De beste gebieden om de roerdomp te horen of te zien
Een roerdomp te horen, dat is een bijzondere ervaring. En voor mij al een hele tijd geleden. Toen natuurgebied de Rammegors op het eiland Tholen nog zoet was. Twee territoria waren er en de roerdompen riepen elkaar in het voorjaar luidkeels toe. Het gebied is nu zout en de roerdompen zijn weg. Pas zag ik er een midden in een plas in de Brabantse Biesbosch staan. En toen ging ik zitten denken: wat zijn nu de beste gebieden om de roerdomp te zien of te horen? In het voorjaar hoor je hem eerder dan dat je hem ziet. Maar toch, een roerdomp vliegt ook wel eens op. Ik heb eens wat rondgevraagd en rondgestruind, en volgens mij moeten dit de beste gebieden zijn om een roerdomp te horen of te zien.

#1. Brabantse Biesbosch
Ja, bij mij om de hoek. Maar daarom niet op nummer 1, want de volgorde doet er eigenlijk niet toe. Heeft een roerdomp ergens een territorium dan weet je dat je hem daar de komende tijd kunt zien of horen. De Brabantse Biesbosch staat bovenaan, omdat in het gebied een aantal territoria zijn. Langs de Reugtweg bijvoorbeeld. Maar ik meende vorig jaar ook een schim te hebben gezien in een rietveld naast de Bandijk.

#2. De Onlanden, Drenthe
In het noorden van Drenthe is een nieuw natuurgebied aangelegd: de Onlanden. Het is deels ingericht als waterbergingsgebied en dat betekent: nat en drassig. Ideaal terrein voor riet. En waar veel riet is, daar kan een roerdomp zijn. Welnu, de roerdomp heeft de Onlanden ook ontdekt. Je kunt hem hier zien én horen.

#3. De Oostvaardersplassen
Welke vogel kun je nu niet zien in dit vermaarde moerasgebied? Vanuit een van de vogelkijkhutten wordt de roerdomp regelmatig gezien. Volg een van de wandelroutes en vang een glimp op van deze verborgen levende reiger.

#4. De Starrevaart, Leidschendam
Dit is misschien wel een van de meest bizarre plekken om een roerdomp te zien. Vlak naast de snelweg A4. Terwijl het verkeer langs raast vliegt er regelmatig een roerdomp op uit de rietkraag. Een paar weken geleden zat ik in die prachtige vogelkijkhut aldaar, en toen vertelde een van de ouwe vogelaars dat hij er die week een voorbij had zien vliegen.

#5. Het Wanteskuup, Colijnsplaat
Soms kom je van die karakteristieke vogelaars tegen, daar moet je gewoon een praatje mee maken. Een Belg op leeftijd, met een kanon van een telelens, verwarde lange baard en een scheve muts. Een prachtfiguur. Dat zijn de beste. Hij wist me in de vogelkijkhut in de Keihoogte te vertellen dat een inlaag verderop, in het Wanteskuup bij Colijnsplaat, een roerdomp zit. Ik heb hem er zelf nog nooit gezien, maar ik lees op internet wel dat hij er regelmatig wordt gezien.

#6. De Weerribben, Overijssel
Een mysterieuze vogel hoort in een spookachtig natuurgebied. De eerste en enige keer in mijn leven dat ik de Weerribben bezocht, niet zo heel lang geleden, was het zo ongeveer de meest grijze dag van het jaar. Mist en miezer vergalden het vogels kijken. Kijk, in zo’n moeras en onder die omstandigheden, past nu net die roerdomp.

#7. De uiterwaarden bij Everdingen
Een aantal meldingen in de prachtige uiterwaarden bij Everdingen verleidden mij vorig jaar tot een bezoekje aan dit gebied. Een schitterende ochtend, rijp op het gras en riet, een ijsvogel die ijverig heen en weer vloog, maar geen roerdomp. En toch zit hij er. In die brede rietkragen wordt hij nog steeds regelmatig gezien.

#8. Spookverlaat, Hazerswoude
Niemand minder dan de bekende Adri de Groot publiceerde een paar foto’s van de roerdomp in het kleine natuurgebiedje Spookverlaat bij Hazerswoude. Ik bezocht het Spookverlaat pas voor het eerst. Klein maar fijn. En veel riet. En dat verklaart veel als het gaat om die roerdomp.

#9. De Wieden, Overijssel
Ook al zo’n vermaard moerasgebied waar de roerdomp zich overduidelijk thuis voelt.

#10. Lauwersmeer, Groningen
En opeens kom ik een aantal meldingen achter elkaar tegen van een roerdomp in het Lauwersmeer. Dat is niet vreemd. Riet en water gaan hier samen op. En met dat riet en dat water ook tal van rietvogels. Waaronder dus de roerdomp.

Garanties geef ik natuurlijk niet. En al helemaal niet voor het zien van de roerdomp. Toen ik mijn roerdomp in de Brabantse Biesbosch zag, stond hij midden in een plas. Niet te missen dus. Maar even later ging hij voor paal in een pluk riet. Nooit dat ik hem had gezien. Ik heb het vermoeden dat in elk rietveld van enige omvang een roerdomp kan zitten. Twee dingen heb je nodig om hem te zien of te horen: geduld en een flinke portie geluk. Maar zie je hem, kijk dan eens goed naar die enorme snavel en naar die prachtige klauwen. En hoor je ergens een doffe blaasbalg, dan weet je: er is een roerdomp in mijn buurt.

PS. En soms zie je een roerdomp op een heel ongewone plek. Zo reed is pas in gedachten verzonken naar mijn werk in Utrecht. Vlak voor het distributiecentrum van de failliete Vroom & Dreesmann op de A27 vloog opeens een vogel uit de sloot. Rechts van de weg. Ik zag hem eerst van achteren en dacht aan een aalscholver. Totdat hij de snelweg over zwenkte en boven mij overstak. Een roerdomp!