De beste natuurgidsen van dit moment

Ben je op zoek naar de beste natuurgidsen van dit moment, bekijk dan dit overzicht. Of je nu op zoek bent naar een natuurgids voor vogels, zoogdieren, dagvlinders, zweefvliegen, libellen of bijen, je vindt ze allemaal in dit overzicht, en dan alleen echt de allerbeste gidsen! Van alle gidsen vind je elders op mijn website een uitgebreide recensie.

De beste natuurgidsen voor vogels

De beste natuurgids voor paddenstoelen

De beste natuurgidsen voor roofvogels

De beste natuurgidsen voor insecten

De beste natuurgidsen voor amfibieën en reptielen

De beste natuurgidsen voor planten

De beste natuurgidsen voor schelpen

Dit overzicht van de beste natuurgidsen zal ik regelmatig aanvullen. Er verschijnen elk jaar updates van de gidsen die ik hier vermeld en gelukkig verschijnen er elk jaar ook weer nieuwe gidsen. Wie de natuur goed wil leren kennen, ontkomt niet aan de aanschaf van een goede natuurgids. En mijn ervaring is dat ik vaak zelfs meerdere natuurgidsen gebruik. Ga ik in de zomer dagvlinders kijken, dan gebruik ik maar liefst drie veldgidsen om mijn waarnemingen te determineren. Zeker als het aankomt op de kleinste details kan het handig zijn om meerdere gidsen te kunnen raadplegen. Elke natuurgids heeft immers zijn eigen invalshoek en benadert de specifieke details net wat anders. Zie je een detail in de ene gids compleet over het hoofd, daar valt die in een andere gids juist weer wel op.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een natuurgids?

Of je een natuurgids prettig vind, of niet, is vaak van jou persoonlijk afhankelijk. Zo zijn er liefhebbers van natuurgidsen met foto’s, maar er zijn ook mensen die gruwen van fotogidsen. Zij geven de voorkeur aan illustraties waarbij details kunnen worden uitvergroot. Ook de grootte speelt een rol. De gidsen die ik in dit overzicht heb vermeld, heb ik puur vanwege hun inhoud geselecteerd. Het gebruiksgemak heb ik even buiten beschouwing gelaten. Dit zijn de beste natuurgidsen van dit moment beoordeeld op hun inhoud. Geef je de voorkeur aan een natuurgids die nauwelijks iets weegt of nauwelijks ruimte inneemt, dan loop je al snel vast. Dat soort gidsjes zijn inhoudelijk vaak minder sterk.