De beste gebieden om rotganzen te zien in het Waddengebied

Wie in ons land rotganzen wil zien, kan daarvoor het beste terecht in de Zeeuwse delta en in het Waddengebied. Bart Ebbinge, auteur van het prachtige boek De rotgans, deed jarenlang onderzoek naar de rotgans. In de Waddenzee en op de Noordpool. Als geen ander kent hij de plekken waar je de komende maanden in het Waddengebied rotganzen kunt zien. Beslist een keer doen, want de rotgans is een van de meest fascinerende vogels van ons land. De top vijf van Bart Ebbinge bestaat uit de volgende gebieden:

#1. Ameland
Gerekend vanaf Den Helder is Ameland het vierde waddeneiland. Wil je veel rotganzen zien, zeg maar gerust: ontzettend veel, dan zit er niets anders op dan lekker uit te gaan waaien op Ameland. Maar liefst veertigduizend (!) rotganzen verzamelen zich de komende maanden op Ameland. Ze vreten zich er rond alvorens naar hun broedgebieden op de Noordpool te vliegen.

#2. Terschelling
Ik blijf in de sfeer van de eilanden. In de Terschellinger Polder en op het Wad bij Oosterend zie je groepen rotganzen foerageren. Er is dit jaar een aantal witbuikrotganzen gemeld op Terschelling. De groepen dus goed afspeuren!

#3. Paesens-Moddergat
Een tip van Bart Ebbinge voor wie liever op het vaste land blijft. Paesens-Moddergat is een klein gebied waar je meestal niet veel rotganzen ziet. Maar groot voordeel: de rotganzen die er zitten kun je hier prachtig van dichtbij zien.

#4. Wieringen
Het voormalige eiland Wieringen is op allerlei manieren verbonden met de rotgans. Als achternaam komt ‘rotgans’ er veel voor. In het gemeentewapen en op de gemeentevlag prijkt een rotgans. Het zal zijn oorsprong wel vinden in de jacht op de rotgans waarover Ebbinge schrijft in zijn boek De rotgans. Hij plaatst er ook oude foto’s bij. Gelukkig heeft de rotgans zich niet laten verjagen van Wieringen. Een mooie plek in de kop van Noord-Holland om rotganzen te bekijken.

#5. Texel
Als je vogels wilt kijken in het Waddengebied, maakt niet uit welke soorten, dan kun je natuurlijk niet om Texel heen. Dit is ongetwijfeld hét vogeleiland van Nederland. Ga je er voor de rotgans heen, dan kom je met de rotgans plus talloze andere soorten terug.

Denk je niet genoeg te hebben aan deze vijf tips van Bart Ebbinge, kijk dan op de afbeelding hieronder. Speciaal voor jou maakte Ebbinge een overzichtskaartje van alle plekken in het Waddengebied waar geringde rotganzen zijn afgelezen. Als dit geen volledige informatie is… Dit kaartje toont duidelijk aan dat het Waddengebied het belangrijkste rotganzengebied is van ons land. Kijk eens hoeveel spelden. Ter vergelijk: in heel Zeeland staan er slechts vier.

geringde rotganzen

Bron: Uit de databank van www.geese.org Alterra, Wageningen

Veel plezier met het kijken naar de rotganzen. Bedenk dat ons land momenteel het grootste deel van de wereldpopulatie herbergt. Alle reden om de rotgans in ons land goed te beschermen!

Ook onze oosterburen zijn trots op ‘hun’ rotganzen. In Sleeswijk-Holstein, worden elk voorjaar rotgansdagen georganiseerd. In het voorjaar zingen daar dan volop veldleeuweriken tussen de rotganzen. Een speciale ervaring! Voor meer informatie, zie www.ringelganstage.de.

Wadlopen
Tenslotte nog een tip van @visdief: Geef jezelf of iemand anders een wadloop arrangement cadeau. Zo maak je pas echt kennis met de Waddenzee en de vogels die er leven.

Mijn grote dank gaat uit naar Bart Ebbinge voor het delen van deze tips.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in het waddengebied? Gelegen op een unieke locatie? Midden in de natuur of op een rustige plek?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.