DE BESTE NATUURBOEKEN VAN 2019

De beste natuurboeken van 2019

De allerbeste natuurboeken van 2019 zijn bekend gemaakt. Zo mag je de titels op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs toch wel noemen (hoewel alle boeken in 2018 zijn verschenen, maar nu nog over 2018 spreken, dat vind ik een beetje niks). Het is een verrassend keuze van de jury, vind ik. Een kinderboek, een roman, twee wetenschappelijke boeken en een veldgids voor fantasie-vogels. Geheel in geest van de grote Jan, denk ik dan. Maar eerlijk gezegd vind ik het wel een wat merkwaardig samenraapsel. Bekijk hier het overzicht van de beste natuurboeken van 2019. Waarbij ik het niet kon laten om twee persoonlijke favorieten die de shortlist niet hebben gehaald, toe te voegen.

De beste natuurboeken van 2019

De beste natuurboeken volgens de jury van de Jan Wolkers Prijs zijn:

De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa

De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer

Hoe je met onzin het ver kunt schoppen. Het is dan ook kunstzinnige onzin. De niet-bestaande vogels in De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa zijn op kunstzinnige wijze afgebeeld. En voorzien van alle informatie die je ook in een ‘gewone’ veldgids vindt. Maar ja, wat is gewoon tegenwoordig? Een briljante voortbrengsel van de geest, dit boek.


de ontsnapping van de natuur groter

De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma

De ontsnapping van de natuur is een hartstochtelijk pleidooi van een getalenteerde jonge ecoloog en zijn succesvolle leermeester voor een werkelijk duurzame omgang met onze aarde, vol mooie verhalen die dat onderstrepen. Een ode aan natuurlijke processen in Nederland, in Mauritanië en in mensen.


foon marente de moor groter

Foon – Marente de Moor

De roman in dit overzicht. Een verrassende keuze. Hoeveel romans met een overdosis natuur verschijnen er niet? Ik heb deze roman inmiddels in huis. Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken.


Laat een boodschap achter in het zand

Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen

Bijzonder… dat is deze bundel met gedichten over dieren van voor- tot achterkaft. Het begint al met de cover in giraffenprint en de hoefafdrukken aan de binnenkant. Het zijn evenhoevige sporen, want daar gaat deze bundel over, andere dieren mochten er niet in. Dit is het jeugdboek op de shortlist. Ook dit boek heb ik inmiddels op mijn leesplank liggen. Binnenkort een recensie.


recensie vogelatlas van nederland sovon a

Vogelatlas van Nederland – Jouke Altenburg, Harvey van Diek e. a.

Ja, deze mocht toch echt niet ontbreken. Dé vogelbijbel van Nederland kun je wel zeggen. Noeste arbeid, verricht door duizenden vrijwilligers, en dat gedurende vele jaren, resulteerde in dit standaardwerk. Wil je weten hoe het er met een vogelsoort voorstaat in ons land, dan raadpleeg je de Vogelatlas.


Mijn persoonlijke voorkeuren

Ja, elk mens is in potentie een jurylid. Een jurylid dat zich niet hoeft te houden aan voorschreven criteria. Zo ook ik. Ik bespreek toch regelmatig natuurboeken en ik had een paar titels die ik vooraf als mogelijke winnaars had getipt. Eén haalde de longlist, maar viel daarna af. En een ander haalde om één of andere voor mij onbegrijpelijke reden zelfs de longlist niet. Ik wil ze hier toch met ere noemen.

recensie een bevlogen jaar arjan dwarshuis camilla dreef

Een bevlogen jaar – Arjan Dwarshuis

De wereldkampioen vogels kijken legde zijn sprookjesachtige reis van 365 dagen vast in dit geweldige boek. Ik raad het iedereen aan. Zeker nu ik Arjan zelf heb horen vertellen. Het boek leest als een trein en laat zien hoe het er wereldwijd voorstaat met de natuur.


recensie de man op de dijk elvira werkman a

De man op de dijk – Elvira Werkman

De grauwe kiekendief was er bijna geweest in ons land. Tot ene Ben Koks er eentje in een akker zag neerstrijken. Een prachtig verhaal was geboren. In Een man op de dijk lees je hoe een groep natuurbeschermers deze roofvogel met succes beschermden. Hoe ze samenwerkten met de boeren in Groningen. Een geweldig natuurboek waarin je ook nog eens leest over het wel en wee van de mensen zelf. En dat ontroert. Ik vind dit eerlijk gezegd één van de beste natuurboeken van 2019 en snap niet waarom dit boek zelfs niet op de longlist stond. Afijn, zo kan het gaan, weet ik als boekenmens maar al te goed. Maar dit boek moet je echt gelezen hebben, vind ik.