Een zeearend over zien vliegen is een bijzondere ervaring, kan ik je vertellen. De enorme vleugels slaan krachtig in de lucht. Alle vogels om de arend heen verschrompelen tot dwergen. Eenden, ganzen en alle andere vogels in het gebied vliegen in paniek op. Niet voor niets heet de zeearend ook wel de ‘vliegende deur’. Gelukkig heb je tegenwoordig ook in Nederland een beste kans om de zeearend te zien. Wat de beste gebieden zijn om de zeearend te zien, ontdek je hier.
#1. Nationaal Park de Biesbosch
De Biesbosch is absoluut het beste gebied om de zeearend te zien. Het hele jaar door vliegt een aantal volwassen en jonge zeearenden rond in het gebied. Ze storten zich met veel geweld op de ganzen in het natuurgebied. Of verscheuren een kadaver aan stukken. De Biesbosch is het enige natuurgebied in Nederland waar twee paren broeden. In dit artikel lees je wat de beste locaties in de Biesbosch zijn om de zeearend te zien. Dit zijn locaties die ik altijd zal bezoeken wanneer ik de Biesbosch bezoek. Lees meer over vogels kijken in de Biesbosch.
#2. Oostvaardersplassen
Na de Biesbosch, zijn de Oostvaardersplassen nummer twee in dit overzicht en ik denk volkomen terecht. Ook hier broedt elk jaar een paartje. Aan voedsel voor de zeearend is geen gebrek in de Oostvaardersplassen. Overal foerageren ganzen. En van de zoogdieren bezwijkt er wel eens eentje en daar zijn zeearenden niet vies van. Zo’n enorme roofvogel kan natuurlijk alle kanten uit. Mocht je de zeearend onverhoopt niet zien in de Oostvaardersplassen, breng dan een bezoek aan het Kampereiland of het Vossemeer bij het Keteldiep. Lees meer over vogels kijken in de Oostvaardersplassen.
#3. Hellegatsplaten
Dit is een van mijn favoriete natuurgebieden, maar ik heb dan ook in Ooltgensplaat gewoond, een dorpje dat aan dit imposante natuurgebied grenst. Vanuit de drie vogelkijkhutten maak je altijd kans om een of mee zeearenden te zien. Vanaf de parallelweg N59 kun je het hele gebied overzien. Let speciaal op de hoogspanningsmasten. Soms zitten er meerdere zeearend in zo’n paal, vaak jonge exemplaren. Ook leuk is dat er soms een zeearend op een kabel zit. Als een enorme kip op stok. Het record aantal zeearenden in één mast is geloof ik acht. Dat was in de zomer van 2016, toen de jonge zeearenden aan het rondzwerven waren. Wanneer je in de Hellegatsplaten zoekt naar de zeearend, dan neem je natuurlijk ook de Krammersche Slikken mee. Rij vervolgens door naar de Philipsdam en de Slikken van de Heen. Het is in de uitgestrekte gebieden rond het Krammer soms aardig zoeken, maar dat de zeearend er is, dat leidt geen twijfel. Realiseer je dat de Hellegatsplaten in verbinding staan met een groot aantal natuurgebieden in de regio. Van Tiengemeten, de gorzen bij Stellendam en het natuurgebied bij Battenoord. Je kunt de zeearend dus overal tegenkomen. Lees meer over vogels kijken in de Hellegatsplaten.
#4. Lauwersmeer
Wil je de zeearend zien, dan kan ik je een bezoek aan de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat aanbevelen. De keren dat ik deze hut tijdens onze herfstvakantie aan het Lauwersmeer bezocht, zag ik de zeearend er, en vaak zelfs twee. Een heel spektakel met al die opvliegende ganzen en eenden! Lees meer over vogels kijken in het Lauwersmeer.
#5. De Groote Peel
Zelfs al woon je in Limburg of in het oosten van Brabant dan nog kun je de grote deur in je eigen omgeving zien. In de Groote Peel bij Ospel wordt regelmatig melding gemaakt van een zeearend die het natuurgebied afschuimt. Lees meer over vogels kijken in de Groote Peel.
#6 Rond Slot Loevestijn
Vogels kijken en een snufje cultuur opdoen, dat kan in en rond Slot Loevestijn. In het natuurgebied dat rond het slot ligt, kun je heerlijk wandelen. Langs de rivier mag je zelfs struinen! Let op de bomen langs de wandelpaden. Er kan zomaar een zeearend in neerstrijken. En boven de uiterwaarden jagen de roofvogels fanatiek op de eenden en ganzen die er foerageren.
#7. Andere gebieden
Nu er zo veel zeearenden in Nederland broeden, kun je de indrukwekkende roofvogel op heel veel plekken tegenkomen. Ik zag er vorig jaar zelfs één boven de Meern bij Utrecht vliegen terwijl ik over de snelweg reed. Andere gebieden waar de zeearend wordt gemeld zijn het Markiezaat bij Bergen op Zoom, de Sophiapolder bij Hendrik-Ido-Ambacht, de Duursche Waarden in Overijssel en bij Strijensas in de Hoeksche Waard. Ook de Beninger Slikken en de Korendijkse Slikken zijn bekende plekken waar je hem kunt treffen. Ook in de Slikken van Flakkee, aan de randen van het Grevelingenmeer maak je nu het hele jaar door kans op de zeearend. Niet vreemd, want het eerste paartje heeft er een broedpoging gedaan! En ook in een ander ganzenrijk gebied, het Oudeland van Strijen, laat de zeearend zich vaak zien.
Praktische informatie
De zeearend is een roofvogel en een van de kenmerken van roofvogels is dat ze het niet zo op mensen hebben. Je ziet de zeearend dus vaak op een aardige afstand. Neem dus altijd een goede verrekijker en liefst een telescoop mee om de paar honderd meter te overbruggen.
In alle natuurgebieden die ik hierboven noem staan vogelkijkhutten. Breng ‘s ochtends vroeg een bezoek aan een van de hutten en hou je stil. Doe de deur achter je dicht voordat je de luiken voor de kijkgaten opent. Anders heb je licht achter je en zien de vogels alsnog je silhouet. En zijn ze al gevlogen voordat jij ze zag.
Regelmatig geef ik vogelexcursies in de Biesbosch. Wil je ook eens een mooie vogeltocht maken in de Biesbosch, neem dan contact met me op door het invullen van het formulier onder de knop Over mij.