De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond

Wil je een groene tuin aanleggen met aandacht voor biodiversiteit? Dat feliciteer ik je! Het is namelijk helemaal niet moeilijk! Een goede voorbereiding is het belangrijkste werk, maar dat geldt voor alles. Vervolgens maak je je keuzes: welke planten schaf je aan, en waar koop je ze? Het mag niet verwonderen dat ik een vurig pleidooi voer voor duurzame planten waarmee ik bedoel: planten die van nature voorkomen in jouw omgeving én die niet bewerkt zijn met gif. In dit artikel laat ik zien wat de beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond zijn.

De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond

Een groot deel van Nederland bestaat uit zandgrond. In de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Overijssel vind je enorme zandgronden. Veel dorpen en steden zijn daar gebouwd op zandgrond. Het kenmerk van zandgrond is dat in de meeste gevallen regenwater snel wegzakt. Er kan behoorlijk veel regen vallen. Na een paar uur zijn de plassen weggezakt in de bodem. Een aantal tuinplanten is gespecialiseerd in een leven op zandgrond.

De vraag is: waar koop je je tuinplanten? Steeds meer wordt duidelijk dat heel veel tuinplanten in de tuincentra, supermarkt en andere ‘reguliere’ verkooppunten bewerkt zijn met gif. Je zet dus gifplanten neer in je tuin. Je denkt dat je insecten een goede dienst bewijst, maar wat je niet ziet is dat veel insecten na bezoek aan de gifplanten dood neervallen. En wat denk je van het personeel dat dag in dag uit de met gif bespoten planten (en snijbloemen) door de handen laat gaan? Dat kan zo gezond niet zijn! Koop daarom je tuinplanten bij een aanbieder van biologische planten. Ik verwijs daarom naar de webshop Vivara.nl, een gespecialiseerde webshop.

De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond zijn:

 1. Bieslook. Niet alle bieslook in de soep of een ander gerecht verwerken! Laat een aantal planten in bloei schieten. Dan blijkt deze sprieterige plant prachtige bloemen voort te brengen!
 2. Duizendblad. Duizendblad heb je in allerlei kleuren en dat maakt hem tot een ideale plant in je tuin. Wit, rood en oranje. Welke kleur past het beste bij de andere planten?
 3. Hemelsleutel. De mooie, roze schermbloemen bloeien in de nazomer.
 4. IJzerhard. De Vlinderstichting beveelt deze tuinplant ten zeerste aan. De blauwe bloemen werken als een magneet op bijen en vlinders.
 5. Kattenkruid. Kattenkruid is een prachtige plant met bloemen. Je moet hem op een zonnige plaats aanplanten. Kattenkruid bloeit van juni tot de herfst met violetblauwe bloemen.
 6. Kogeldistel. Een prachtige plant die bloeit in de zomer, van juli tot en met september.
 7. Lavendel. Beslist niet inheems, maar dat hoeft ook niet perse. Het is wel een plant die massa’s insecten aantrekt, waaronder ook de kolibrievlinder. Ik vind het een heerlijke plant. Als de bloemen zijn uitgebloeid en zijn gedroogd dan even fijnmalen tussen je vingers en de geurige lucht even diep inademen! Een heel geschikt alternatief voor de buxus.
 8. Ooievaarsbek. Ook weer zo’n vrolijke tuinplant met zijn grote blauwe bloemen die rijk zijn aan stuifmeel.
 9. Roze zonnehoed. Deze plant kan dé blikvanger van je tuin worden. Voor insecten maar zeker ook voor jezelf. De bloemen zijn ook nog eens buitengewoon geschikt om in een boeket te worden gestoken. Een bloemboeket uit eigen tuin, wie wil dat niet?
 10. Salie. Ook al zo’n mooie blauwe tuinplant die insecten aantrekt.
 11. Wilde marjolein. Deze plant mag eigenlijk niet in je tuin ontbreken. Het is een winterharde plant die het goed doet in een zonnige tuin.
De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond wilde marjolein

Biologische tuinplanten kopen

Ik lees het vaak: dat biologische tuinplanten er bij de aanschaf vaak niet uitzien. En dat mensen daarom toch maar kiezen voor de gangbare bloemen in het tuincentrum. Wat deze mensen niet beseffen is dat de gangbare bloemen er mooi uitzien omdat ze a) met gif zijn bespoten, b) in de kas zijn gekweekt en c) met allerlei krachtvoer zijn groot geworden. En dat betekent dat ze niet alleen dodelijk zijn voor insecten, maar ook dat het bijzonder zwakke planten zijn. De kans is groot dat de planten zullen verwelken zodra het krachtvoer uit het potje is uitgewerkt. De biologische planten zijn meestal in de volle grond gekweekt, niet bewerkt met gif en dan zien ze er in eerste aanleg soms niet fraai uit. Maar een tuinplant is geen elektrische tandenborstel die het meteen moet doen. Een plant mag er wel even over doen om mooi te worden, toch? Koop daarom biologische tuinplanten, je zult zien dat ze uitgroeien tot de mooiste en sterkste tuinplanten voor de insecten in je tuin!