De 10 beste onkruidplanten voor insecten

Een artikel dat je misschien liever niet leest. Onkruid is onder tuiniers niet geliefd. Maar wist je dat sommige onkruidplanten niet alleen heel mooi zijn, maar ook heel nuttig? Ze zijn eetbaar, hebben geneeskrachtige eigenschappen of zijn heel belangrijk voor insecten. Welnu, dat laatste heeft mijn grootste belangstelling. Want met veel insecten gaat het in ons land helemaal niet goed. En dat betekent dat de biodiversiteit in ons land nog verder dreigt af te nemen. Ter vergelijk: ik genoot vorige week van een vakantie in Frankrijk en de voorruit van mijn auto zit helemaal voor kapotgereden insecten. Kom daar eens om in Nederland. Om insecten toch een kans te geven, kun je sommige onkruidplanten best een plekje geven in je tuin. Daarom in dit artikel: de 10 beste onkruidplanten voor insecten.

De 10 beste onkruidplanten voor insecten

#1. Brandnetel
brandnetel uitsnede

Een van de belangrijkste planten voor rupsen is de brandnetel. Deze plant is zeer algemeen. Hij groeit op voedselrijke grond. Dagvlinders als dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder, atalanta en gehakkelde aurelia leggen hun eitjes op de brandnetel. Ook een aantal soorten sprinkhanen, kevers en andere insecten eten van de bladeren. Een heel nuttige plant dus. Terecht op nummer 1 in de top 10 beste onkruidplanten voor insecten. Laat in een achteraf hoekje in de tuin een paar brandnetels staan. Het hoeft echt geen hele brandnetelzee te zijn.

#2. Akkerdistel
akkerdistel uitsnede

De akkerdistel is een gevreesd onkruid, omdat deze plant zo lastig te bestrijden valt. Op onbewerkte grond breidt de akkerdistel zich heel snel uit. De nectar van de akkerdistel bevat heel veel suiker en is eenvoudig te nuttigen. Hommels, bijen en zweefvliegen waarderen de bloemen enorm. Ik weet het, het druist tegen je gevoel in, maar een akkerdistel is zo gek nog niet. Wel in goed in toom houden, want anders wordt het een hardnekkige woekeraar.

Drie boeken over natuurlijk tuinieren:

#3. Bergcentaurie

Of dit een onkruid is of niet, moet je zelf maar bepalen. Hij is namelijk ook in tuincentra te koop. Hij wordt pas onkruid als hij verwildert. Dan woekert hij dat het een lieve lust is. En dat is goed nieuws voor bijen en hommels, want de blauwe bloemen oefenen een grote aantrekkingskracht op hen uit. Zou je de bergcentaurie in het zaad laten schieten, dan zul je er verschillende soorten zangvogels mee lokken.

#4. Canadse guldenroede

Met deze plant moet je echt goed uitkijken. Canadese guldenroede zaait zich namelijk overvloedig uit. En verdringt daardoor inheemse planten. In Zwitserland geldt daarom een verbod op deze plant. Toch is deze plant een echt insectenkanon. Hij trekt dagvlinders, bijen, hommels, zweefvliegen aan met zijn nectar- en stuifmeelrijke bloemen. Ben je een wat slordige tuinier, kies dan liever voor Echte guldenroede. Deze inheemse plant is even waardevol voor insecten, maar vormt geen bedreiging voor inheemse planten.

#5. Gewoon biggenkruid

Gewoon biggenkruid lijkt sterk op de paardenbloem. De bloemen zijn op warme, zonnige dagen geopend en lokken dan insecten aan.

#6. Kruidkruid

Een lastige klant in menige tuin. Het kruiskruid vormt gedurende het hele jaar veel zaad. Hij woekert dus spontaan in het rond. Bijen en zweefvliegen weten de bloemen echter zeer te waarderen.

#7. Madeliefje
madelief uitsnede

Het madeliefje bloeit vrijwel het hele jaar rond. En is daarmee ook belangrijk in seizoenen waarin maar weinig andere planten tot bloei komen. Op een warme najaarsdag, lentedag of zelfs winterdag bieden bloeiende madeliefjes voedsel aan bijen, hommels, vliegen en zweefvliegen. Het leuke is dat het madeliefje nauwelijks een plaag te noemen valt.

#8. Paardenbloem

Elke bloem van de paardenbloem produceert een paar duizend zaadjes. Het kan dus hard gaan met de paardenbloem. Voor de nette tuinier dus een vreselijke plant. Maar voor bijen, kevers, vlinders, zweefvliegen en hommels een heerlijke plant. Overigens zijn de bladeren van de paardenbloem ook voor ons mensen eetbaar. Lekker in salades!

Creëer een tuin vol leven met diervriendelijke planten van Vivara
#9. Spoorbloem

Bloeit in de zomer en lokt dan de o zo geliefde kolibrievlinder aan. Ik zou zeggen: zeker aanplanten.

#10. Stalkaars

De geneeskrachtige bloemen van de stalkaars lokken massa’s bijen, kevers, zweefvliegen, hommels en vlinders aan. Een aantal vlinders legt hun eitjes op de plant waaronder parelmoervlinders. En solitair levende bijen de haren op de planten voor hun nest. Buitengewoon nuttige plant voor insecten dus. Ik pleit voor een spoor van stalkaarsen in ons land. Als we daarmee een paar soorten parelmoervlinders kunnen dienen, dan is dat goud waard.

Boek en zaadmengels

jako van gorsel met verrekijker

Een overzicht  van de 10 beste onkruidplanten voor insecten is natuurlijk maar beperkt. Wil je meer planten ontdekken die heel nuttig zijn voor insecten, lees dan het boek Kruid of onkruid van Bärbel Oftring. In dit boek lees je alles over planten die zich zowel als geliefd kruid of verafschuwd onkruid kunnen ontpoppen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de insecten in je tuin actief een handje te helpen door het zaaien van inheemse bloemenmengsels. Zulke mengsels bevatten louter inheemse planten en bloeien in de regel vaak van voorjaar tot najaar.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!