms dacht ik een boomvalk te zien. Maar dan zag ik de sikkelvormige vleugels en de witte onderbuik en wist ik: toch een alpengierzwaluw! Spectaculaire vliegers die alleen al een vakantie naar Orta San Guilio rechtvaardigen. De komende dagen publiceer ik veel meer over de vogels en vlinders rond Orta San Guilio.