De beste compactcamera’s om vogels te filmen (en fotograferen)

Wie mijn website wat langer volgt, weet dat ik mijn filmpjes schiet met de  Sony Cybershot DSC-HX400V. Dit is een zogenaamde compactcamera, wat zeggen wil dat camera en zoomlens één geheel vormen. Je kunt de lens dus niet verwisselen. Ik ben nog altijd erg content met deze camera. Het lensbereik is maar liefst 1.200 millimeter en om te filmen is dat prima. Televisie-programma Vroege vogels heeft nu een paar keer filmmateriaal van me verwerkt in haar programma. Dat geeft dus wel aan dat de beeldkwaliteit wel in orde is (mits de omstandigheden én de filmer op dat moment ook een beetje meewerken uiteraard). Voor fotografie ligt het een slag anders. Wil je hoogwaardige foto’s maken, richt jezelf dan op een goede spiegelreflex.

Maar goed, mijn uitgangspunt is dus het maken van filmpjes in de natuur. Van vogels, liefst heel dichtbij. Maar ook van insecten, soms een plant of paddenstoel. Mijn Sony schafte ik een paar jaar geleden aan, en de ontwikkelingen zijn ondertussen doorgegaan. Tijd om weer eens na te gaan wat de beste compactcamera’s om vogels te filmen zijn van dit moment.

Mijn overzicht van beste compactcamera’s om vogels te filmen:

#1. Nikon Coolpix P1000

De Nikon Coolpix P1000 kun je met recht ‘een beest van een camera’ noemen. Dit is een geweldige compactcamera om vogels te filmen voor iedereen die voorbij de horizon wil gaan, letterlijk en figuurlijk! Allereerst vanwege het enorme lensbereik van 3.000 millimeter. Dat is natuurlijk fabuleus. Verder kun je 4K-filmpjes maken en foto’s maken in RAW. De prijs ligt iets boven de duizend euro, maar dat lijkt me voor deze kwaliteit een heel redelijke prijs. Hij is wel behoorlijk zwaar, je zult er dus ook een heel stevig statief bij moeten aanschaffen, zeker wanneer je ermee wilt gaan filmen. Zoom je 100% in, dan is hij hypergevoelig voor trilling. Maar werkelijk een fantastische camera!

#2.  Nikon Coolpix P950

De Nikon Coolpix P950 is het kleine broertje van het model hierboven. Dit model is al geruime tijd op de markt en eerlijk gezegd vraag ik me wel eens af waarom ik dit model destijds niet heb aangeschaft. Het lensbereik ligt met 2.000 millimeter een stuk boven dat van mijn camera.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x en dat staat gelijk aan maar liefst 2.000 millimeter! Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en de andere hoogwaardige eigenschappen.

#3. Sony Cybershot DSC-RX10 IV 

De meeste compactcamera’s beschikken over een niet al te grote sensor. Dat is een van de redenen waarom ze het afleggen tegen een spiegelreflex. De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is de grote uitzondering. Dit model beschikt over een full frame sensor en dat is beregoed voor een compactcamera. De lens is van een hoogwaardige kwaliteit: Zeiss Vario Sonnar T+ 24-600mm f/2.4-4.0 zoomlens. En filmen kan in 4K. Een nadeel is dat het zoombereik beperkt is tot 600 millimeter. En dat de prijs fors hoger ligt dan alle andere modellen in dit overzicht. Niettemin een camera die ik graag in mijn handen zou willen hebben.

#4. Sony Cybershot DSC-HX400V 

Over mijn huidige camera heb ik hierboven al het een en ander aangegeven. Met een lensbereik van 1.200 millimeter en een schappelijke prijs van nog geen vierhonderd euro vind ik dit nog altijd een heel goede optie om vogels mee te filmen. Ik durf te stellen dat ik de helft van het aantal functies niet benut, dus voor mij valt er nog veel meer uit de camera ‘te halen’. Om te filmen gewoon een heerlijke camera.

#5. Panasonic Lumix DMC-FZ82 

De Panasonic Lumix DMC-FZ82  werd bekroond met de  prestigieuze TIPA-Award 2017 voor de beste superzoom. En inderdaad, ook deze camera biedt een lensbereik tot 1.200 millimeter. Filmen kan (met een paar beperkingen) in 4K. Kies je voor een kleiner formaat film, dan kun je zelfs in 120 en 240 fps filmen. Gewoon een leuke camera en ook nog eens voor een héél schappelijke prijs. En daarmee is het ook een heel geschikt instapmodel voor kinderen die willen beginnen met fotograferen of filmen.

Ik concludeer naar aanleiding van bovenstaand overzicht:

  • Ben je op zoek naar de allerbeste compactcamera om vogels te filmen, richt je van op de Nikon Coolpix P1000.
  • Zelf zou ik nu kiezen voor de Nikon Coolpix P950 vanwege de combinatie van lager gewicht, de uitmuntende zoom en andere geweldige technische eigenschappen.
  • Heb je een beperkt budget dan is de Panasonic Lumix DMC-FZ82  een meer dan uitstekende optie. Dit vind ik ook een heel goed instapmodel voor kinderen.
  • Wil je naast filmen ook goede kwaliteit foto’s kunnen schieten, dan is de Sony Cybershot DSC-RX10 IV de beste optie. Tevens ook de duurste en dan zou ik altijd vergelijken met een spiegelreflex.