Recensie: Charmecampings Nederland, ANWB

De corona-crisis opende bij veel Nederlanders de ogen: ook in Nederland vind je prachtige regio’s en zelfs heuse stiltegebieden. Wie zich goed voorbereid kan zelfs in ons dichtbevolkte landje ontsnappen aan het massatoerisme. Een goede voorbereiding begint vaak met een goede gids. Bijvoorbeeld een gids met een overzicht van groene campings, gelegen op idyllische plekjes. Speciaal voor rustzoekers stelde de ANWB de gids Charmecampings Nederland samen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De charmecampings in de gids Charmecampings Nederland hebben een aantal dingen gemeen: niet te groot en ook niet te klein. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. En ze hebben een fraai uitzicht, mooie natuurlijke begroeiing of historische gebouwen in de directe omgeving. Op één van de eerste bladzijden in de gids stuit ik op een overzichtskaartje van Nederland. Wat opvalt is dat de charmecampings zich vooral in het oosten van het land bevinden. In de Randstad vind je er niet één. Daar is de rust kennelijk ver te zoeken. Echter, zelfs in Zeeland bevinden zich er slechts vijf. De waddeneilanden doen mee en dan inderdaad alle provincies tegen de Duitse grens.

recensie charmecampings Nederland bb

Alle campings op het overzichtskaartje zijn genummerd. Heel handig. Even doorbladeren naar het betreffende nummer in het overzicht en je kunt je verdiepen in de voorzieningen van de camping. Omdat ik in Zeeland geboren bent, blader ik snel door naar de campings vanaf nummer 10. Nummer tien is namelijk Landschapcamping De Zonnehoeve in Zonnemaire. Een camping bij een cultuurhistorische boerderij, deels in een hoogstamboomgaard. Grote standplaatsen wachten op je. Er is een stiltetuin waar campinggasten kruiden mogen plukken. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen op de boerderij, ze kunnen er zelfs koeien melken.

Zelfs in een overbevolkte strandplaats als Renesse is rust te vinden. Camping Agri-Nova is een ruime natuurcamping dat aan drie zijden aan een uitgestrekt natuurgebied grenst. De eigenaar organiseert natuurwandelingen. En campinggasten ontvangen gratis de Zeelandpas. In het hoogseizoen is er gratis busvervoer naar het strand. Bekijk hier het overzicht van de beste natuurcampings in Zeeland. Eén van die campings herkende ik direct: Camping Wulpen in Cadzand. Aan onze zomervakantie op deze camping koesteren we warme herinneringen die nog altijd levend worden gehouden door de pot met fossiele haaientanden die een prominente plaats heeft in onze woonkamer.

En zo reis je door het hele land, op zoek naar natuurcampings waar je helemaal tot rust komt. Mooie foto’s, een korte omschrijving en de belangrijkste kenmerken geven je een goede indruk van de camping. Op het landkaartje zie je bovendien waar de camping is gelegen.

Charmecampings Nederland van de ANWB is een praktische gids voor iedereen die in eigen land op zoek is naar stiltecampings. Zuiderburen die ons land willen bezoeken kunnen er natuurlijk ook hun hart in ophalen.

Charmecampings Nederland / ANWB / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)