De beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien

Het baardmannetje is onder natuurfotografen in de wintermaanden één van de meest begeerde vogels. Pas als het koud wordt komen ze in de rietkragen omhoog om zaadjes te pikken uit de rietpluimen. Schuw zijn ze vaak niet. Je kunt ze soms tot op een paar meter benaderen. Waarom ze zo fotogeniek zijn? Dat ontdek je in het filmpje hieronder wel. De vraag is natuurlijk: wat zijn de beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien? Hieronder een overzicht.

De beste natuurgebieden om het baardmannetje te zien

#1. Lauwersmeer

In het Lauwersmeer bevinden zich uitgestrekte rietvelden. Ideaal terrein dus voor het baardmannetje. Het rietveld bij het Jaap Deensgat is denk ik de beste plek om baardmannetjes van dichtbij te zien. Speur de hele kraag af, liefst vroeg in de morgen als het licht gevroren heeft. Dan zijn de baardmannetjes druk in de weer met foerageren en letten ze niet op jou (mits je je natuurlijk onopvallend gedraagt en kleed).

#2. De Zevenhuizerplas

In het westen van het land is in de winter de Zevenhuizerplas bij Zevenhuizen (Zuid-Holland) hét bedevaartsoort waar vele vogelaars naar toe snellen om baardmannetjes te fotograferen. Vanaf het wandelpad en het fietspad laten de baardmannetjes zich heel vaak goed zien en horen. De beste plek bevindt zich halverwege het fietspad. Hier valt een opening in het riet en daar foerageren de baardmannetjes vaak. Wie of hoor je ze daar niet, wandel dan rond het rietveld. Maar ik geef toe: vanaf het fietspad heb je vrijwel de hele dag optimaal zonlicht (in je rug).

#3. De Onlanden

Tegen de stad Groningen aan ligt natuurgebied de Onlanden. In de rietkragen en velden leeft het baardmannetje dat er dan ook vrijwel dagelijks wordt gezien.

#4. De Oostvaardersplassen

Dit befaamde natuurgebied bezoek ik niet heel vaak, maar als ik er kom, dan hoor en zie ik altijd baardmannetjes vliegen. Dat begint vaak al aan het begin van het wandelpad bij het bezoekerscentrum. 

 

#5. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Speciaal voor wie in het zuidwesten van Nederland woont dit natuurgebied. In dit ongerepte schorrengebied groeien dichte rietvelden waar het prima baardmannetjes kijken is. Ik neem de vrijheid om hier ook een ander buitendijks natuurgebied te noemen waar je baardmannetjes kunt zien. De schorren rond de Kiekkaaste in de Dollard. Verder weg van het Verdronken Land van Saeftinghe kun je in eigen land haast niet komen, maar ook hier zie en hoor je baardmannetjes vanuit de hut. En natuurlijk op het wandelpad ernaar toe.

#6. Molenplaat bij Bergen op Zoom

In dit natuurgebied is jaren geleden mijn liefde voor vogels geboren. Mijn allereerste vogelexcursie was naar dit gebied. Toen leefden er nog geen baardmannetjes, want het zoute getijdenwater van de Oosterschelde klotste toen nog tegen de kaden. Nu is het water er zoet en groeit er riet. Lekker uit wandelen en de oren spitsen of je toch geen baardmannetjes hoort.

#7. Het Meer van Oostvoorne

Ten zuiden van het Meer van Oostvoorne voert een onverhard wandelpad je door het moeras. Een uitgestrekt rietveld ligt hier op je te wachten. Op weg naar de vogelkijkhut heb ik al menigmaal baardmannetjes gezien en gehoord. Het zijn vaak behoorlijke groepen die er doortrekken. Je moet wel net het geluk hebben dat ze het pad kruisen wanneer jij er net loopt.

#8. En al die andere rietkragen…

Natuurlijk kun je in veel meer gebieden plotseling baardmannetjes tegenkomen. En dat is genieten, want baardmannetjes zijn niet alleen fotogeniek, ze maken ook een opvallend geluid! Ga er dus snel op uit. In elk gebied waar je uitgestrekte rietvelden vindt – of brede rietkragen – kun je ze tegenkomen. Van de Starreveld bij Leidschendam tot de rietkragen in de Korendijkse Slikken. Zelfs in de Crezéepolder bij Ridderkerk,de Zouweboezem en Beninger Slikken worden regelmatig baardmannetjes gezien. En in de Wanteskuup en de andere inlagen bij Colijnsplaat. Kijk voor een overzicht van de meest actuele waarnemingen van baardmannetjes op waarneming.nl

Ook schreef ik een curieus artikel over de vraag hoe je baardmannetjes naar je tuin kunt lokken. Dat lijkt me een nogal mission impossible, maar toch heb ik met de vraag meegedacht om te proberen enige praktische tips te formuleren.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)