Cadeau voor een goede vriend: een ransuil op aluminium

Wie mijn weblog regelmatig bezoekt, ziet naast mijn filmpjes ook regelmatig natuurfoto’s van mijn goede vriend Sjaak Huijer. Gaan we samen op vogeltocht dan zit ik stil te filmen en verstoort hij de rust met het eindeloos geklik van zijn camera. Maar ondertussen tovert hij de mooiste foto’s te voorschijn. En het merkwaardige is: vrijwel altijd van heel dichtbij. Sluip ik naar een vogel dan vliegt het beest op voordat ik mijn camera nog maar heb kunnen richten. Sluipt Sjaak op hetzelfde dier af, dan blijft het zitten. Ondertussen ben ik Sjaak heel dankbaar voor het feit dat ik zijn foto’s mag gebruiken. Hoe deze dank tastbaar te maken?

Foto op aluminium

Toen belandde ik op een website waar je een foto op aluminium (en andere materialen) kunt laten printen: FotoOpAluminium.nl. En toen werd het idee geboren om een van de mooiste foto’s van Sjaak in het groot op een plaat aluminium te bestellen. Voordeel van zo’n afbeelding is dat je hem binnen én buiten kunt ophangen. Want het dibond van Fotoopaluminium.nl is weer, wind- en temperatuurbestendig. En dat je op de achterkant nog een persoonlijke boodschap kunt schrijven. Nadeel van het verhaal is dat een verrassingseffect is uitgesloten, want alleen Sjaak weet welke foto de mooiste is, en waar hij het originele bestand heeft opgeslagen. En dus hem gevraagd naar zijn favoriete foto.

Een ransuil in de berk

De keuze viel uiteindelijk op de ransuil die hij fotografeerde in een berk bij het voetbalveld in Ooltgensplaat. Die uil zat er vorig jaar omstreeks deze tijd, ik heb hem toen ook gefilmd. Nog geen honderd meter van de woning van Sjaak vandaan! Zijn foto viel trouwens stukken fraaier uit dan mijn filmpje, maar dat is wel vaker het geval. En zo bestelde ik een plaat aluminium van 80 bij 80 centimeter bij FotoOpAluminium. Een paar dagen later stapte ik de hal binnen en stond er een groot, plat pakket tegen de muur. Het woog niets, maar de inhoud was groots.

En zo toog ik afgelopen vrijdag naar Sjaak om het cadeau te overhandigen. Waar de ‘uul’ komt te hangen, moet de familie Huijer zelf maar bepalen, maar dat zo’n afbeelding op aluminium het perfecte cadeau is voor een natuurfotograaf is voor mij wel duidelijk. Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen en voor vrijwel elk formaat. Het uploaden ging verrassend eenvoudig en als extra service werd de kwaliteit van de afbeelding gecontroleerd. Als die niet zou voldaan, zou ik een seintje krijgen. Een seintje kreeg ik niet, wel de prachtige foto van de ransuil met zijn vurige ogen in dat grote platte pakket.

En dus met d’n uul op pad om hem te brengen waar hij behoort: op de plek waar hij werd gefotograafd, in Ooltgensplaat.