beste 4k systeemcamera om te filmen Panasonic Lumix DC-GH5S klein

De beste 4k systeemcamera’s om te filmen

Filmen met 4k staat hoog op mijn verlanglijstje, maar ik werd gewaarschuwd. Zodra ik overstap op een 4k camera moet ik ook andere investeringen doen. Vooral in laptop en software. Want het monteren van 4k opnamen vergt veel meer power dan het bewerken van full hd. En toen kwam ik een artikel tegen over vier powercamera’s die op en top zijn ontworpen om ermee te filmen in 4k. In dit artikel bespreek ik daarom de beste 4k systeemcamera’s om mee te filmen.

Beste 4k systeemcamera’s om mee te filmen

Het voordeel van deze 4k systeemcamera’s is dat je voor elke situatie een objectief kunt gebruiken. Het zijn stuk voor stuk powercamera’s om mee te filmen. Fotograferen kun je er ook mee, maar dan zijn ze niet altijd op hun best. Sommige modellen wel trouwens, want er staan ook een paar allround camera’s in dit overzicht. Het zijn zogenaamde spiegelloze systeemcamera’s. Geen spiegel en dus kijkt je naar het LCD-scherm of door de elektronische viewfinder. Het voordeel hiervan is dat de camera een stuk compacter is, want spiegelloos betekent ook: minder techniek vereist. Wat zijn nu de beste 4k systeemcamera’s om mee te filmen? Het lijken modellen te zijn van Panasonic, Sony, Nikon en Fujifilm. Hieronder een korte introductie. Het zijn trouwens niet de goedkoopste modellen. De goedkoopste kost iets minder dan € 1.500, de duurste gaat richting de € 2.500.

beste 4k systeemcamera om te filmen Panasonic Lumix DC-GH5S

1. Panasonic Lumix DC-GH5S

De Panasonic Lumix DC-GH5S is een powercamera waarmee je zelfs onder moeilijke omstandigheden kunt filmen. Strenge vorst kan hij aan, maar ook een gebrek aan licht. Je kunt filmen in 4k Cinema op 50/60 fps. Wordt beschouwd als de beste keuze in zijn prijsklasse. Wel word je geadviseerd met echte video-objectieven te werken en daar hangt ook een prijskaartje aan.

Waar blinkt de Panasonic GH5S in uit?
4K 60p/50p opnames in Cinema 4K (4096×2160)
4:2:2 10-bits opnames
Full-HD in 240fps
4K-foto in 60, 30 en 12fps
Ruisonderdrukking bij hoge ISO


beste 4k systeemcamera om te filmen Sony Alpha A7 III

2. Sony Alpha A7R III

De Sony Alpha A7 III is een uitstekende foto- én videocamera. Ook deze camera functioneert nog prima in duistere omstandigheden. Waar deze camera echt in excelleert is de autofocus. Die is razendsnel. De Sony Alpha A7 III heeft een van de snelste automatische scherpstellingen in zijn prijsklasse.

De belangrijke kenmerken van de Sony Alpha A7 III zijn:
Fullframe 24.2 megapixel CMOS-sensor
Razendsnel autofocussysteem met 693 fasedetectie AF-punten
De in-body vijf-assige beeldstabilisatie compenseert vijf stops
Maak UHD 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
2280mAh accu voor het vastleggen van wel 710 foto’s
Schiet 10 foto’s per seconde in normale én stille modus


beste 4k systeemcamera om te filmen Nikon Z6 systeemcamera

3. Nikon Z6 systeemcamera

Ook de Nikon Z6 is een 4k systeemcamera waarmee je zowel kunt fotograferen als filmen in een uitstekende kwaliteit. Ik focus in dit artikel op video. De Nikon Z6 filmt 4k tot 30 fps. Ik lees in tests dat je voor de prijs (die in ogen nog altijd behoorlijk is) het niveau evenaart van professionele camcorders die tot drie keer zoveel kosten. Voor fans van Nikon dus een heel goede optie als je 4k wilt filmen en daarbij ook nog eens perfecte foto’s wilt schieten.

De belangrijkste hoogtepunten van de Nikon Z6:
Full frame 24.5 megapixel sensor
Expeed 6 beeldprocessor
ISO-bereik van 100-51.200
5-assige VR in 5 stops
273 AF-punten
Continu fotograferen met 12 beelden per seconde
Elektronische viewfinder met 3.6 miljoen beeldpunten
Nieuwe 55mm Z-vatting


Sony Alpha A9 systeemcamera Body

Sony Alpha A9

De Sony Alpha A9 is een veelgeroemde systeemcamera. Deze 4k systeemcamera wordt geroemd als een fantastische camera voor fotografen en filmers die op zoek zijn naar maximale kwaliteit. Het is een echte snelheidsduivel. De beeldkwaliteit is superieur. De full frame sensor garandeert je dat je de kleinste details haarscherp ziet. Het duurste model in dit overzicht.

Kenmerken van de Sony Alpha A9:
Zéér geavanceerde camera die uitblinkt bij het filmen van snel bewegende onderwerpen.
Voorzien van 5-assige beeldstabilisatie
Met haarscherp kantelbaar touchscreen