Code rood voor de haas

Code rood voor de haas, is de kop boven de column van Koos Dijksterhuis vandaag in Trouw. Inderdaad, met de haas gaat het niet de goede kant op in ons land. De intensieve landbouw bedreigt niet alleen grutto, patrijs en wulp, maar ook zoogdieren als de haas. We zouden in dit land een voorbeeld kunnen nemen aan deze haas. Hij graast wat hij nodig heeft, en stopt er daarna mee. Hij graast bovendien niet al het gras af, nee, het gras groeit weer netjes aan voor een volgende graasbeurt door de haas. Van uitbuiting van de grond is geen sprake.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoewel ik op zichzelf wel liefhebber ben van een goed bereide hazenpeper, ben ik het met Dijksterhuis eens: stop de jacht op de haas. En dan ook maar meteen een verbod op het afknallen van wilde eend en konijn, want ook de aantallen van deze soorten die bovendien geen schade veroorzaken, kachelen gestaag achteruit.

Cirkelredenering

Jagers en boeren werpen tegen dat het de zwarte kraai, de buizerd en blauwe reiger zijn die de hazenstand elimineren. In een gesprek met een jager eerder dit jaar, hij schoot een zwarte kraai terwijl hij mij niet had zien naderen, zei de jager dat zwarte kraaien verschrikkelijk zijn. ‘Heb je wel eens een zwarte kraai de ogen van een jonge haas uit zien pikken?’ Inderdaad niet fris om te zien, maar het is ondertussen wel een cirkelredenering.

Méér natuur

De intensieve landbouw elimineert door haar bedrijfsvoering de biodiversiteit. Een paar soorten weten zit aan te passen en floreren in dat uitgebuite landschap, te weten de zwarte kraai, blauwe reiger en buizerd. Dit zijn carnivoren en jagen op alles wat eetbaar is. In het uitgebuite landschap kunnen soorten als kievit, grutto en haas zich niet afdoende verstoppen en verweren en zijn zij dus ‘het haasje’. Dit probleem laat zich het beste oplossen door meer natuur toe te laten. Op het boerenland, in de bebouwde kom, op bedrijventerreinen en langs wegen. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de mens. En daarom: liever geen code rood, maar code groen in dit land!

Helaas, onze landbouwminister denk daar anders over

Meer biodiversiteit op het platteland en een duurzame landbouw. Helaas werkt onze landbouwminister Carola Schouten (CU) niet erg mee. Zij stemde in de Europese Raad van landbouwministers juist vóór verdere intensivering van de landbouw. Ik had dat van een minister van CDA of VVD wel verwacht, maar wie de hooggestemde idealen van de CU leest over de natuur, die zal een schrille lach met moeite weten te onderdrukken. Het is ook een teken aan de wand dat de CU niet voor een verbod op de jacht op haas en konijn was toen duidelijk werd dat beide soorten op de Rode Lijst stonden.

‘Juist in de natuur herkennen we de grootsheid van Gods schepping. In de Bijbel lezen we hoe God geniet van Zijn schepping en hoe de schepping God, de Schepper, eert. De natuur heeft daarmee intrinsieke waarde. God heeft mensen geroepen om zich om Zijn schepping te bekommeren.’

Een citaat uit de standpunten op de website van de CU. Ik ben het er helemaal mee eens en stem sinds jaar en dag CU. Dat kan komend jaar wel eens anders worden. Met de mond belijden en in de praktijk tot uitvoering brengen is bij de CU beslist niet hetzelfde. Daar bestaat in het Nederlands een woord voor dat ik hier niet zal bezigen. Haas en konijn en vele andere dieren van het platteland worden óf afgeknald óf dreigen uit te sterven. Aan het eren van God, de Schepper, komen zij niet meer toe, mede dankzij het beleid van de CU die zich zogenaamd geroepen weet om zich over Gods schepping te bekommeren.

Meer lezen over relatie tussen jager en prooi

Wil je meer lezen over de relatie tussen jager en prooi, pak dan het boek Gevaarlijk spel van Piet van den Hout er eens bij. Dit boek stond op de shortlist van de Jan Wolkersprijs 2020 en beschrijft op een briljante manier aan hoe de interactie tussen prooidier en jager is.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)