De beste duurzame planten voor in een geveltuin

Grenst je huis direct aan de stoep, dan nog kun je een tuintje aanleggen! Haal een paar tegels uit de stoep, vervang het zand door klei of potaarde en zet er planten in die geschikt zijn voor een geveltuin. Nu kan je geveltuin in de schaduw of in de zon liggen. In dit artikel ontdek je de beste duurzame planten voor in een geveltuin. Ik vermeld bij elke plant of hij gedijt in de zon of in de (half)schaduw.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De beste duurzame planten voor in een geveltuin

Duurzame planten zijn wat mij betreft allereerst planten die niet bewerkt zijn met gif. Gif en planten gaan eigenlijk niet samen. De plant raakt er verzwakt door. Ook de insecten die de plant bezoeken bezwijken eraan. En let op: ook voor mensen is het gif niet goed. Als je te veel in aanraking komt (of: bent geweest) dan ga je daar vroeg of laat de schadelijke gevolgen van merken. Weg dus met dat gif en ook met de gifbloemen en welkom aan de duurzame bloemen!

Dit zijn de beste duurzame planten voor in een geveltuin in de zon:

  1. Akelei. Een prachtige tuinplant die het ook in geveltuintjes goed doet en met zijn prachtige bloemen insecten aantrekt. Groeit in halfschaduw en in de zon.
  2. Hemelsleutel. Een prachtige plant voor in de nazomer. Gedijt in de zon.
  3. Klokjesbloem. De klokjesbloem is een laagblijvende plant die het goed doet op zonnige plekken. De bloemen trekken insecten aan, zelfs als plant je de klokjesbloem tegen je gevel aan! Groeit in de halfschaduw en in de zon.
  4. Lavendel. Ja, de lavendel. Hoewel niet inheems, is het wel één van mijn favoriete planten in de tuin. Al was het maar, omdat je de uitgebloeide en verdroogde bloemen zo heerlijk kunt fijnmalen in je handen om dan de heerlijke geur diep in de snuiven… Ook een heel goede plant voor insecten! Doet het goed in de zon.
  5. Maagdenpalm. Ook dit is een plant die laag groeit, maar wel heel fraaie bloemen produceert die het leven van veel insecten op en rond je stoep een stuk aangenamer maakt. Gedijt in de schaduw én in de zon.
  6. Muskuskaasjeskruid. Dit is wel een inheemse plant. Met mooie bloemen die niet alleen in onze ogen mooi zijn, maar ook insecten aantrekken. Je kunt het muskuskaasjeskruid als plant kopen, en je kunt het als zaad kopen in een zaadmix. Groeit in de halfschaduw en de zon.
  7. Stokroos. Ik denk dat dit wel de meest klassieke plant is voor in geveltuinen. Het is ook een heel makkelijke plant. Je koopt wat zaad, strooit het uit en de stokrozen schieten als een raket uit de grond! Groeit in de zon.
  8. Teunisbloem. De teunisbloem koop je als onderdeel van een zadenmix. Je strooit het zaad uit in je geveltuintje en je ziet niet alleen teunisboemen opschieten, maar ook andere fraaie bloemen. Groeit in de zon.
De beste duurzame planten voor in een geveltuin

Op naar een duurzame tuin

Op welke manieren kun je de tuin nog meer verduurzamen? Lees ook mijn andere artikelen over dit thema:

De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond
De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond
Zes voordelen van een groen dak
Zeven manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen

Wil je er meer lezen over hoe je een duurzame tuin kunt aanleggen, lees dan het boek Klimaatslim tuinieren.