wespennest lago di piano comomeer Castello di Carlazzo

Charmant wespennestje tegen een verweerde deur

 

Een wandeltip in de buurt van het Comomeer: de wandelroute rond het Lago di Piano. Er zit een hellinkje in, een stuk door een rietveld. Je gaat langs weilanden vol dagvlinders. Je passeert een bijna verlaten gehucht. En daar zag ik het: dit charmante wespennestje tegen een groengeverfde verweerde deur.

Een wespennest. Ik kon de afgelopen weken geen krant openslaan of ik kwam een bericht tegen over een wespenplaag. En in de plaatselijke kranten kom ik plots advertenties tegen van wespenbestrijders. De Volkskrant deed uitgebreid verslag van een bestrijder die een wespennest vol poedergif spoot. De wespen vielen dood uit de lucht en bleven liggen als voer voor vogels en andere dieren. Zouden die dan ook niet het loodje leggen?

De Italianen in het gehuchtje bij Castello di Carlazzo maalden niet om dit wespennest. De weinige Italianen trouwens, want veel huizen stonden leeg. Maar ik zag ook een paar jonge gezinnen. Ze hadden volgens mij weinig te duchten van de geelzwarte insecten. De koningin (te herkennen als de grootste van het stel) legt de eitjes. In het filmpje zie je in een paar cellen rechtsboven eitjes zien. De werksters scharrelen rustig rond en wuiven de larven soms koelte toe met de vleugels. En dan hebben we nog de larven die op geboren worden staan. Die zie je zitten in de raten waarvan het deksel gaten begint te vertonen. Wil je precies weten hoe het eraan toegaat in een wespennest, lees dan het bijzonder leuke boek van Monica Wesseling: Van hooiwagen tot hommel.

Dit filmpje maakte ik op nog geen twintig centimeter van het wespennest. Geen wesp die aanstalten maakte me aan te vliegen. Geen hysterie dus rond de wesp. Altijd rustig blijven en ervoor zorgen dat de wesp niet in mond of neus komt, en ook niet ergens anders klem. En dan is ook een wesp plots een bijzonder fraai dier. Heb je een wespennest aan huis, beoordeel dan of het nog even kan wachten om het te verwijderen. Zodra het laatste legsel is uitgekomen stroomt het nest leeg en kun je het veilig (laten) verwijderen zonder dat er gif aan te pas hoeft te komen. Een stuk beter voor het milieu in en om je huis. En dus ook een stuk beter voor je eigen gezondheid en dat van je geliefden.

Hier het filmpje van het wespennestje:

Wespennest bij Castello di Carlazzo

Bijzondere insectenboeken om cadeau te doen: