De beste nestkastjes

Veel vogels broeden in (boom)holtes. Jammer genoeg zijn die in de bebouwde kom niet veel te vinden. En ook in boomrijkere gebieden valt het soms tegen, omdat oude bomen worden verwijderd. Of huizen worden gerenoveerd waardoor echt alle gaatjes worden dicht gesmeerd. Gelukkig kunnen wij deze vogels helpen! Voor deze vogels zijn er op maat gemaakte nestkastjes te koop. In het overzicht vind je de beste nestkastjes. Nestkastjes die rekening houden met de woonwensen van hun bewoners. Ik verwijs voor meer informatie naar Vivara. Dat doe ik niet voor niets. Met je aankoop bij Vivara ondersteun je goede natuurdoelen van Vogelbescherming Nederland en andere organisaties.

De beste nestkastjes…

nestkastje pimpelmees uitsnede

In het overzicht hieronder vind je per soort de beste nestkastjes met daarbij een korte toelichting. Wil je het liefst een nestkastje ophangen waarbij de kans groot is dat een vogel erin gaat broeden, kies dan een nestkast voor een vogelsoort die algemeen is in jouw buurt. Een nestkast voor de koolmees of pimpelmees bijvoorbeeld. In een groene tuin komt ook het winterkoninkje vaak voor. Maar misschien woon je wel in een bosrijke omgeving in het oosten van het land, en dan is een nestkast voor de bonte vliegenvanger ook een goede optie. De huismus kan ook wel wat hulp gebruiken, maar die heeft liefst dat je een rijtje nestkastjes tegen de gevel hangt, want dat zijn echte gezelschapsdieren.

Voor de pimpelmees

beste nestkastjes voor de pimpelmees

De Nestkast Bonaire is met een invliegopening van 28 mm ideaal voor de pimpelmees. Deze algemene mezensoort komt in vrijwel elke groene tuin voor. Grote kans dus dat deze nestkast zal worden bewoond.

Voor huismus en bonte vliegenvanger

beste nestkastjes voor de huismus

De Nestkast El Paso is met een invliegopening van 34mm ideaal voor huismussen. Maar ook mezen, bonte vliegenvangers en boomklevers kunnen hun intrek nemen in deze nestkast.

Voor koolmees en kuifmees

beste nestkastjes

Voor koolmezen wordt een groot aantal nestkastjes aangeboden die elk hun voordeel hebben. Kies voor een nestkast met een metalen plaatje wanneer je zeker wil zijn dat spechten er niet in kunnen. Of kies voor een uitgeholde boomstam als je die mooier vindt.

Voor de spreeuw

beste nestkastjes voor de spreeuw

Met een invliegopening van 45 mm zijn deze nestkasten ideaal voor spreeuwen. Maar ook een grote bonte specht neemt soms haar intrek in dit nestkastje.

Voor het winterkoninkje

beste nestkastjes voor de winterkoning

Met deze loungenesten biedt u uw tuinvogels een fijn schuilplekje voor de nacht. Hang hem op een veilige, beschutte plaats en mezen, roodborstjes en andere kleine vogels zoals de winterkoning zullen er dankbaar gebruik van maken!

Voor het roodborstje

beste nestkastjes voor de roodborst

Deze nestkastjes zijn door hun open constructie bijzonder geschikt voor de grauwe vliegenvanger, roodborst, winterkoning en witte kwikstaart.

Voor spechten

beste nestkast voor spechten

De Nestkast Specht Malmö heeft een heel klein voorgeboord gaatje. De specht kan zo de invliegopening van de nestkast zelf open en groter hakken.

Voor de steenuil

beste nestkast voor steenuilen

De speciale ingang van de nestkast voor steenuilen beschermt de uilen tegen de marter en zorgt ervoor dat de nestkast altijd goed donker is. In de grote nestkamer kunnen de pasgeboren uiltjes hun vleugels strekken en vliegoefeningen doen zonder de veiligheid van de nestkast te hoeven verlaten. 

Bekijk hier het complete aanbod van nestkastjes

vivara beste nestkastjes pimpelmees

Het aanbod van nestkastjes is natuurlijk nog veel groter dan ik op deze pagina kan laten zien. Misschien ben je op zoek naar een fantasiemodel of een driehoekig nestkastje? Of een nestkastje van milieuvriendelijk beton? Bekijk hier het complete aanbod van nestkastjes.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)