Dagvlinders in de Vanoise

Gisteravond waren we weer terug uit Frankrijk. De afgelopen twee weken brachten we door op twee verschillende plaatsen: de Vanoise en de Gorges du Tarn. De Vanoise is een prachtig deel van de Franse Alpen, gelegen tegen de grens met Italië. Het is bij uitstek een gebied om in de zomers dagvlinders te kijken. De Gorges du Tarn liggen een goede vierhonderd kilometer verderop, in de Cévennen. Ook dit is een bergachtige regio, maar de bergen zijn hier veel en veel ouder. Hier geen spitse toppen, maar afgeplatte stukken aardkorst en de geweldige causses, hoogvlakten waar het landschap nog kleinschalig is ingericht. En omdat het zo zuidelijk gelegen is, vind je hier weer heel andere soorten.

Zowel in de Vanoise als in de Gorges du Tarn verbleven we op een camping van Huttopia. En beide campings bleken een uitstekende uitvalsbasis om dagvlinders te kijken. Sterker nog: op en rond de campings zelf ontdekte ik veel bijzondere vlinders, waaronder een behoorlijk aantal nieuwe soorten.

Mijn aandacht was vooral gericht op vlinders. In hartje zomer houden de meeste zangvogels zich gedeisd. Alleen vroeg in de ochtend zijn ze actief en nog een beetje zichtbaar. Later op de dag houden ze zich schuil in het gebladerte. Geen wonder: ze zijn in de rui en verwisselen hun veren. Ze kunnen dan minder goed vliegen en zijn dan extra kwetsbaar voor roofvogels. Dan kun je maar beter niet te veel Toch wist ik nu en dan nog een aardige opname van vogels te maken, of een prachtige soort te zien: wat te denken van de grauwe klauwieren in de Gorges du Tarn? En de imposante vale gieren, de alpengierzwaluwen, de waterspreeuw en de nachtzwaluw die we ‘s avonds vanaf de veranda konden horren snorren?

De komende weken staan in het teken van de dagvlinders in de Vanoise en de Gorges du Tarn. Ik laat je zien wat de beste plekken zijn om vlinders te gaan kijken in deze regio’s. Ik geef je tips hoe je de vlinders het beste kunt opsporen. En ik laat natuurlijk de vlinders zelf zien, afgewisseld door een enkele vogel.

Vandaag de aftrap: tien mooie dagvlinders die je overal in de Vanoise kunt tegenkomen. Gewoon tijdens je wandelingen over de alpenweiden, door de bossen of langs de klaterende beekjes.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)