De Alblasserwaard komt weer enigszins tot leven

De beste manier om de natuur te ‘proeven’ is om naar buiten te laten gaan. Ik betrap mezelf er nogal eens op dat ik te veel in de auto zit. Filmen vanuit de auto is ideaal. Mijn voertuig is mijn privé-vogelkijkhut. Maar het grommen van de motor slokt alle vogelgeluiden op. Hoeveel vogels ben ik in mijn leven al onwetend voorbij gereden? En dus vandaag een fietsrondje naar de Donkse Laagten. De grutto, vooral die, en de purperreiger, die wilde ik filmen. De purperreiger die ik zag bleef te ver weg. De grutto’s die ik zag kwamen wel binnen bereik.

Het valt me op dat rond de Donkse Laagten de boeren flink hun best doen voor de grutto. Hele percelen wachten nog op een eerste maaibeurt. En op andere percelen is duidelijk te zien dat de maaimachine een paar vierkante meter heeft overgeslagen. Of dat een complete strook nog fier overeind staat. Dat is om de nesten van weidevogels te besparen, kan niet anders.

Over die nesten gesproken, of beter: de zichtbare resultaten ervan. Ik was het dorp nog niet uit, of ik zag de eerste kievitskuikens over een akker struinen. En in de Geerweg stoven overal grutto’s uit het hoge gras. Ik hoefde maar even af te remmen of een alarmerende langpoot stoof omhoog, vaak gevolgd door een tweede. Dat duidt op kuikens. Onzichtbaar in het hoge gras.

(Artikel gaat onder de foto’s verder).

(Vervolg artikel:)

Gelukkig kon ik ook vandaag weer een cliché-filmpje schieten: grutto op paal. Ik zat op hooguit vijf meter en hij hield me nauwlettend in de gaten. De kikkers in de sloot kwamen ook tot leven. En een paar meter van de grutto-op-paal liep een tweede grutto, waarschijnlijk met jong grut.

Vandaag dus een pluim naar de boeren die zich inzetten voor het wel en wee van de grutto’s in de Alblasserwaard. Ik heb de indruk dat ik nu op meer percelen grutto’s zie dan voorgaande jaren. Het later maaien lijkt dus zijn vruchten af te werpen. Ik vermoed dat het aantal broedparen van de grutto (en andere weidevogels) wordt geteld, wie weet wordt die informatie later dit jaar bekend.

Komt bij dat ik meen te zien dat de bermen ook duurzaam worden gemaaid. Een meter maaien en de rest laten staan. En dat is goed voor de insecten, en daarmee ook voor insecteneters zoals de grutto.

Grutto in de Alblasserwaard

De beste vlindergidsen van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]