Cetti’s zanger voor de Broekmolen

Misschien heb je hem al voorbij zien komen in mijn vlog over vogels kijken in de Donkse Laagten: de cetti’s zanger. Ik passeerde een tentje van een stel sportvissers (die hun spullen lekker in het rond lieten slingeren, inclusief bierflesjes), stond stil voor een paartje rietgorzen en toen zat daar plots de cetti’s zanger vol in beeld.

Nu ben ik van cetti’s zangers gewend dat ze een enorme bak herrie maken, soms op een meter van je vandaan, maar dat je ze zelden te zien krijgt. En krijg je er eentje te zien, dan in een flits. De cetti’s zanger is voor mij de muizenvogel optima forma. Hij sluipt door het dichte struweel en voelt zich daar in de dekking het beste thuis. Ik herinner me nog mijn allereerste cetti’s zanger ooit. Ik hoorde hem in de Brenne. Die maakte werkelijk het hardste vogelgeluid dat ik ooit had gehoord. Geen enkele cetti’s zanger na hem kwam bij hem in de buurt qua volume. Hij zat dan ook in een struik achter me, op oorhoogte, te tetteren. Ik had toen nog wel even nodig om te achterhalen dat het een cetti’s zanger was.

Inmiddels is de cetti’s zanger in Nederland een vrij algemene broedvogel. Ik lees in de Vogelatlas van Nederland dat hij vanaf 2003 aan een indrukwekkende opmars bezig is. Je ziet de curve van het aantal broedpaartjes vanaf dat jaar inderdaad steil omhoog gaan. De cetti’s zanger is opvallend genoeg trouwens vooral in het zuidwesten van Nederland talrijk. Mooi om op de kaartjes te zien.

Ik ben blij met mijn cetti’s zanger. Daarom nu een filmpje voor hem: