de asbij andrena cineraria

De asbij

Deze had je nog van me tegoed. Alweer een twee maanden geleden was ik op vakantie in Picardië, aan de Franse kust. Op een zomerse lentedag wandelden we over de kliffen en kwam ik op een paardenbloem een bij tegen die ik nog nooit eerder had gezien. Of waar ik nooit eerder op lette, want hij blijkt zo zeldzaam niet te zijn. Daar niet, en ook in Nederland niet. Het bleek namelijk een asbij.

In de Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen lees ik dat de asbij van half maart tot half juni vliegt. En dat hij een groot aantal voorjaarsbloeiers bezoekt, waaronder composieten. Welnu, de paardenbloem mag je gerust een van de bekendste composieten noemen. 
‘Vrouwtje valt op door kaal en glimmend, soms blauw reflecterend achterlijf, zwart-met-grijs behaard borststuk, wit behaard gezicht en vrijwel zwart behaarde achterpoten,’ lees ik in de veldgids. Het aardige is dat op de voorkant van de veldgids volgens mij een asbij prijkt.

Toen ik tijdens de wandeling verder speurde naar bijen, kwam ik de asbij (waarvan ik de naam toen nog niet wist), talloze keren tegen. Inderdaad, gelukkig niet zeldzaam, maar wel een heel andere bij dan ik gewend was te zien. En daarom heb ik hem gefilmd.


Leestip

veldgids bijen voor Nederland en VlaanderenNaast de honingbij leven er in Nederland en Vlaanderen honderden soorten wilde bijen. Samen zorgen die voor de bestuiving van planten in natuur en landbouw. In de praktische Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen van Steven Falk en Richard Lewington staan 272 bijensoorten. Met uitgebreide informatie over hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat.


Bekijk hier het filmpje van de asbij:

De beste verrekijkers om insecten te kijken: