De beste bomen en struiken voor tuinvogels

In mijn overzicht over hoe je tuinvogels naar je tuin kunt lokken ontdek je praktische tips om diverse vogelsoorten in je tuin te verwelkomen. De rode draad in al die tips is dat je groen in je tuin hebt. Behoud de bomen en struiken, of plant die aan. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste bomen en struiken voor tuinvogels? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat de volgende bomen en struiken als een magneet werken op vogels (of op een bepaalde vogelsoort).

De beste bomen en struiken voor tuinvogels

Taxus

Mijn overzicht begint met een ietwat omstreden boom: de taxus. Omstreden, omdat de besjes en takken zeer giftig zijn. Je kunt het rode vruchtvlees van de besjes best per ongeluk binnen krijgen, maar zodra je de pitjes gaat doorbijten, gaat het minder goed met je. Ik vind het daarom niet de meest optimale boom als er vaak kinderen in je tuin spelen. Zeker kleine kinderen willen nog wel eens iets in de mond stoppen…

Maar de taxus is ondertussen wel een ontzettend goede boom om bepaalde vogels naar je tuin te lokken. Met name goudhaantjes en vuurgoudhaantjes houden van naaldbomen en zeker ook van de taxus. Ze zoeken in najaar en winter naar insecten in de altijd groene takken. Ook andere mezensoorten houden zich in de taxus op.

Els

De els is een boom die heel veel vogels aantrekt. De elzenpropjes werken als een magneet op vinkachtigen als putter, sijs, barmsijs en de ‘gewone’ vink. De boomkruiper zoekt in de bast naar voedsel. Verschillende mezensoorten doorzoeken de boom op insecten.

De gewone vlier

De vlier is misschien een struik die je zo snel niet in je tuin plant. Maar ik zou het toch eens uitproberen als je er de ruimte voor hebt. In het voorjaar geniet je van de prachtige schermbloemen die insecten aantrekken. De bloemen geuren bovendien heerlijk zoet. In het najaar zijn de bloemen veranderd in blauwzwarte besjes die allerlei zangvogels aantrekken. Merel, zanglijster en spreeuw natuurlijk. Maar wist je dat ook de tuinfluiter en zwartkop van de besjes eten?

Klimop

De (struik)klimop is ook een heerlijke struik om in je tuin aan te planten. Hij is het hele jaar groen en de besjes hangen er tot diep in de winter. Daarmee is het een struik die ook in de winter bezocht wordt door lijsterachtigen. De bloesem trekt op zijn beurt weer heel veel insecten aan die ook weer vogels aantrekken. En in de klimop vinden vogels een schuilplaats en gelegenheid om te nestelen. Hang bijvoorbeeld eens een nestkast op tussen de klimop…

Klimhortensia

Wat voor de klimop geldt, geldt eigenlijk ook voor de klimhortensia. De bloemen trekken insecten aan die op hun beurt vogels aantrekken. Tussen de dichte, groene takken vinden tuinvogels een schuilplaats en een plaats om te nestelen. Vooral huismussen houden wel van zo’n dichte struik tegen de gevel.

Hulst

De hulst is één van de meest populaire struiken in de tuin. Hij is het hele jaar groen en in de winter draagt hij prachtige rode besjes waarmee je fraaie kerststukjes kunt maken. De besjes die daarna nog aan de struik hangen, dienen als voedsel van vogels als merel, zanglijster en koperwiek. Heb je geluk dat er een invasie is van pestvogels, dan heb je kans dat er een pestvogel in je hulst opduikt.

Lijsterbes

Dit is een klassieke vogelboom: de lijsterbes. Zoals de naam al zegt, trekt hij met zijn oranje besjes vooral lijsters aan. De merel, zanglijster en koperwiek.

Meidoorn

Een struik die je zeker kunt overwegen, is de meidoorn. Dit is één van de meest dankbare struiken voor tuinvogels. Tussen de dichte takken nestelen tal van vogels. De witte bloemen geuren niet alleen heel zoet, ze trekken ook allerlei insecten aan, waaronder prachtige vlinders. Zijn de besjes rijp, dan duiken er opeens allerlei besseneters op in de struik. Meest lijsterachtigen, maar ook andere liefhebbers van besjes. Let op dat je een inheemse meidoornsoort aanschaft. Die sluit helemaal aan op het leefritme van onze tuinvogels.

De berk

Ook de berk werkt als een magneet op tuinvogels. Hoeveel vogelsoorten ik inmiddels in de berk van onze buren heb gezien? Pimpelmees, koolmees, staartmees, boomkruiper, Turkse tortel, kauw, ekster, merel, sijs, putter en vink. Heb je ruimte voor een berk, plant hem dan zeker aan!

Praktische tips voor een groene tuin

Een groene tuin is voor alles en iedereen een weldaad. Voor jou als tuinliefhebber bieden struiken en bomen veel voordelen. Ik noem er een paar: ze zorgen voor schaduw en koelte op hete zomerdagen. De filteren fijnstof uit de lucht. De bloemen geuren heerlijk. Bomen dempen het lawaai van het verkeer. En de kleur groen blijkt een goede invloed te hebben op onze mentale toestand.

Dat een groene tuin voor de biodiversiteit van groot belang is, dat weten we allemaal. Vogels zullen je tuin weten te vinden op zoek naar voedsel, een schuilplaats of nestgelegenheid. Egels scharrelen tussen de bladeren op zoek naar insecten en slakken. Insecten zoeken naar nectar op de bloemen, of schuilen onder de bladeren of tussen de bast. Leg je ook nog een vijver(tje) aan, dan profiteren ook de amfibieën en waterinsecten. Let op dat je geen visjes in je vijver introduceert. Die eten de eitjes van amfibieën op. Een groene tuin is eigenlijk een natuurgebied in het klein.

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar praktische tips voor een groene tuin, lees dan mijn recensies van tuinboeken eens. Er verschijnen zo veel inspirerende boeken voor tuinliefhebbers, je zou er keuzestress van krijgen. Maar dat betekent ook dat er voor iedereen wel een geschikt tuinboek te vinden is. Veel plezier in de tuin en geniet van al het leven dat gonst rond je huis!

Andere bomen en struiken die je tuin tot een feest maken

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere bomen en struiken die je als natuurliefhebber in je tuin kunt aanplanten. Je geniet van het groen, de bloesem en de vruchten. En van de insecten en vogels die op deze natuurpracht afkomen. Ben je op zoek naar meer struiken en bomen waarmee je insecten en vogels naar je tuin kunt lokken, lees dan ook deze artikelen:

De vier voordelen van een krentenboom
De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn