De beste duurzame tuinplanten voor op veengrond

Grote delen van ons land zijn bedekt met veen. Neem alleen al de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Friesland. Hier vind je uitgestrekte veengebieden. Nu is de vraag hoeveel tuinen strikt genomen echt op veen liggen. Mijn idee is dat er in de veengebieden vaak getuinierd wordt op losse klei. Maar goed, mocht je een tuin op veengrond hebben, wat zijn dan de beste duurzame tuinplanten voor op veengrond? Dat ontdek je in dit artikel.

De beste duurzame tuinplanten voor op veengrond

Veengrond is een heel ander type grond dan zand of klei. Waar zand en klei levenloze sedimenten zijn, daar is veen het restant van organisch materiaal. Van planten om precies te zien. Niet voor niets dat veengrond vaak een beetje terug veert als je erover heen loopt.

Onder duurzame tuinplanten versta ik planten die niet bespoten zijn met gif en die het liefst inheems zijn. Nu kun je inheemse tuinplanten natuurlijk prima mixen met uitheemse soorten. Maar altijd liefst onbespoten planten. Zijn de planten met gif behandeld, dan is de kans heel groot dat insecten sterven na hun bezoek aan je tuinplant. Dat willen we denk ik niet. Dit zijn de beste duurzame tuinplanten voor op grond:

  1. Dovenetel. Dit is in elke grondsoort een dankbare plant. En een rijke voedselbron voor insecten.
  2. Herfstaster. Bloeit in het najaar en daarom heel belangrijk voor insecten die dan nog vliegen.
  3. Grote kattenstaart. Dit echt een tuinplant voor op veengrond dat vaak wat vochtig is. De paarse bloemen werken als een magneet op insecten.
  4. Knikkend nagelkruid. Een inheemse plant met fijne, oranje bloemen. Hij floreert in de schaduw en half schaduw.
  5. Koekoeksbloem. Een inheemse plant die op veengrond floreert.
  6. Koninginnekruid. Een prachtige plant die bloeit in de zomer. Hij kan goed tegen vocht en doet het goed in de zon, in de schaduw en in de half-schaduw.
  7. Moerasspirea. Dit is een plant die juist in vochtige omstandigheden floreert. Hij groeit in moerasgebieden. Veengrond kan ook heel vochtig zijn. Dit is een ideale tuinplant in vochtige omstandigheden. Helaas niet altijd even goed verkrijgbaar.
  8. Muurfijnstraal. Dit is een fijn plantje voor in de borders. Hij lijkt wel op de madelief trouwens. Niet altijd even goed verkrijgbaar helaas.
  9. Wilde akelei. Met zijn mooie blauwe klokjes is de wilde akelei een bijzonder geliefde inheemse tuinplant.
  10. Zomeraster. Familie van de herfstaster en een geweldige plant voor de insecten in je tuin!
De beste duurzame tuinplanten voor op veengrond

Biologische tuinplanten kopen

Ik lees het vaak: dat biologische tuinplanten er bij de aanschaf vaak niet uitzien. En dat mensen daarom toch maar kiezen voor de gangbare bloemen in het tuincentrum. Wat deze mensen niet beseffen is dat de gangbare bloemen er mooi uitzien omdat ze a) met gif zijn bespoten, b) in de kas zijn gekweekt en c) met allerlei krachtvoer zijn groot geworden. En dat betekent dat ze niet alleen dodelijk zijn voor insecten, maar ook dat het bijzonder zwakke planten zijn. De kans is groot dat de planten zullen verwelken zodra het krachtvoer uit het potje is uitgewerkt. De biologische planten zijn meestal in de volle grond gekweekt, niet bewerkt met gif en dan zien ze er in eerste aanleg soms niet fraai uit. Maar een tuinplant is geen elektrische tandenborstel die het meteen moet doen. Een plant mag er wel even over doen om mooi te worden, toch? Koop daarom biologische tuinplanten, je zult zien dat ze uitgroeien tot de mooiste en sterkste tuinplanten voor de insecten in je tuin!

Op naar een duurzame tuin

Op welke manieren kun je de tuin nog meer verduurzamen? Lees ook mijn andere artikelen over dit thema:

De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond
De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond
Zes voordelen van een groen dak
Zeven manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen