baardmannetjes lauwersmeer jaap deensgat

De beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien

 

Het baardmannetje is onder natuurfotografen in de wintermaanden één van de meest begeerde vogels. Pas als het koud wordt komen ze in de rietkragen omhoog om zaadjes te pikken uit de rietpluimen. Schuw zijn ze vaak niet. Je kunt ze soms tot op een paar meter benaderen. Waarom ze zo fotogeniek zijn? Dat ontdek je in het filmpje hieronder wel. De vraag is natuurlijk: wat zijn de beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien? Hieronder een overzicht.

De beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien

#1. Lauwersmeer

In het Lauwersmeer bevinden zich uitgestrekte rietvelden. Ideaal terrein dus voor het baardmannetje. Het rietveld bij het Jaap Deensgat is denk ik de beste plek om baardmannetjes van dichtbij te zien. Speur de hele kraag af, liefst vroeg in de morgen als het licht gevroren heeft. Dan zijn de baardmannetjes druk in de weer met foerageren en letten ze niet op jou (mits je je natuurlijk onopvallend gedraagt en kleed).

#2. De Onlanden

Tegen de stad Groningen aan ligt natuurgebied de Onlanden. In de rietkragen en velden leeft het baardmannetje dat er dan ook vrijwel dagelijks wordt gezien.

#3. De Oostvaardersplassen

Dit befaamde natuurgebied bezoek ik niet heel vaak, maar als ik er kom, dan hoor en zie ik altijd baardmannetjes vliegen. Dat begint vaak al aan het begin van het wandelpad bij het bezoekerscentrum. 

 

#4. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Speciaal voor wie in het zuidwesten van Nederland woont dit natuurgebied. In dit ongerepte schorrengebied groeien dichte rietvelden waar het prima baardmannetjes kijken is. Ik neem de vrijheid om hier ook een ander buitendijks natuurgebied te noemen waar je baardmannetjes kunt zien. De schorren rond de Kiekkaaste in de Dollard. Verder weg van het Verdronken Land van Saeftinghe kun je in eigen land haast niet komen, maar ook hier zie en hoor je baardmannetjes vanuit de hut. En natuurlijk op het wandelpad ernaar toe.

#5. Molenplaat bij Bergen op Zoom

In dit natuurgebied is jaren geleden mijn liefde voor vogels geboren. Mijn allereerste vogelexcursie was naar dit gebied. Toen leefden er nog geen baardmannetjes, want het zoute getijdenwater van de Oosterschelde klotste toen nog tegen de kaden. Nu is het water er zoet en groeit er riet. Lekker uit wandelen en de oren spitsen of je toch geen baardmannetjes hoort.

#6. En al die andere rietkragen…

Natuurlijk kun je in veel meer gebieden plotseling baardmannetjes tegenkomen. En dat is genieten, want baardmannetjes zijn niet alleen fotogeniek, ze maken ook een opvallend geluid! Ga er dus snel op uit. In elk gebied waar je uitgestrekte rietvelden vindt – of brede rietkragen – kun je ze tegenkomen. Van de Starreveld bij Leidschendam tot de rietkragen in de Korendijkse Slikken. Zelfs in de Crezéepolder bij Ridderkerk worden regelmatig baardmannetjes gezien. Kijk voor een overzicht van de meest actuele waarnemingen van baardmannetjes op waarneming.nl

De beste verrekijkers vanaf € 500,00:

Geroemd vanwege zijn lage gewicht (686 gram) en het super scherpe beeld.

Zeker niet de duurste verrekijker in deze categorie, verre van zelfs.

De helderheid van het glaswerk wordt geroemd. Het gewicht is met 750 gram prima. Het gezichtsveld is 128 meter en dat is ook goed.

Waarom hij iets lager scoort dan de nummer 1? Vanwege de close-focus van 2 meter. Iets minder goed dan de 1,60 meter van de Vortex hierboven.

Ligt vanwege het compacte formaat heerlijk in de hand en heeft een fantastisch helder beeld.

Het gewicht is 730 gram en een gezichtsveld is 124 meter. De close-focus is 1,80 meter en positioneert zich daarmee precies tussen de modellen hierboven in.

Bekijk ook het overzicht van de beste verrekijkers tussen € 1.000 en € 1.500