De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond

Een tuin met aandacht voor de biodiversiteit. Steeds meer wordt duidelijk dat tuinen heel belangrijk kunnen zijn voor het leven in dorp en stad. Daar vind je niet alleen insecten, maar ook vogels, amfibieën en egels. Alle reden dus om duurzame tuinplanten aan te planten. Duurzaam staat bij mij in de allereerste plaats voor onbespoten, dus gifvrij. Planten die bespoten zijn met gif zijn in potentie dodelijk voor insecten. Liefst zijn de planten ook inheems, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een mix van uitheemse planten. Ik liet je eerder al een overzicht van de beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond zien, in dit artikel geef ik je een overzicht van de beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond.

De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond

In een aantal provincies vind je zware klei. In Zeeland, delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen moet je je best doen om je tuin om te spitten. Je krijgt er een ontzettend pijnlijke rug van. Dat hoef je tegenwoordig gelukkig niet meer zo vaak te doen. Tuinen die niet geschoffeld of gespit worden, hebben de beste en rijkste bodem. In klei zakt het water niet snel weg. Klei is veel compacter dan zand. En dus kies je voor een tuin op kleigrond weer heel andere planten. Ik verwijs in het overzicht naar de webshop Vivara.nl. Deze aanbieder van tuinplanten en andere spullen voor huis en tuin, biedt biologische planten aan.

De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond zijn:

  1. Dovenetel. Dovenetel is één van de meest aantrekkelijke planten voor insecten. Hij bloeit lang en de bloemen zitten boordevol nectar.
  2. Herfstaster. Ook in de herfst vliegen er nog insecten rond. De herfstaster is dan een dankbare plant.
  3. Koninginnenkruid. Soms sta ik verrast stil en zie ik nog een bloembed waarop talloze insecten naar voedsel zoeken. Vaak is dat koninginnenkruid. Deze plant gedijt prima op zonnige plekken en op plekken die gedeeltelijk in de schaduw liggen.
  4. Oregano of wilde marjolein. Ook deze plant trekt veel insecten aan.
  5. Ridderspoor. Ook de ridderspoor is een geweldige zomerbloeier en maakt bloemstengels aan van maar liefst één meter hoog! Een lust voor het oog voor jezelf en een voedselbron van jawelste voor insecten.
  6. Vingerhoedskruid. Eén van de mooiste tuinplanten. Het is een tweejarige plant die in zijn tweede levensjaar hoge bloemstengels laat groeien. Let op: vingerhoedskruid is van zichzelf héél giftig. Misschien is het maar beter om deze plant niet aan te planten wanneer er kleine kinderen in je tuin spelen. Insecten daarentegen zijn dol op de nectar in de bloemen en dat nectar is niet giftig voor de insecten.
  7. Vrouwenmantel. Merels zijn dol op vrouwenmantel. Waarom? Omdat er onder de grote bladeren van deze tuinplant talloze insecten leven. En merels zoeken graag tussen en onder bladeren naar voedsel. Goed voor de vogels dus, deze tuinplant!
  8. Zonnebloem. Met de zonnebloem trek je in de zomer insecten aan en in de winter allerlei vinkachtigen die op de zaden afkomen.
  9. Zonnehoed. De prachtige bloemen van de zonnehoed werken als een magneet op vlinders en andere insecten. Je kunt deze plant ook prima gebruiken als snijbloem. Een bos bloemen uit eigen tuin en nog biologisch ook! Kan het beter?
beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond

Biologische tuinplanten kopen

Ik lees het vaak: dat biologische tuinplanten er bij de aanschaf vaak niet uitzien. En dat mensen daarom toch maar kiezen voor de gangbare bloemen in het tuincentrum. Wat deze mensen niet beseffen is dat de gangbare bloemen er mooi uitzien omdat ze a) met gif zijn bespoten, b) in de kas zijn gekweekt en c) met allerlei krachtvoer zijn groot geworden. En dat betekent dat ze niet alleen dodelijk zijn voor insecten, maar ook dat het bijzonder zwakke planten zijn. De kans is groot dat de planten zullen verwelken zodra het krachtvoer uit het potje is uitgewerkt. De biologische planten zijn meestal in de volle grond gekweekt, niet bewerkt met gif en dan zien ze er in eerste aanleg soms niet fraai uit. Maar een tuinplant is geen elektrische tandenborstel die het meteen moet doen. Een plant mag er wel even over doen om mooi te worden, toch? Koop daarom biologische tuinplanten, je zult zien dat ze uitgroeien tot de mooiste en sterkste tuinplanten voor de insecten in je tuin!