De beste gebieden om op Schouwen-Duiveland in de winter vogels te kijken

Kun je me wat tips geven voor de beste vogellocaties in deze tijd van het jaar in de buurt van Renesse? Een vraag van iemand die op Schouwen-Duiveland vogels gaat kijken. Nu is Schouwen-Duiveland één van de belangrijkste vogeleilanden van ons land en dus kun je er vrijwel het hele jaar door goed vogels kijken. Maar wat zijn nu de beste gebieden om er in de winter vogels te kijken? Hieronder geef ik je een aantal tips.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De beste gebieden om in de winter vogels te kijken op Schouwen-Duiveland

Maar om te beginnen wel eerst een disclaimer: wat deze week een goed vogelgebied is, hoeft dat volgende week niet te zijn. Er zijn heel veel factoren die daarbij een rol spelen, waarvan de belangrijkste wel het weer is. Neem alleen al het verschil tussen een zachte winter en een winter met strenge vorst. Beide kunnen overigens negatief of positief uitpakken. Bij strenge vorst komen er grote groepen ganzen en zwanen naar ons land afzakken uit het noorden en oosten. Tijdens een zachte winter blijven die juist steken in Polen, Denemarken of Duitsland. Een zachte winter brengt echter vaak de steltlopers wat eerder in het land. Hou ook rekening met de wind. Een harde wind uit het westen of noordwesten is voor jezelf geen pretje, maar kan wel tal van zeevogels naar de kust blazen. Een oostenwind is in dat licht dan weer wat minder plezierig, want dan worden de vogels juist de Noordzee op geblazen (en een oostenwind is in de winter echt bijzonder guur), maar daar staat weer tegenover dat de golfslag dan wel een stuk minder is en dan zie je de zeevogels vlak voor de kust een stuk makkelijker. Regen bederft een vogeldag vaak, daar wil ik verder geen woorden aan vuil maken…

1. De Prunje

Achter Zierikzee ligt een vermaard natuurgebied: de Prunje. Rond de Flauwers en Wevers Inlagen zijn grote stukken landbouwgrond omgevormd tot natuur. In de winter kunnen hier grote groepen eenden, ganzen en steltlopers samen drommen. Hou wel rekening met het getij. Als het laag water is, dan foerageert een groot deel van deze vogels op de zandbanken in de Oosterschelde. Bij hoog water zoeken ze evenwel de rust van De Prunje op. Achter Zierikzee liggen ook fraaie karrenvelden waar je omheen kunt wandelen of waar je kunt fietsen.

2. De Brouwersdam

Een locatie die je zeker niet mag missen in de winter is de Brouwersdam. De zijde van de Noordzee is het meest interessant. Kijk hier op het talud naar de paarse strandloper, drieteenstrandloper, zilverplevier, wulp, scholekster en steenlopers. Rotganzen foerageren er. En voor de dam maak je kans op soorten als zwarte zee-eend, grote zee-eend, middelste zaagbek, eider, roodkeelduiker, ijseend, brilduiker, kuifduiker, fuut, zeekoet en alk. Met altijd kans op zeldzaamheden als parelduiker, ijsduiker of roodhalsfuut. Kijk in de spuisluis naar de grijze zeehonden. En heb je er het geduld en de aandacht voor: zoek in de groepen meeuwen naar wie weet die ene bijzondere soort, een Pontische meeuw, zwartkopmeeuw of geelpootmeeuw. Speur de hele Noordzeezijde af, van de ene kant naar de andere kant, en weer terug.

3. Koudekerkse Inlaag

Bij de Stompe Toren ligt de Koudekerkse Inlaag. Eerlijk gezegd kun je hier maar het beste vroeg in de morgen zijn. Parkeer je auto bij de toren en wandel over de weg naar beneden. Meestal is de vogeldichtheid hier niet heel groot, maar je hoor of ziet hier toch vrijwel altijd wel de wulp, watersnip, tureluur, zwarte ruiter en kleine zilverreiger. In de rietkraag zie ik regelmatig de ijsvogel, vaak in een flits… Naast de Koudekerkse Inlaag ligt de Bootsinlaag, hier ook zeker even halt houden. En speur in de haven van Burghsluis naar dodaarsjes.

4. De Neeltje Jans

Op de Neeltje Jans speur ik altijd naar zeevogels. Eerlijk is eerlijk: je zult hier in de regel dezelfde soorten zien als op de Brouwersdam. Nadeel van de Neeltje Jans is dat de havens nogal uitgestrekt zijn en de vogels dus op héél grote afstand kunnen zitten. Maar speur de Mattenhaven, de Roompotsluis en Vluchthaven zeker altijd even af.

5. Inlaag Keihoogte

Dit natuurgebiedje ligt weliswaar niet op Schouwen-Duiveland, maar behoort wel tot mijn favoriete gebiedjes. In de Inlaag Keihoogte bevindt zich een prachtige vogelkijkhut. Zorg dat je vroeg in de ochtend aanwezig bent, en liefst bij hoog water. Dan heb je kans dat er grote groepen steltlopers en eenden vlak voor de hut staan. Bij laag water is het er echter vaak heel rustig met de vogels. Die foerageren dan aan de andere kant van de zeedijk. Een wandeling over de zeedijk is dan ook beslist een aanrader bij laag water.

6. De polders rond Zonnemaire

Elk jaar kammen Sjaak en ik de polders rond het dorpje Zonnemaire uit op zoek naar kleine zwanen en wilde zwanen. Die foerageren dan op de akkers. Ook genieten we er vaak van de blauwe kiekendieven. Wandel door het gebied bij Bommenede op zoek naar zangvogels.

7. Schelphoek en omgeving

Tussen de Prunje en de Koudekerkse Inlaag ligt de Schelphoek. Dit gebied ligt aan de Oosterschelde bij het dorp Serooskerke. Bij laag water kun je hier tal van wadvogels bekijken. In de polders rond de Koudekerkse Inlaag maak je kans op patrijzen, hoewel je tot de betere speurneuzen moet behoren wil je die te zien krijgen.

Meer vogelgebieden in en om Schouwen-Duiveland

Wil je meer vogelgebieden ontdekken in en om Schouwen-Duiveland, bekijk dan mijn overzichtskaart op mijn pagina De beste vogelgebieden in Zeeland. Klik op de symbooltjes en open de pagina voor meer informatie over het betreffende gebied. En tenslotte mijn laatste tip: check altijd waarneming.nl. Wie weet zit er ergens een bijzondere soort in de buurt.

Ik wens je veel vogelplezier toe op Schouwen-Duiveland.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)