De beste locaties om de zeearend te zien in de Biesbosch

Ga je vogels kijken in de Biesbosch, dan wil je graag de zeearend zien. De Biesbosch is één van de beste gebieden in Nederland om deze indrukwekkende roofvogel te zien. En toch. Er gaan tal van bezoekjes aan de Biesbosch voorbij zonder een zeearend te zien. Je moet maar net op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Toch zijn er locaties in de Biesbosch waar je net wat meer kans maakt op het zien van de zeearend. De beste locaties om de zeearend te zien in de Biesbosch zet ik hieronder voor je op een rij.

De beste locaties om de zeearend te zien in de Biesbosch

Breng ik een bezoek aan de Biesbosch, dan zal ik altijd één van onderstaande locaties bezoeken in de hoop er de zeearend aan te treffen:

1. De Bandijk in de Brabantse Biesbosch

De Bandijk in de Brabantse Biesbosch is één van de beste plekken om de zeearend te zien. Komende vanuit Werkendam rij je haast automatisch de Bandijk op. Ik parkeer mijn auto vaak aan de Loswal en wandel dan naar het fietspad waar je een weids uitzicht hebt over de Noordwaard. De massa’s eenden en ganzen trekt ook de zeearend aan. Hier zie ik ze heel regelmatig jagen. Je maakt er de hele dag kans op de zeearend, maar ik ben er liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend. Dan is het nog rustig met het verkeer dat later op de dag soms met grote snelheid over de Bandijk scheurt.

Een einde voorbij de Loswal kom je aan je linkerhand (komende vanuit Werkendam) de Japesloot tegen. Vanaf deze dijk heb ook weer een weids uitzicht over het natuurgebied waar regelmatig zeearenden jagen (en natuurlijk ook andere roofvogels)

Deze weg mag je niet in met je auto (stoor de bewoners niet), maar je kunt aan het begin in de berm parkeren. Let wel op als je achteruit terug rijdt naar de Bandijk: je passeert een fietspad.

We vervolgen onze tocht over de Bandijk en passeren uiteindelijk de Veerweg aan je rechterhand (komende vanuit Werkendam). Parkeer daar ergens je auto in de berm en neem plaats op het bankje aldaar. Ik heb daar in de winter een keer acht zeearenden bij elkaar gezien! Hier heb je uitzicht over Polder Hardenhoek waar het grote aantal eenden en ganzen als een magneet werken op de zeearend. Bekijk dit filmpje maar eens. Hier zag ik tijdens een vroege winterse morgen een aantal zeearenden met elkaar bezig:

2. De vogelkijkhut naar camping De Knotwilg

Langs de Witboomkil bevindt zich natuurcamping De Knotwilg. Naast de camping bevindt zich een bosje waarin een onverhard pad je naar een vogelkijkhut op stelten voert. Is het laag water, of beter nog: gaat het water zakken, dan is een bezoek aan deze hut een aanrader. De watervogels strijken vaak vlak voor de hut neer. Je hebt een weids uitzicht over Polder Hardenhoek. Hou aan alle kanten de vogels in de gaten. Gaat de hele bende de lucht in, speur dan extra goed in het rond. Steek je hoofd vooruit en kijk ook omhoog over er niet pal boven je een zeearend bevindt. Dat is mij een paar keer overkomen.

2. Het einde van de Witboomkil

Het einde van de Witboomkil, bij het hek voor de schuur van Staatsbosbeheer, is dé plek om de zeearend te zien. In de zomer is het trouwens ook een beste plek om de visarend te zien. Hou de lucht in de gaten of je een zeearend ziet zweven. Gaan eenden en ganzen massaal op de vlucht, dan weet je dat er een roofvogel nadert. Wie weet een zeearend. En speur met verrekijker of telescoop de toppen van het rijtje dode bomen achter de schuur af. Regelmatig zit daar een zeearend uit te rusten.

3. De Boomgatweg

Rij je vanuit de Witboomkil naar de Boomgatweg, dan voert de Boomgatweg je over een brug die behoorlijk steil omhoog gaat. Onder aan de brug sla je op de T-splitsing naar rechts en parkeer je je auto in de berm. Speur de bomen aan de overkant van het water af op grote gestalten. In de enorme bomen zit regelmatig een zeearend uit te rusten, en soms zelfs meer.

4. De Noordwaardweg

Langs de Noordwaardweg bevindt zich een uitkijkpost. Een stenen gebouwtje waarvan het dak toegankelijk is via een stalen trap. Vanaf dit plateau heb je een schitterend uitzicht over de omgeving die rijk is aan eenden en ganzen. Gaan die in de lucht, dan weet je hoe laat het is. Dat overkwam mij toen ik dit filmpje maakte:

5. Tussen Kroonweg en Galeiweg

Tussen de Kroonweg en Galeiweg in de Brabantse Biesbosch ligt een weg die op Google Maps naamloos is. Bij mijn eerstkomende bezoek zal ik de naambordjes even controleren. Maar rij je naar de locatie met de coördinaten 51°46’43.0″N 4°49’24.8″E dan heb je een uitzicht over de Noordwaard dat je misschien al vanaf de Bandijk hebt bekeken. Nu bekijk je dit gebied vanuit een ander perspectief. Langs de waterkant jagen of staan hier regelmatig zeearenden.

6. De Tongplaat

De Tongplaat ligt aan de Dordtse kant van de Nieuwe Merwede. Er bevindt zich op de Tongplaat een lelijke vogelkijkhut, een lomp geval van dik beton. De gaten zijn zo groot dat de vogels je silhouet even goed zien als jij de vogels. Bovendien giert de wind door de open en kille ‘hut’. Nog een oliedomme fout: de kijkgaten zitten zo hoog dat ook op de tenen staan kleine mensen niet hoog genoeg brengt. En heb je een telescoop, zorg dan voor een statief dat hoog genoeg reikt. Er is voor één van die gaten weliswaar een opstapje gemaakt, maar het blijft behelpen. Goed, genoeg gesputterd. Ben je lang genoeg, speur dan met verrekijker of telescoop de rij bomen af aan de overkant, achter de eerste eilandjes. Daar zit de zeearend regelmatig uit te rusten.

7. De Sliedrechtse Biesbosch

Ga ik af op waarneming.nl dan wordt de zeearend ook heel regelmatig in de Sliedrechtse Biesbosch gezien. Maar dit deel van de Biesbosch is alleen per boot toegankelijk. En omdat ik geen boot bezit, ben ik er nog nooit geweest. Over dit gebied kan ik dus niets concreets melden.

Disclaimer

jako van gorsel de visdief

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen: deze locaties geven geen garantie. De Biesbosch is enorm uitgestrekt, dus ze kunnen overal zitten. Soms zitten zeearenden ook urenlang op plaats zonder in actie te komen. Is dat net een plaats die niet zichtbaar is vanaf de weg, dan zul je hem dus niet zien. En daar komt nog bij dat een zeearend slechts een paar slagen met zijn vleugels hoeft te doen om zich in een mum van tijd naar een ander gebied buiten de Biesbosch te brengen. Kortom, de factor geluk hebben speelt bij zeearenden kijken zeker een rol. Maar ik hoop vurig dat ik je met dit overzicht heb geholpen en dat je tijdens jouw bezoek aan de Biesbosch die imposante roofvogel te zien krijgt!

En ben je op zoek naar gebieden buiten de Biesbosch om de zeearend te zien, raadpleeg dan mijn artikel over de beste gebieden om de zeearend te zien.