Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
De citroenvlinder is een grote vlinder die je al vroeg in het voorjaar kunt zien vliegen. De citroenvlinder is een algemene vlinder in Nederland.

Uiterlijk
De citroenvlinder is heel herkenbaar. De mannetjes zijn groengeel. De vrouwtjes zijn minder geel, ze zijn soms zelfs bijna wit. Het is een forse vlinder. De randen van de voor- en achtervleugel hebben een kenmerkende lijn. En beide vleugels hebben een ‘puntje’.

Leefgebied
De citroenvlinder vind je vooral in bossen en parkachtige terreinen. In bosrijke gebieden vliegt hij overal naar toe en volgt het liefst houtwallen langs weilanden en akkers.

Vliegperiode
De citroenvlinder vliegt in twee generaties. Op zonnige dagen in februari kun je hem al door het bos zien flitsen. Dat is de eerste generatie die meteen na de winterslaap ontwaakt en actief wordt. Deze vliegt tot juni. De tweede generatie vliegt van juni tot begin oktober.

Gelijkende soorten
Zie je in Nederland in het bos of in een park een grote gele vlinder vliegen, dan is het vrijwel zeker een citroenvlinder. Zie je in polders of langs Zeeuwse dijken echter een gele vlinder fladderen, let dan goed op. Het zou zomaar een oranje luzernevlinder kunnen zijn. De oranje luzernevlinder is echter niet egaal groengeel, maar heeft een vlek in afwijkend geel op de vleugel.

 

Tips van visdief

vlinders rupsen en waardplanten heiko bellman

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids dagvlinders

nachtvlinders paul waring