De beste duurzame planten voor hommels en wilde bijen in je tuin

Een tuin vol bloemen en bloemen vol gonzende insecten. In zo’n tuin voelt iedereen zich thuis. Zeker wanneer je hommels, wilde bijen, dagvlinders, nachtvlinders en zo nog een rijtje bijzondere insecten helpt. En wie insecten helpt, helpt ook vogels, egels, amfibieën en, afhankelijk van waar je woont, reptielen. Plant ze dus aan in je tuin, deze duurzame planten voor hommels en wilde bijen!

De beste duurzame planten voor hommels en wilde bijen in je tuin

Wat is een duurzame plant? Dat is allereerst een plant die niet met gif is bewerkt. Gif is uit den boze in en om je huis! Niet alleen omdat gif dodelijk is voor insecten en tal van andere dieren. Maar ook omdat gif niet goed is voor jezelf en je kinderen. Het vervelende alleen is dat jijzelf (of je kinderen) pas veel later de schadelijke gevolgen bemerken van gif. Dan is het leed al geschiedt. Nee, geen gif alsjeblieft. Het adagium van ‘liefde op het eerste gezicht’ zou dus niet moeten opgaan bij het kopen van planten. Een mooie plant in het tuincentrum is meestal bewerkt met gif of gekweekt op turbovoedsel. Het zijn in wezen heel zwakke planten die bij het minste of geringste het loodje leggen. Oftewel: je moet ze héél véél aandacht schenken wil het wat worden. Nee, kijk liever naar de onooglijke planten in de biologische hoek. Of beter: koop bij een aanbieder van biologische planten. Deze planten zien er vaak niet op hun allermooist uit wanneer je ze koopt. Maar ze zijn veel sterker en groeien ook uit tot fraaie tuinplanten die gezond zijn voor mens, insect en andere dieren. Dit zijn de beste duurzame planten voor hommels en wilde bijen in je tuin:

  1. Gewone margriet. Deze inheemse plant zet elke tuin luister bij. Gelukkig zie ik hem ook in steeds meer bermen groeien. Niet alleen zijn de bloemen een lust voor het oog, ook insecten weten de bloemen met hun stuifmeel meteen te vinden!
  2. Grote kaardenbol. Wie kent hem niet, de kaardenbol? De grote, bolle planten zitten vol met dagvlinders en hommels. En in het najaar duiken er opeens putter en vinken op in je tuin. Die hebben het voorzien op de rijpe zaden…
  3. Kaasjeskruid. Deze plant koop je meestal als zaad, in een mix met andere inheemse insectenplanten. Het is een makkelijke plant die op heel veel plaatsen groeit. De blauw/paarse bloemen zijn een lust voor het oog.
  4. Knoopkruid. Dit is een heel goede tuinplant wanneer je insecten en vogels naar je tuin wil lokken. Op de paarse bloemen komen tal van insecten af. En in de herfst peuteren putter, groenling en andere vinkachtigen de zaadjes uit de zaaddozen.
  5. Koninginnenkruid. Evenals het knoopkruid een plant die in de zomer insecten aantrekt en in de herfst vinkachtigen die het hebben voorzien op de zaden in de bloemen. Een prachtige tuinplant die in een duurzame tuin niet mag ontbreken.
  6. Vingerhoedskruid. Deze plant ontwikkelt een enorme kaars aan grote bloemen die als een magneet werken op hommels en bijen. Let op dat deze plant heel giftig is. Spelen er vaak kleine kinderen in je tuin, dan is dit misschien nog geen geschikte plant voor jou.
  7. Zenegroen. Dit is een bodembedekker met mooie blauwe bloempjes. Bijen, hommels, vlinders, kevers, torren en andere geleedpotigen voelen zich helemaal thuis tussen het zenegroen. En dus de vogels ook, want die weten wel waar voedsel te vinden is.

Ben je op zoek naar nog meer biologische tuinplanten die goed zijn voor de hommels en wilde bijen in je tuin? Bekijk dan dit overzicht van inheemse biologische tuinplanten op Vivara.nl. Deze gespecialiseerde webshop biedt een groot aantal biologische tuinplanten aan. Ook kun je er andere dingen voor de groene tuin aanschaffen, zoals bijvoorbeeld nestkastjes en insectenhotels.

de beste duurzame tuinplanten voor hommels en wilde bijen

Op naar een duurzame tuin

Op welke manieren kun je de tuin nog meer verduurzamen? Lees ook mijn andere artikelen over dit thema:

De beste duurzame tuinplanten voor op zandgrond
De beste duurzame tuinplanten voor op kleigrond
Zes voordelen van een groen dak
Zeven manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen