De beste compactcamera’s om vogels te filmen (en fotograferen)

Toen ik begon met vogels filmen, koos ik ervoor om met een compact camera te filmen. Dit type camera is relatief goedkoop en de camera beschikt over een vaste lens met een grote zoom. Je kunt de lens dus niet verwisselen. Het grote voordeel is dat je geen aparte lenzen hoeft aan te schaffen. Een ander voordeel is dat een compact camera in de regel relatief licht van gewicht is. Het nadeel is dat je foto’s en filmbeelden nooit van professionele kwaliteit worden. Daarvoor is de sensor te klein. Maar voor eigen gebruik, om je herinneringen vast te leggen, is het gebruik van een compact camera prima geschikt.

In dit overzicht vind je de beste compact camera’s om vogels te filmen en te fotograferen. Heel groot is het aanbod eerlijk gezegd niet. Ik kom in overzichten op andere websites wel een groter aanbod tegen, maar die overzichten bevatten vaak ook compact camera’s met een kleinere zoom. Een compact camera met een te kleine zoom zou ik eerlijk gezegd niet overwegen. Ik vind dat een compact camera past goed te gebruiken is om vogels te fotograferen of te filmen met een zoom met een equivalent van 600 millimeter. Dan vallen eerlijk gezegd heel veel modellen af en blijven onderstaande modellen over. Lees zeker ook mijn conclusie onder aan deze pagina.

PS.
Voor prijsinformatie klik je op de oranje buttons met Meer informatie. Prijzen fluctueren regelmatig dus die vermeld ik hier nier.

Mijn overzicht van beste compactcamera’s om vogels te filmen:

#1. Nikon Coolpix P1000

De Nikon Coolpix P1000 kun je met recht ‘een beest van een camera’ noemen. Dit is een geweldige compactcamera om vogels te filmen voor iedereen die voorbij de horizon wil gaan, letterlijk en figuurlijk! Allereerst vanwege het enorme lensbereik van 3.000 millimeter. Dat is natuurlijk fabuleus. Verder kun je 4K-filmpjes maken en foto’s maken in RAW. De prijs ligt iets boven de duizend euro, maar dat lijkt me voor deze kwaliteit een heel redelijke prijs. Hij is wel behoorlijk zwaar, je zult er dus ook een heel stevig statief bij moeten aanschaffen, zeker wanneer je ermee wilt gaan filmen. Zoom je 100% in, dan is hij hypergevoelig voor trilling. Je hebt dan een stevig statief nodig. Maar werkelijk een fantastische camera!

#2.  Nikon Coolpix P950

De Nikon Coolpix P950 is het kleine broertje van het model hierboven. Dit model is al geruime tijd op de markt en eerlijk gezegd vraag ik me wel eens af waarom ik dit model destijds niet heb aangeschaft. Het lensbereik ligt met 2.000 millimeter een stuk boven dat van mijn camera.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x en dat staat gelijk aan maar liefst 2.000 millimeter! Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. Filmen kun je ook in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en de andere hoogwaardige eigenschappen.

#3. Sony Cybershot DSC-RX10 IV 

De meeste compactcamera’s beschikken over een niet al te grote sensor. Dat is een van de redenen waarom ze het afleggen tegen een spiegelreflex. De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is de grote uitzondering. Dit model beschikt over een grotere en uitstekende sensor. De lens is van een hoogwaardige kwaliteit: Zeiss Vario Sonnar T+ 24-600mm f/2.4-4.0 zoomlens. En filmen kan in 4K. Een nadeel is dat het zoombereik beperkt is tot 600 millimeter. En dat de prijs fors hoger ligt dan alle andere modellen in dit overzicht.

Canon SX70 HS beste compact camera om vogels te fotograferen

#4. Canon SX70 HS 

De Canon SX70 HS is een betaalbare compact camera van Canon met een zoom tot 65 keer. Daarmee kun je ook uitstekend vogels fotograferen en filmen. Met deze camera kun je ook in 4K filmen. Fotograferen doe je in jpeg-formaat én in RAW. Het display klapt bovendien ook naar de zijkant open waardoor je met deze camera ook kunt vloggen. Vanwege deze eigenschappen vind ik de Canon SX70 HS een prima optie voor mensen die beschikken over een beperkt budget of voor mensen die niet met een zware systeemcamera willen sjouwen.

Conclusies

  • Ben je op zoek naar de allerbeste compactcamera om vogels te filmen, richt je van op de Nikon Coolpix P1000.
  • Zelf zou ik nu kiezen voor de Nikon Coolpix P950 vanwege de combinatie van lager gewicht, de uitmuntende zoom en andere geweldige technische eigenschappen.
  • Heb je een beperkt budget dan is de Canon SX70 HS  een meer dan uitstekende optie.
  • Wil je naast filmen ook goede kwaliteit foto’s kunnen schieten, dan is de Sony Cybershot DSC-RX10 IV de beste optie. Tevens ook de duurste en dan zou ik ook overwegen om eens te vergelijken met een systeemcamera met APS-C lens.