Handig gadget: Caruba GP-2 Groundplate

Toen ik voor het eerst languit ging op het nog natte strand bij IJmuiden, ontdekte ik wat perspectief zoal doet met een filmpje. Zilverplevier en goudplevier had ik nooit eerder zo gefilmd. En andere vogels evenmin. Op ooghoogte, recht op de poten en vol in het aangezicht met op de achtergrond de golven die op het strand neer smakken. Hoewel ik drijfnat was, nam ik me voor: vaker doen. En zo geschiedde. Met als voorlopig tussenresultaat de aanschaf van een grondstatief met de illustere naam Caruba GP-2 Groundplate.

Nieuwe gebruiken vragen nieuwe oplossingen. Je camera een centimeter boven het natte zand of slik hangen is niet best voor het apparaat. Voor je het weet duw je de lens ín het zand. Na een paar maanden met een pannenkoekenpan te hebben rondgezeuld, heb ik deze week een handig gadget aangeschaft: een grondstatief, en wel model Caruba GP-2 Groundplate, via internet bij Cameranu.nl. Een plat geval met in het midden een schroefdraad. Camera vastschroeven, grondstatief in het zand en daarna aan de riem, dat lijkt me prachtig én handig.

De eerste tests moet ik nog gaan uitvoeren, want gisteren bleek na ontvangst dat het schroefdraad van mijn camera 1/4 inch is en die op de Caruba GP-2 Groundplate 3/8 inch. Dat past niet, kan ik je inmiddels vertellen. Snel gebeld naar Cameranu en die hadden het verlossende antwoord: schaf er de Falcon Eyes Spigot Adapter 1/4 male – 3/8 female bij aan. Een statiefkop kan ook, maar die is flink duurder. De Zeeuw in mij zei: ga voor de Falcon Eyes Spigot Adapter 1/4 male – 3/8 female. ‘Voor 0.00 uur besteld, de volgende dag in huis. En nog portovrij ook,’ zei de vriendelijke dame. En het wonder is geschied: begin van de avond werd de adapter bezorgd. Als een kind zo blij nam ik het schroefje aan de voordeur in ontvangst.

Welaan, hoe de hele installatie eruit ziet, zie je op de foto. Ik moet erbij vermelden dat er nog een beetje speling zit tussen adapter en camera. Dat verhelp ik door er een ringetje tussen te zetten. Je moet er niet aan denken dat je camera staat te trillen in de wind vanwege die speling…

Ik hoop dat je de resultaten de komende tijd zult gaan zien. Steltlopers en ander grut frontaal gefilmd vanaf de grond, dat is het kenmerk. Mijn ervaringen met het hele geval deel ik met je.

Caruba GP-2 Groundplate
Falcon Eyes Spigot Adapter 1/4 male – 3/8 female