Dagvlinders kijken in de Eifel

In het Pinksterweekend van 2022 bezochten we de Eifel om er naar dagvlinders te zoeken. We verbleven in Monschau, één van de oudste steden van Duitsland. In het nabijgeleden Perlenbachtal en Fuhrtsbachtal maakten we op de enige zonnige dag dat weekend een mooie wandeling. Natuurgebied Perlenbach-Fuhrtsbachtal is één van de beste gebieden in de Eifel om de ringoogparelmoervlinder, blauwe vuurvlinder en een aantal andere dagvlinders te zien.

Bereikbaarheid en route

Het voordeel van de omgeving van Monschau dat het vanuit Nederland goed en snel te bereiken is. Heb je eenmaal Zuid-Limburg verlaten, dan is het nog maar een half uurtje rijden (zonder files). Deze omgeving leent zich natuurlijk ook prima voor een weekendje weg, of nog langer. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Natuurgebied Perlenbach-Fuhrtsbachtal is vervolgens eenvoudig te bereiken. Komende vanuit de richting Monschau rij je naar Höfen. Je rijdt door Höfen en zodra je het dorp verlaat, ben je op de Mühlenweg. Voor de brug bij de Höfener Mühle bevindt zich aan je linkerhand een parkeerplaats. Hier parkeer je en je wandelt naar de brug. Voor de brug links begint het wandelpad. Je wandelt langs de Perlenbach stroomopwaarts. Je maakt hier kans op de waterspreeuw, die ik hier tijdens onze wandeling echter niet heb gezien. Je blijft stroomopwaarts wandelen tot je een stenen brug bereikt, je bent hier bij het zogenaamde Am Holländerhäuschen (staat vermeld op één van de bordjes tegen de bosrand aan de andere kant van de brug). Je gaat hier rechtsaf. Je volgt nu de Perlenbach.

In het dal dat je als eerste doorkruist, speur je in de bramen en op de brem naar groentjes. Op de weilanden die je even later bereikt, groeit adderwortel, een plant met een roze, pluimachtige bloem. Op deze bloem foerageren ringoogparelmoervlinder en blauwe vuurvlinder. Tijdens onze wandeling bloeiden de adderwortels en stonden ze pal naast het wandelpad. De vlinders lieten zich prima bekijken en fotograferen. Op de delen van het pad die flink opwarmen in de zon maak je kans op tweekleurig hooibeestje. De twee exemplaren die ik zag, waren mij te snel af. Helaas heb ik geen purperstreepparelmoervlinder, groot geaderd witje, bont dikkopje of rode vuurvlinder gezien. Deze komen hier echter wel voor. Waarschijnlijk was onze zomerse dag niet zomers genoeg. Wel zag ik nog klein geaderd witje, kleine vos, dagpauwoog en oranjetipje.

Op een gegeven moment kom je een houten brug tegen. Steek je deze brug over, dan moet je kiezen: linksaf of rechtsaf. Wij kozen voor rechtsaf, terug naar de Höfener Mühle. Je passeert weer wat bloemenweiden en verderop loop je door het bos. Eerlijk gezegd vond ik het met de vogels een beetje matig. Zwarte mees, goudvink, goudhaan, roodborst en zwartkop lieten zich horen of in een flits zien. Een boompieper zong vanuit de top van een boom. Een buizerd zweefde boven de bosrand. En dat was het wel die dag.

Echter: het Pinksterweekend dat wij in de Eifel waren, was buitengewoon regenachtig en winderig. Niet ideaal voor dagvlinders en ook niet voor de vogels. Ik las op Facebook berichten van mensen die een week later in Natuurgebied Perlenbach-Fuhrtsbachtal hebben gewandeld, en die zagen maar liefst 24 soorten dagvlinders. Daar kun je mee thuis komen! Conclusie: je kunt Natuurgebied Perlenbach-Fuhrtsbachtal het beste bezoeken in juni, als er gedurende een paar dagen zonnig weer wordt afgegeven. Stippel vooraf je dagroutes uit. Op Google staan de wandelpaden goed aangegeven. Je kunt het stroomgebied van de Perlenbach uitkammen, maar je kunt natuurlijk ook het Fuhrtsbachtal verkennen. En hoe dieper je het Perlenbachtal inwandelt, hoe dichter je bij de grens tussen België en Duitsland komt. Voor een uitgebreide beschrijving van ‘mijn’ wandeling mét beschrijvingen van de flora in het gebied, open je deze uitgebreide beschrijving van een wandelroute door Natuurgebied Perlenbach-Fuhrtsbachtal. Hier heb ik zelf veel aan gehad.

Vogels die ik in de omgeving van Monschau heb gezien: rode wouw, buizerd, torenvalk, glanskop, zwarte mees, koolmees, pimpelmees, goudhaantje, vink, putter, groenling, kneu, goudvink, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, roodstaart, boomkruiper, kramsvogel, zanglijster, merel, zwartkop, boompieper. En vast nog wel een paar andere soorten. Het weer zat niet mee: twee van de drie dagen regende het vrijwel de hele dag.

Praktische informatie over deze wandelroute

argusvlinder uitsnede
  • De korte route is ongeveer 10 kilometer. Je kunt de lange route naar eigen inzicht langer maken.
  • De wandelpaden zijn voor het grootste deel vlak en verhard door kiezels. Het eerste deel van het wandelpad voert je door het bos. Hier is het pad onverhard en wordt het doorsneden door boomwortels.
  • Van steile hellingen is nauwelijks sprake.
  • Horeca is in het natuurgebied niet aanwezig.
  • Regelmatig kom je bankjes of een picknicktafel tegen.

Filmpje van de dagvlinders die ik hier zag: