De beste locaties om vogels te kijken aan de Noordzee

De Noordzee is een van de meest ongerepte natuurgebieden die ons land rijk is. Hoewel het ook de drukst bevaren zee ter wereld is, is de onderwaterwereld ontzettend rijk. En die rijkdom trekt ook vogels aan. Ook volgen tijdens de trek van noord naar zuid en andersom miljoenen vogels de kustlijn. En dan snap je dat de beste periode om vogels te kijken aan de Noordzeekust begint in september en doorloopt tot mei. Zelf trek ik de grenzen nog wat scherper: van september tot en met februari.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Maar wat zijn nu de allerbeste locaties om de vogels van de Noordzee te bekijken? Hieronder een overzicht. Klik op Lees meer voor meer informatie over de locatie.

1. De Brouwersdam
De Brouwersdam is zonder twijfel een van dé vogelboulevards in de winter. De beste tijd om de Brouwersdam te bezoeken is van oktober tot en met februari. In oktober arriveren kustvogels als paarse strandloper, zilverplevier, rosse grutto, rotgans, kanoet en drieteenstrandloper. Vanaf november maak je elke dag kans op een keur aan zeevogels. Denk aan roodkeelduiker, parelduiker, ijsduiker, ijseend, eider, zwarte zee-eend, grote zee-eend, topper, kuifduiker, geoorde fuut, roodhalsfuut, kuifaalscholver, zeekoet, alk, kleine alk, brilduiker en middelste zaagbek. Rustige dagen na een harde westenwind zijn het best. Dan maak je ook kan op jan-van-gent en jagers. Let ook op de grijze en gewone zeehonden die je er vrijwel altijd ziet. Wil je fotograferen, zorg dan dat je voor of na hoog water aanwezig bent. Neem onder aan het talud plaats en wacht tot de steltlopers voorbij marcheren. Lees meer.

2. De Zuidpier van IJmuiden
Wat de Brouwersdam is in de Zeeuwse Delta, is de Zuidpier van IJmuiden voor Noord-Holland. Dit bouwwerk steekt twee kilometer de Noordzee in. Aan weerszijden kun je er zeevogels zien. De soorten komen overeen met die van de Brouwersdam. Wel maak je hier veel meer kans op de jan-van-gent. Wat ik een groot voordeel van de Zuidpier vind is dat je vrijwel altijd rustig water hebt. Komt de wind van (zuid)west, dan is het water aan de binnenzijde rustig. Waait er een oostenwind, dan is het water overal vrij rustig. De beste periode voor de pure zeevogels begint in oktober en loopt tot en met februari. Vanaf begin september maak je op de Zuidpier ook kans op de meest uiteenlopende trekvogels. Fitis, sijs, roodborst en ransuil zijn zomaar een paar soorten die op of achter een rotsblok kunt zien zitten. Altijd verrassend, de Zuidpier. Let op dat bij harde wind de pier gesloten wordt. De Noordpier van IJmuiden levert overigens dezelfde soorten op. Aangezien de vogels gewend zijn aan vogelaars en vissers, zijn ze niet zo heel schuw. Ideaal dus voor fotografen. Lees meer.

3. De Maasvlakte
De Maasvlakte is een van de beste locaties om de najaarstrek te volgen. Vanaf eind augustus trekken grote groepen zangvogels door. Denk aan tapuit, beflijster, goudhaantje, bonte vliegenvanger en draaihals. En elk jaar worden er dwaalgasten gemeld. Het hoogtepunt van de vogeltrek ligt in de eerste weken van oktober. Vroeg uit de veren en hopen op rustig weer met een matige oostenwind. Op de duinen is een zeetrektelpost gesitueerd. Hier kun je de zeetrek volgen. Beste tijd: tussen oktober en maart. Anders dan op de Zuidpier en de Brouwersdam komen de zeevogels op grote afstand voorbij. Telescoop mee dus. Eigenlijk is dit een locatie voor de gevorderde vogelaar met een sterke voorliefde voor zeevogels. Lees meer.

4. De havenhoofden van Scheveningen
Voor mij hebben de havenhoofden van Scheveningen iets minder allure dan de Brouwersdam en de Zuidpier van IJmuiden. Maar doordat de havenhoofden een flink eind de Noordzee in steken, zijn het ook goede locaties om zeevogels te zien. Voor de soorten verwijs ik naar de opsomming bij de Brouwersdam. Ik teken hierbij wel aan dat het aantal soorten dat je in Scheveningen ziet, meestal stukken kleiner is dan op de Zuidpier of aan de Brouwersdam. Maar je maakt altijd kans op een bijzondere soort als kleine of grote burgemeester die zich soms wekenlang in een van de binnenhavens kunnen ophouden. Een kustvogel die je in najaar en winter vrijwel altijd ziet is de paarse strandloper. Lees meer.

5. Westenschouwen
Het duingebied van Westenschouwen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is de plaats waar honderduizenden, zo niet miljoenen zangvogels de Oosterscheldemonding oversteken. Van half september tot half oktober is dit hét vogelmekka voor wie de trek wil volgen. Zorg dat je een uur voor zonsopgang aanwezig bent op het hoogste duin. Om zeevogels te kijken is dit geen ideale locatie.

6. Westkapelle
De zeetrektelpost op de zeedijk van Westkapelle is een befaamde locatie om zeevogels te kijken. Let op: evenals de zeetrektelpost op de Maasvlakte is het hier een kwestie van op grote afstand voorbij vliegende vogels bekijken. Telescoop is onmisbaar, evenals ervaring en volharding.

Wil je zeevogels kijken, dan staan voor mij de Brouwersdam en de Zuidpier van IJmuiden met stip op nummer één (en twee). Hier maak je de grootste kans op vogels die op het talud of vlak ervoor verblijven. Dat kijkt een stuk makkelijker dan zeevogels die op grote afstand voorbij vliegen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)